Amaç: Çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin besin tüketim sıklığının değerlendirilmesi ve beslenme bilgi düzeylerinin Beden
Kütle İndeksi (BKİ) üzerine etkisinin incelenmesidir.
Gereç ve Yöntemler: İstanbul Aydın Üniversitesinde okuyan 812 öğrenciye, sosyodemografik özellikler, beslenme alışkanlıkları, genel
beslenme bilgi anketi (GBBA) ve besin tüketim sıklığından oluşan anket uygulanmıştır. Veriler SPSS v26 ile analiz edilmiştir.
Bulgular: Öğrencinin yaş ortalaması 20,87±1,27 yıl olup, öğrencilerin %68,4’ü kadın, %31,6’sı erkektir. Öğrencilerin BKİ ortalamalarının
22,82±2,91 kg/m2 olup, %8,7’si BKİ bakımından zayıf, %65,3’ü normal kilolu, %22,8’i şişman ve %3,2’si obezdir. Öğrencilerinin GBBA
puan ortalaması; 253,92±25,64’dir ve GBBA’nın “Besin Kaynakları” alt faktör puanında erkek öğrencilerin [131 (101-167)] puan
ortancaları, kadın öğrencilere [128 (95-174)] göre istatistiksel olarak yüksektir (U=63410; p<0,05). GBBA’nın “Günlük Yiyecekleri
Seçmek” alt faktör puanında normal kilolu öğrencilerin [30 (19-36)] puan ortancaları, zayıf öğrencilere [28 (18-36)] göre istatistiksel
olarak yüksektir (H=8,058; p<0,05). Öğrencilerin GBBA değerlerinin BKİ değerlerini anlamlı düzeyde etkilememektedir (p>0,05) ve
obez olan öğrencilerin GBBA toplam puanı 260 (206-287) en düşüktür. Öğrenciler en sık %54,1 ile günde bir kez taze salata, en az ise;
%19,2 ile sütlü tatlı/dondurma tüketmektedirler.
Sonuç: Öğrencilerin beslenme bilgi düzeyi BKİ değerlerini etkilememektedir.
yok
Araştırmamıza destek veren İstanbul Aydın Üniversitesi lisans öğrencilere sonsuz teşekkür ederiz.
Aim: The aim of the study is to evaluate the frequency of food consumption of university students and to examine the effect of nutritional
knowledge levels on Body Mass Index (BMI).
Material and Methods: A questionnaire consisting of sociodemographic characteristics, nutritional habits, general nutrition information
questionnaire (GBBA) and food consumption frequency was applied to 812 students studying at Istanbul Aydın University. Data were
analyzed with SPSS v26.
Results: The average age of the student is 20.87±1.27 years, 68.4% of the students are female and 31.6% are male. The mean BMI of the
students was 22.82±2.91 kg/m2, 8.7% were underweight in terms of BMI, 65.3% were normal weight, 22.8% were obese and 3.2% were
obese. GBBA point average of students; It is 253.92±25.64, and the median score of male students [131 (101-167)] in GBBA's “Nutrition
Sources” sub-factor score is statistically higher than female students [128 (95-174)] (U= 63410; p<0.05). In the "Choosing Daily Foods" sub-factor score of GBBA, the median score of normal-weight students [30 (19-36)] is statistically higher than thin students [28 (18-36)]
(H=8.058; p<0.05). The GBBA values of the students do not significantly affect the BMI values (p>0.05), and the total GBI score of the
obese students is the lowest at 260 (206-287). The students most frequently used fresh salad once a day with 54.1%, and the least; They
consume milk dessert/ice cream with 19.2%.
Conclusion: Nutrition knowledge level of students does not affect BMI values.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2022 |
Acceptance Date | July 25, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 6 Issue: 2 |