This study was carried out to determine some physical properties of the pellets obtained from bagasse of sweet sorghum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] genotypes grown as a second crop in Şanlıurfa-Türkiye conditions. In the study, after the stems of the harvested plants were squeezed and the water was removed, the remaining bagasse was dried and pellets were obtained. Physical properties such as moisture content, durability resistance, bulk density, particle density, hardness, and moisture absorption resistance affecting the pellet quality were determined. According to the two-year average results of the study, moisture content, durability, bulk density, particle density, and moisture sorption resistance ranged from 3.44 to 9.48%, 94.6 to 98.9%, 488 to 724 kg m3, 1039 to 1305 kg m3 and 9.98 to 16.60%, respectively. Hardiness resistance, on the other hand, differed according to genotypes, and it was determined as 3770 N on average in 2016 and 1908 N on average in 2017. According to the data obtained, pellets produced from sweet sorghum bagasse can be considered a renewable energy source that is not affected by ambient conditions and is easy to transport and store.
Renewable energy, biofuel, quality characteristics, sweet sorghum, bagasse
Bu çalışma, Şanlıurfa ikinci ürün koşullarında yetiştirilen tatlı sorgum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] genotiplerinin posasından elde edilen peletlerin bazı fiziksel özelliklerini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, hasat edilen bitkilerin sapları sıkılarak suyu alındıktan sonra geriye kalan posa kurutularak pelet yapılmıştır. Elde edilen peletlerde, pelet kalitesini etkileyen nem içeriği, dayanıklılık direnci, yığın yoğunluğu, parça yoğunluğu, sertlik ve nem alma direnci gibi fiziksel özellikler belirlenmiştir. Çalışmanın iki yıllık ortalama sonuçlarına göre, nem içeriğinin % 3.44-9.48, dayanıklılık direncinin % 94.6-98.9, yığın yoğunluğunun 488-724 kg m-3, parça yoğunluğunun 1039-1305 kg m-3 ve nem alma direncinin % 9.98-16.60 değerleri arasında değiştiği belirlenmiştir. Sertlik direnci ise, genotiplere göre farklılık göstermiş olup, 2016 yılında ortalama 3770 N, 2017 yılında ise ortalama 1908 N olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, tatlı sorgum posasından yapılan peletler, ortam koşullarından etkilenmeyen, taşınması ve depolanması kolay yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak değerlendirilebilir.
Yenilenebilir enerji, biyoyakıt, kalite özellikleri, tatlı sorgum, posa, Renewable energy, biofuel, quality characteristics, sweet sorghum, bagasse
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Science |
Journal Section | Research Article |
Authors |
|
Publication Date | October 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022, Volume 9, Issue 3 |
Bibtex | @research article { tutad1127371, journal = {Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi}, issn = {2148-2306}, eissn = {2528-858X}, address = {}, publisher = {Siirt University}, year = {2022}, volume = {9}, number = {3}, pages = {304 - 313}, doi = {10.19159/tutad.1127371}, title = {Farklı Tatlı Sorgum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] Genotiplerinin Posasından Yapılan Peletlerin Bazı Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi}, key = {cite}, author = {Dok, Mahmut and Aksoy, Mine and Çelik, Ayşegül and Yücel, Celal} } |
APA | Dok, M. , Aksoy, M. , Çelik, A. & Yücel, C. (2022). Farklı Tatlı Sorgum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] Genotiplerinin Posasından Yapılan Peletlerin Bazı Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi . Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi , 9 (3) , 304-313 . DOI: 10.19159/tutad.1127371 |
MLA | Dok, M. , Aksoy, M. , Çelik, A. , Yücel, C. "Farklı Tatlı Sorgum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] Genotiplerinin Posasından Yapılan Peletlerin Bazı Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi" . Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 9 (2022 ): 304-313 <https://dergipark.org.tr/en/pub/tutad/issue/73473/1127371> |
Chicago | Dok, M. , Aksoy, M. , Çelik, A. , Yücel, C. "Farklı Tatlı Sorgum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] Genotiplerinin Posasından Yapılan Peletlerin Bazı Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi". Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 9 (2022 ): 304-313 |
RIS | TY - JOUR T1 - Determination of Some Physical Properties of Pellets Produced from Bagasse of Different Sweet Sorghum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] Genotypes AU - MahmutDok, MineAksoy, AyşegülÇelik, CelalYücel Y1 - 2022 PY - 2022 N1 - doi: 10.19159/tutad.1127371 DO - 10.19159/tutad.1127371 T2 - Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 304 EP - 313 VL - 9 IS - 3 SN - 2148-2306-2528-858X M3 - doi: 10.19159/tutad.1127371 UR - https://doi.org/10.19159/tutad.1127371 Y2 - 2022 ER - |
EndNote | %0 Turkish Journal of Agricultural Research Farklı Tatlı Sorgum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] Genotiplerinin Posasından Yapılan Peletlerin Bazı Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi %A Mahmut Dok , Mine Aksoy , Ayşegül Çelik , Celal Yücel %T Farklı Tatlı Sorgum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] Genotiplerinin Posasından Yapılan Peletlerin Bazı Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi %D 2022 %J Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi %P 2148-2306-2528-858X %V 9 %N 3 %R doi: 10.19159/tutad.1127371 %U 10.19159/tutad.1127371 |
ISNAD | Dok, Mahmut , Aksoy, Mine , Çelik, Ayşegül , Yücel, Celal . "Farklı Tatlı Sorgum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] Genotiplerinin Posasından Yapılan Peletlerin Bazı Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi". Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 9 / 3 (October 2022): 304-313 . https://doi.org/10.19159/tutad.1127371 |
AMA | Dok M. , Aksoy M. , Çelik A. , Yücel C. Farklı Tatlı Sorgum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] Genotiplerinin Posasından Yapılan Peletlerin Bazı Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi. TÜTAD. 2022; 9(3): 304-313. |
Vancouver | Dok M. , Aksoy M. , Çelik A. , Yücel C. Farklı Tatlı Sorgum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] Genotiplerinin Posasından Yapılan Peletlerin Bazı Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi. 2022; 9(3): 304-313. |
IEEE | M. Dok , M. Aksoy , A. Çelik and C. Yücel , "Farklı Tatlı Sorgum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] Genotiplerinin Posasından Yapılan Peletlerin Bazı Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi", Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, vol. 9, no. 3, pp. 304-313, Oct. 2022, doi:10.19159/tutad.1127371 |