Research Article
BibTex RIS Cite

Gıda Sektöründe Ürün ve İyileştirilmiş Ürün İnovasyonları: Batı Akdeniz Bölgesi Şekerleme , Kakao ve Çikolata Alt Sektörü Üzerine Bir Uygulama

Year 2011, Volume: 3 Issue: 2, 193 - 215, 01.06.2011

Abstract

GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Year 2011, Volume: 3 Issue: 2, 193 - 215, 01.06.2011

Abstract

İmalat sanayi içerisinde yer alan tüm sektörler ülke ekonomileri için vazgeçilmez öneme haizdir. Fakat bu sektörler içerisinde gıda sektörünün yeri ve önemi her zaman çok daha yüksek ve farklı olmaktadır. Çalışmada, Türk Gıda ve İçecek Sektörü içerisinde dikkat çeken performansı ve her bölgede yöresel ürünlerin üretilebilme kolaylığı nedeniyle gıda sektörü içerisinde yer alan şekerleme, kakao ve çikolata alt sektörü incelenmiştir. Çalışmanın amacı, bu alt sektörde faaliyet gösteren işletmelerin ürün ve iyileştirilmiş ürün inovasyonu kararı almalarında hangi faktörlerden etkilendiğini ortaya koyarak, bu bölgesel katkının inovasyonla artırılıp artırılamayacağını ve ulusal bir değere dönüştürülebilme olanaklarını araştırmaktır. Sözü edilen iki olgunun (inovasyon kararı ile inovasyonun belirleyicilerinin) birbirinden bağımsız olup olmadığı Fisher’s Exact testi ile test edilmiş ve incelenen gıda sektörü alt sektöründe firmaların inovasyon kararları üzerinde genel olarak etkili olacağı düşünülen faktörlerin çok fazla etkili olmadığı sonucuna varılmıştır. Firmaları inovasyon konusunda tetikleyen faktörler ise; AR-GE faaliyetinde bulunmaları, ihracat yapıyor olmaları ve uluslararası ürün standartlarına uygun üretim yapma istekleri olmuştur

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nurdan Kuşat This is me

Levent Kösekahyaoğlu This is me

Publication Date June 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Kuşat, N., & Kösekahyaoğlu, L. (2011). GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 3(2), 193-215.
AMA Kuşat N, Kösekahyaoğlu L. GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. June 2011;3(2):193-215.
Chicago Kuşat, Nurdan, and Levent Kösekahyaoğlu. “GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 3, no. 2 (June 2011): 193-215.
EndNote Kuşat N, Kösekahyaoğlu L (June 1, 2011) GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 3 2 193–215.
IEEE N. Kuşat and L. Kösekahyaoğlu, “GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 3, no. 2, pp. 193–215, 2011.
ISNAD Kuşat, Nurdan - Kösekahyaoğlu, Levent. “GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 3/2 (June 2011), 193-215.
JAMA Kuşat N, Kösekahyaoğlu L. GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2011;3:193–215.
MLA Kuşat, Nurdan and Levent Kösekahyaoğlu. “GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 3, no. 2, 2011, pp. 193-15.
Vancouver Kuşat N, Kösekahyaoğlu L. GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2011;3(2):193-215.