In this study, the effects of administration of commercial probiotic, Bacillus sp., were examined on growth parameters and digestive proteases (alkaline and acid proteases) activities in gilthead sea bream, Sparus aurata, during larval development until on day 40. Probiotics were supplementedin triplicate from on day 3 coinciding with starting of exogenous feeding. In the experimental group, probiotic was introduced to rotifer and tank water until 20 days after hatching. Also, control group did not receive probiotic. In experimental group, the specific activities of alkaline protease was significantly higher (p<0.05) in larvae compared to control group. Acid protease activity was not effected by probiotic supplementation however, it was relatively higher in experimental group than the control (P>0.05). Additionally, no significant differences were found in both survival (8.5% higher) and specific growth rate (0.7% higher) larvae of S. aurata that had probiotic supplemented by rotifer with water as compared to controls (P>0.05). Consequently, specific activities of alkaline and acid protease could be significantly increased by the administration of Bacillus sp. to live food with water the and therefore; this method would be more effective for obtaining of relatively better growth parameters and nutritional condition in S. aurata larvae.
Bacillus Probiotic digestive enzyme activity growth survival Sparus aurata. Probiotik (Bacillus sp.) Eklenmesinin Çipura (Sparus aurata L.) Larvalarında Gelişime Olan Etkileri
Bu çalışmada, çipura larva yetiştiriciliğinde 40. güne kadar ticari bir ürün olan probiotik bakteri (Bacillus sp.) eklenmesinin larvalarda büyüme parametreleri ve sindirim enzimleri (alkalin ve asit proteaz) üzerine olan etkileri incelenmiştir. Bütün denemeler 3 tekrarlı yürütülmüş ve probiotik eklenmesi ağız açılımı ile birlikte eş zamanlı olarak yumurtadan çıktıktan sonraki 3. günden itibaren uygulanmıştır. Deneme grubunda, probiotik bakteriler 20. güne kadar rotifer kültürüne ve tank ortamına eklenmiştir. Bunun yanında, kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Deneme grubunda, alkalin proteaz spesifik aktivitesi kontrol grubuna göre önemli derecede yüksek bulunmuştur (P<0,05). Asit proteaz aktivitesi ise probiotik eklenmesinden etkilenmemiş bununla birlikte kontrol grubuna görece aktivite görece yüksek tespit edilmiştir (P>0,05). Ek olarak, rotifer kültürüne ve tank ortamına eklenen çipura larvalarının yaşama oranı (%8,5 daha yüksek) ve spesifik büyüme oranı (%0.7 daha yüksek) değerleri kontrol grubuna göre önemsiz farklılıklar göstermiştir (P>0,05). Sonuç olarak, probiotiklerin canlı yem kültürü ve tank ortamına eklenmesi alkalin ve asit proteaz aktivitesini önemli oranda artırmış, bu yüzden probiotiklerin bu yöntemle uygulanmasının büyüme parametreleri ve besinsel durumları açısından daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 |