Bu çalışmada, Tekirdağ ekolojisinde yetiştirilen Belstar ve Beaumont brokoli çeşitlerinin soğukta muhafaza süresi ve kalite özellikleri üzerine modifiye atmosfer paketlemenin (MAP) etkileri araştırılmıştır. Ambalajlanan ve kontrol grubu oluşturulan brokoli taçları 2±1oC sıcaklık ve % 90-95 oransal nemde 4 hafta süre ile muhafaza edilmiştir. Soğukta muhafaza süresince birer haftalık aralıklar ile ağırlık kaybı, toplam fenolik bileşik miktarı, antioksidan kapasitesi, toplam klorofil miktarı ve dış görünüş değerlerindeki değişimler belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, kontrol grubu taçlarında modifiye atmosfer paketler de muhafaza edilen taçlara göre daha yüksek ağırlık kaybı meydana gelmiştir. İncelenen her iki çeşitte, depolama süresince toplam fenolik bileşik, antioksidan kapasitesi ve toplam klorofil miktarı bakımından değişkenlikler gözlemlenmekle birlikte, muhafaza süresi sonun da her iki çeşitte MAP uygulanmış taçların daha yüksek içeriğe sahip olduğu tespit edilmiştir. Soğukta muhafaza süresince hem açıkta hem de MAP’da muhafaza edilen brokoli taçlarının dış görünüşün de kayıplar belirlenmiştir. Fakat MAP uygulaması ile dış görünüşte meydana gelen kayıp sınırlandırılmıştır. Sonuç olarak MAP, soğukta muhafaza edilen brokoli taçlarının kalitesini korumak için bir araç olarak kullanılabileceği önerilebilir.
In this study, the effects of modified atmosphere packaging (MAP) on the shelf-life and quality characteristics of
Belstar and Beaumont broccoli cvs. grown in Tekirdağ ecology were evaluated. Packaged broccoli crowns and control
groups were stored at 2±1 o
C and 90-95% relative humidity for 4 weeks. Variations in weight loss, total phenolic compound
content, antioxidant content, total chlorophyll content and external appearance were determined during cold storage period
at weekly intervals. As a result of the research, the weight loss of the control group crowns was higher than that of the
crowns which was kept in the modified atmosphere packs.. In both cultivars examined, although variations were observed in
terms of total phenolic compound, antioxidant capacity and total chlorophyll content during storage; it was found that the
MAP applied heads of both cultivars had higher contents at the end of storage period. During cold storage, significant losses
in appearance in both control group and MAP treated heads were observed. But with the MAP application, the loss from
external appearance is limited. Thus, it can be suggested that the MAP can be used as a tool to maintain the quality of
broccoli crowns stored in the cold.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 4 Issue: 2 |