Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İzmir Mutfağının Yapay Zekâ Tabanlı Sohbet Robotları ile İncelenmesi

Yıl 2023, Cilt: 23 Sayı: 23, 126 - 144, 26.12.2023

Öz

Yapay zekâya olan ilgi her geçen gün artış göstermektedir. Günümüzde ilgi çeken araştırma alanlarından birini de gastronomi ve yöresel mutfaklara ilişkin araştırmalar oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı da İzmir mutfağını yapay zekâ tabanlı sohbet robotlarından sağlanacak verilerle incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılmış, bulgular İzmir mutfağına yönelik sorular beş farklı sohbet robotuna yöneltilerek elde edilmiştir. Elde edilen veriler MAXQDA programıyla kodlanmış ve içerik analiziyle yorumlanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre İzmir mutfağı genel olarak farklı mutfaklardan etkilenen ancak kendine özgü unsurlar da barındıran, Türk mutfağı içindeki yeri önemli, ot, sebze, deniz ürünleri ve zeytinyağı kullanımın ön planda olduğu ve yerel halkın mutfağa dair olumlu duygular beslediği bir mutfak olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca, İzmir mutfağının gastronomi potansiyeli yüksek olduğu ve bu bağlamda şehirde çeşitli etkinlikler de gerçekleştirilmekte olduğu bulgularına da ulaşılmıştır. Gelecek araştırmalar daha fazla sayıda sohbet robotu ile gerçekleştirilerek araştırmanın kapsamı genişletilebilir, farklı mutfaklar üzerine araştırmalar yapılabilir veya sohbet robotları ile birlikte yerel halktan elde edilen veriler birlikte incelenerek sonuçlar karşılaştırılabilir.

Etik Beyan

Araştırmamızı gerçekleştirirken ikincil verilerden faydalanmamız nedeniyle etik kurul izni gerektirmeyen çalışmalar arasında yer aldığını beyan ederiz.

Kaynakça

  • Ağlamaz, E. ve Öncüer Çivici, M. E. (2018). Yerel Halkın Gözünden İzmir’in Simge Yemeklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Journal of Travel and Tourism Research, 13, 50-69.
  • Ağlamaz Susup, A. E. (2018). İzmir‘de Gastronomi Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Sistemsel Bir Yaklaşım. (Yayımlanmamış doktora tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Albayrak, N., Özdemir, A. ve Zeydan, E. (2018). Yapay Zekâ Tabanlı Rehber Robotlara Genel Bir Bakış ve Örnek Bir Rehber Robot Uygulaması. 26th Signal Processing and Communications Applications Conference (SIU), İzmir, Turkey, ss.1-4. https://doi.org/10.1109/SIU.2018.8404430.
  • Altıntaş, V. ve Hazarhun, E. (2020). İzmir’in Gastronomi Turizmi Potansiyeline Turist Rehberlerinin Bakış Açıları. International Journal of Applied Economic and Finance Studies, 5(2), 13-36.

Examining İzmir Cuisine with Artificial Intelligence-Based Chatbots

Yıl 2023, Cilt: 23 Sayı: 23, 126 - 144, 26.12.2023

Öz

Interest in artificial intelligence is rising day by day. One of the most interesting research areas today is research on gastronomy and local cuisines. The research aims to examine Izmir cuisine with data obtained from artificial intelligence-based chatbots. Qualitative research methods were used in the research, and the findings were obtained by asking questions about İzmir cuisine to five different chatbots. The data obtained was coded with the MAXQDA program and interpreted with content analysis. According to the findings of the research, İzmir cuisine is a cuisine that is generally influenced by different cuisines but also contains its unique elements, has an important place in Turkish cuisine, the use of herbs, vegetables, seafood, and olive oil is at the forefront, and the local people have positive feelings towards it. In addition, it was found that İzmir cuisine has a high gastronomy potential and in this context, various events are held in the city. Future research can be carried out with a larger number of chatbots to expand the scope of the research, research different cuisines, or compare the results by examining data obtained from local people together with chatbots.

Kaynakça

  • Ağlamaz, E. ve Öncüer Çivici, M. E. (2018). Yerel Halkın Gözünden İzmir’in Simge Yemeklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Journal of Travel and Tourism Research, 13, 50-69.
  • Ağlamaz Susup, A. E. (2018). İzmir‘de Gastronomi Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Sistemsel Bir Yaklaşım. (Yayımlanmamış doktora tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Albayrak, N., Özdemir, A. ve Zeydan, E. (2018). Yapay Zekâ Tabanlı Rehber Robotlara Genel Bir Bakış ve Örnek Bir Rehber Robot Uygulaması. 26th Signal Processing and Communications Applications Conference (SIU), İzmir, Turkey, ss.1-4. https://doi.org/10.1109/SIU.2018.8404430.
  • Altıntaş, V. ve Hazarhun, E. (2020). İzmir’in Gastronomi Turizmi Potansiyeline Turist Rehberlerinin Bakış Açıları. International Journal of Applied Economic and Finance Studies, 5(2), 13-36.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Buğcan Güvenol 0000-0003-3776-8470

Simge Kömürcü Sarıbaş 0000-0002-9094-3023

Mehmet Emre Güler 0000-0002-8689-9859

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 14 Kasım 2023
Kabul Tarihi 21 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 23 Sayı: 23

Kaynak Göster

APA Güvenol, B., Kömürcü Sarıbaş, S., & Güler, M. E. (2023). İzmir Mutfağının Yapay Zekâ Tabanlı Sohbet Robotları ile İncelenmesi. Journal of Travel and Tourism Research, 23(23), 126-144.

21622 20964   download   20965    20966  2162320967  download        download 20969download