Research Article
BibTex RIS Cite

XVIII. YÜZYILIN BAŞINDA YAZILAN BİR MİRACİYE: İSMAİL HAKKI BURSEVÎ VE MİRACİYE’Sİ

Year 2024, Volume: 5 Issue: 1, 1 - 39, 01.07.2024

Abstract

Miraç, Hz. Peygamber’in Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya yolculuğu, oradan da semaya yükselerek Allah’ı ve diğer âlemleri görüp geriye dönmesi olayıdır. Olay, Hz. Muhammed’in kalbinin yarılıp bu seyahate uygun hâle getirilmesi, Burak vasıtasıyla ve Cebrâil eşliğinde Mescid-i Aksâ’ya yolculuğu (isrâ), orada önceki peygamberlere namaz kıldırması, Sahretu’llâh’tan semaya yükselişi, Allah’ın huzuruna kabulü, sema katlarını dolaşması, diğer peygamberlerle görüşmeleri, cennet ve cehennemi seyri ve geri dönmesi şeklinde özetlenebilir. Bu olaya Müslümanlar değer atfetmişlerdir. Bunun sonucunda Arap, Fars ve Türk edebiyatlarında çok sayıda müstakil mirac-name yazılmıştır. Ayrıca pek çok divan ve mesnevi yazarı da eserlerinde bir bölüm olarak olaya yer vermişlerdir. Bu makalede İsmail Hakkı Bursevî’nin 1709’da tamamladığı Miraciye’sinin, müellif nüshası ile birlikte toplam 18 nüshası tanıtılmıştır. Tüm nüshalar metinleri üzerinden incelenmiş, nüshalarla ilgili, bulundukları yerlerde verilmiş olan bilgilerle karşılaştırılmış, yanlış bilgiler düzeltilmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu incelemelerde elde edilen bilgiler makaleye eklenmiştir. Makalede Miraciye metni şekil ve muhteva yönlerinden incelenmiş, elde edilenler sonuç bölümünde değerlendirilmiştir.

References

  • Kuşeyrî en-Niysâbûrî, E.-H. M.-H. (1988). Sahih-i Muslim ve Tercemesi (M. Sofuoğlu, Çev.; C. 2). İstanbul: İrfan Yayınları.
Year 2024, Volume: 5 Issue: 1, 1 - 39, 01.07.2024

Abstract

References

  • Kuşeyrî en-Niysâbûrî, E.-H. M.-H. (1988). Sahih-i Muslim ve Tercemesi (M. Sofuoğlu, Çev.; C. 2). İstanbul: İrfan Yayınları.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Literary Studies (Other)
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Hasan Ali Esir

Publication Date July 1, 2024
Submission Date May 29, 2024
Acceptance Date June 9, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Esir, H. A. (2024). XVIII. YÜZYILIN BAŞINDA YAZILAN BİR MİRACİYE: İSMAİL HAKKI BURSEVÎ VE MİRACİYE’Sİ. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili Ve Edebiyatı Dergisi, 5(1), 1-39.