Ülkemizde seracılık ekolojik koşullara bağlı olarak gelişmiş olup, iklimin uygun olduğu Akdeniz sahil kuşağımızda
yaygınlaşmıştır. Bu sahil kuşağında Antalya, toplam 239804.42 da örtüaltı alanı ile Akdeniz Bölgesi'ndeki seraların
% 47.2'sine, Türkiye seralarının ise % 38.8'ine sahip olan, lider il konumundadır. Bu çalışmada, Antalya'nın örtüaltı tarımı
yapan işletme sayısının en yüksek olduğu Kepez ilçesinde geleneksel sera üretiminin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu
amaçla ilçedeki üretici, işletme ve sera yapısı, yetiştiricilik, tür ve çeşit seçimi ve pazarlamaya ait bilgileri ve sorunları
ortaya koyabilmek için 2011 yaz aylarında gayeli örnekleme yöntemine göre seçilen 45 üretici ile hazırlanan anket formları
ile doğrudan görüşme yoluyla veriler toplanmıştır. Elde edilen sonuçlar, üreticilerin büyük çoğunluğunun ilkokul mezunu
olduğunu, PE örtülü ve demir iskeletli serada yetiştiricilik yapıldığını, yan havalandırmanın hakim olduğu seralarda böcek
neti kullanılmadığını, sadece dondan korumaya yönelik ısıtmanın yapıldığını, seralarda yetiştiriciliğin toprakta
gerçekleştirildiğini ve tek ürün şeklinde ağırlıklı olarak domates, hıyar ve çilek yetiştirildiğini göstermiştir. Toprak
analizinin yapılmadığı ve sentetik kimyasalların ise aşırı miktarda kullanıldığı dikkat çekmiştir. Üreticilerin çeşit seçimini
kendileri veya bayi yönlendirmesine göre yapmakta olduğu ve en çok hastalık ve zararlılara dayanımı kriter aldıkları, fide
kullanımının giderek arttığı ve üreticilerin çoğunluğunun hazır aşısız fide ile üretime başladığı, tarımsal bilgi kaynağı olarak
daha çok zirai ilaç bayinin kullanıldığı, kontrollerin zamanında yapılmaması ve verilen bilgilerin yetersiz olması nedeni ile
memnuniyetsizlik yaşandığı, üretilen ürünlerin çoğunluğunun hale satıldığı ve ürün fiyatının haldeki komisyoncular
tarafından belirlendiğinden üreticilerin bu durumdan şikayetçi oldukları belirlenmiştir.
Journal Section | Research Article |
---|---|
Authors | |
Dates |
Publication Date : March 31, 2014 |
Bibtex | @ { tutad280965,
journal = {Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi},
issn = {2148-2306},
eissn = {2528-858X},
address = {},
publisher = {Siirt University},
year = {2014},
volume = {1},
pages = {68 - 77},
doi = {10.19159/tutad.35807},
title = {Antalya'nın Kepez İlçesinde Geleneksel Sera Üretiminin Özellikleri},
key = {cite},
author = {Gale, Uğur and Tüzel, Yüksel and Özteki̇n, Gölgen Bahar}
} |
APA | Gale, U , Tüzel, Y , Özteki̇n, G . (2014). Antalya'nın Kepez İlçesinde Geleneksel Sera Üretiminin Özellikleri . Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi , 1 (1) , 68-77 . DOI: 10.19159/tutad.35807 |
MLA | Gale, U , Tüzel, Y , Özteki̇n, G . "Antalya'nın Kepez İlçesinde Geleneksel Sera Üretiminin Özellikleri" . Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1 (2014 ): 68-77 <https://dergipark.org.tr/en/pub/tutad/issue/26710/280965> |
Chicago | Gale, U , Tüzel, Y , Özteki̇n, G . "Antalya'nın Kepez İlçesinde Geleneksel Sera Üretiminin Özellikleri". Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1 (2014 ): 68-77 |
RIS | TY - JOUR T1 - Antalya'nın Kepez İlçesinde Geleneksel Sera Üretiminin Özellikleri AU - Uğur Gale , Yüksel Tüzel , Gölgen Bahar Özteki̇n Y1 - 2014 PY - 2014 N1 - doi: 10.19159/tutad.35807 DO - 10.19159/tutad.35807 T2 - Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 68 EP - 77 VL - 1 IS - 1 SN - 2148-2306-2528-858X M3 - doi: 10.19159/tutad.35807 UR - https://doi.org/10.19159/tutad.35807 Y2 - 2021 ER - |
EndNote | %0 Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi Antalya'nın Kepez İlçesinde Geleneksel Sera Üretiminin Özellikleri %A Uğur Gale , Yüksel Tüzel , Gölgen Bahar Özteki̇n %T Antalya'nın Kepez İlçesinde Geleneksel Sera Üretiminin Özellikleri %D 2014 %J Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi %P 2148-2306-2528-858X %V 1 %N 1 %R doi: 10.19159/tutad.35807 %U 10.19159/tutad.35807 |
ISNAD | Gale, Uğur , Tüzel, Yüksel , Özteki̇n, Gölgen Bahar . "Antalya'nın Kepez İlçesinde Geleneksel Sera Üretiminin Özellikleri". Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1 / 1 (March 2014): 68-77 . https://doi.org/10.19159/tutad.35807 |
AMA | Gale U , Tüzel Y , Özteki̇n G . Antalya'nın Kepez İlçesinde Geleneksel Sera Üretiminin Özellikleri. TÜTAD. 2014; 1(1): 68-77. |
Vancouver | Gale U , Tüzel Y , Özteki̇n G . Antalya'nın Kepez İlçesinde Geleneksel Sera Üretiminin Özellikleri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi. 2014; 1(1): 68-77. |
IEEE | U. Gale , Y. Tüzel and G. Özteki̇n , "Antalya'nın Kepez İlçesinde Geleneksel Sera Üretiminin Özellikleri", Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, vol. 1, no. 1, pp. 68-77, Mar. 2014, doi:10.19159/tutad.35807 |