Cultivation on American grapevine rootstocks, which have been found to be an effective solution against phylloxera pest, which is the biggest threat to vineyard areas, has brought along the necessity of examining the affinity between rootstock and scion. In this regard, to increase the amount of current vineyard production by adding a new research to the studies examining the affinity situation in the literature, scions belonging to Kalecik Karası grape variety were grafted on 10 different rootstocks (41B, 5BB, 1103P, SO4, 99R, 1616C, 1613C, 5C, Ramsey ve Harmoney) by omega bench grafting method, and sapling yield and quality characteristics were examined in greenhouse conditions for two years in duplicate. After the measurements carried out in both years, it was determined that the average degree of callus formation of the combinations formed trough different rootstocks was 3.45, the length of the saplings was 10.90 cm, the number of leaves was 5.71 and the total sapling yield was 78%.
Bağ alanlarının en büyük tehditi olan filoksera zararlısına karşı etkili bir çözüm olduğu anlaşılan Amerikan asma anaçlarının kökleri üzerinde yetiştiricilik, anaç ve kalem arasındaki afinite durumunun incelenmesi gerekliliğini de beraberinde getirmiştir. Bu doğrultuda, literatürdeki afinite durumunun incelendiği çalışmalara yenisini katarak mevcut bağ üretim miktarını arttırmak amacıyla Kalecik Karası üzüm çeşidine ait kalemler 10 farklı anaç (41B, 5BB, 1103P, SO4, 99R, 1616C, 1613C, 5C, Ramsey ve Harmoney) üzerine omega masabaşı aşı yöntemiyle aşılanıp sera koşullarında iki yıl tekerrürlü olarak fidan randımanı ve kalite özellikleri incelenmiştir. Yapılan tek yönlü varyans analizi sonucunda her iki yılda da kallus skalası, sürgün uzunluğu ve yaprak sayısı açısından istatiksel farklar bulunmuştur. Her iki yılda yapılan ölçümler sonunda, farklı anaçlarla oluşturulan kombinasyonların ortalama kallus oluşum derecesi 3.45, fidanların sürgün uzunlukları 10.90 cm, yaprak sayısı 5.71 ve toplam fidan randımanı %78 olduğu saptanmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Oenology and Viticulture |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | January 28, 2024 |
Publication Date | January 28, 2024 |
Submission Date | November 22, 2023 |
Acceptance Date | January 5, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 11 Issue: 1 |