Algae are an important source of bioactive compounds that can be qualified as functional nutrients in aquacultural products. Fatty acids, polysaccharides, bioactive peptides, phenolic compounds, various minerals, and pigments in their composition cause algae to be evaluated as nutraceuticals in functional foods. Due to the nutritional components, it contains, algae attract attention with its health effects such as helping to reduce the risk of constipation, colon cancer, body weight control and hypercholesterolemia, anemia, hypertension, reducing inflammation, and providing a positive effect on the intestinal microbiota. Owing to the known nutritive properties of algae and bioactive compounds, the presence of digestion and absorption close to the plant and animal food sources by the body has made algae a focus. Besides, when factors such as diversity, scarcity, the difficulty of production, and the production cost of plant and animal foods are considered, the lower cost and higher efficiency of seaweeds make them stand out. It reveals that the commercial use of algae, which is considered as a functional food, as a nutraceutical, pharmaceutical, and nutritional supplement product will become widespread. In this study, it is aimed to evaluate the algae in aquaculture in terms of functional nutrients.
Su yosunları, su ürünleri içerisinde fonksiyonel besinler olarak nitelendirilebilen biyoaktif bileşikleri içeren önemli bir kaynaktır. Bileşimlerinde yer alan yağ asitleri, polisakkaritler, biyoaktif peptitler, fenolik bileşikler, çeşitli mineral madde ve pigmentler su yosunlarını fonksiyonel besin ve nutrasötik olarak değerlendirilmesine neden olmaktadır. Su yosunları içerdiği besin bileşenleri nedeniyle konstipasyon, kolon kanser riskini azaltmada, vücut ağırlık kontrolü ve hiperkolesterolemi, anemi, hipertansiyon, inflamasyonun azaltılması ve bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etki sağlamada yardımcı olması gibi sağlık etkileri ile dikkati çekmektedir. Su yosunlarının bilinen besleyici özellikleri ve biyoaktif bileşikleri nedeniyle vücut tarafından bitkisel ve hayvansal besin kaynaklarına yakın bir sindirim ve emilim varlığı su yosunlarını odak noktası haline getirmiştir. Ayrıca, özellikle bitkisel ve hayvansal gıdaların günümüzdeki çeşitlik, üretim azlığı ve zorluğu, üretim maliyeti gibi unsurlar dikkate alındığında, su yosunlarının daha düşük maliyet ve yüksek verime sahip olması onları ön plana çıkarmaktadır. Fonksiyonel besin içerisinde değerlendirilen su yosunlarının ticari olarak nutrasötik, farmasötik ve besin destek ürünü olarak kullanımının yaygınlaşacağı sonucunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, su ürünleri içerisinde yer alan su yosunlarının fonksiyonel besinler açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 3 |