BibTex RIS Cite

Banka Çalışanlarının Mesleki Stres ve Tükenmişlik Düzeylerinin İş Doyumu ve Yaşam Doyumu Düzeyleri İle İlişkisi

Year 2014, Volume: 6 Issue: 3, - , 20.03.2016

Abstract

Mesleki stres, tükenmişlik, iş doyumu ve yaşam doyumu, yönetim ve organizasyon, işletme ve örgüt psikolojisi alanlarında oldukça yoğun bir şekilde çalışılan konulardır. Mesleki stres kavramı iş ortamında ortaya çıkan, üretkenlik ve verimliliği etkileyen, çalışanın zorlanma durumu olarak karşımıza çıkmaktadır. Tükenmişlik ise çalışma hayatının kalitesi ve sağlığı ile ilişkili bir kavram olup, kronikleşmiş mesleki stres sonucu gelişen bir süreçtir. İş doyumu bireyin işine ve iş yerine yönelik beklentilerini ve hoşnutluğunu ifade ederken, yaşam doyumu bireyin çalışma yaşamı dışındaki hayata karşı genel tutumunu ifade eder. Bu araştırmanın temel amacı; Burdur ilinde bankacılık sektöründe çalışanların yaşadıkları mesleki stres, tükenmişlik, iş doyumu ve yaşam doyumu düzeylerini tespit etmek ve çalışanların kişisel ve mesleki özellikleriyle mesleki stres, tükenmişlik, iş doyumu ve yaşam doyumu düzeyleri arasındaki ilişkileri belirlemektir. Çalışmanın ikincil amacı ise mesleki stres, tükenmişlik, iş doyumu, yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi ve yönünü saptamak, mesleki stres ve tükenmişliğin iş doyumu ve yaşam doyumu üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu kapsamda Burdur’da 159 kamu ve özel sektör banka çalışanı ile yapılan anketler sonucunda mesleki stres ve tükenmişliğin çalışanların iş ve yaşam doyumu üzerinde anlamlı negatif etkilere sahip olduğu belirlenmiştir. Yani mesleki stres ve tükenmişlik çalışanların iş ve yaşam doyumlarını azaltmaktadır. Ayrıca yaş, cinsiyet, hizmet süresi, çalışılan birim ve pozisyon açısından mesleki stres, tükenmişlik, iş doyumu ve yaşam doyumu düzeylerinde anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Çalışmada mesleki stres ile tükenmişlik arasında pozitif yönlü, mesleki stres ile iş doyumu arasında negatif yönlü, mesleki stres ile yaşam doyumu arasında negatif yönlü, tükenmişlik ile iş doyumu arasında negatif yönlü, tükenmişlik ile yaşam doyumu arasında negatif yönlü, iş doyumu ile yaşam doyumu arasında pozitif yönlü ilişki saptanmıştır.

Year 2014, Volume: 6 Issue: 3, - , 20.03.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Feriştah Güner

Hüseyin Çiçek

Ali Can

Publication Date March 20, 2016
Published in Issue Year 2014 Volume: 6 Issue: 3

Cite

APA Güner, F., Çiçek, H., & Can, A. (2016). Banka Çalışanlarının Mesleki Stres ve Tükenmişlik Düzeylerinin İş Doyumu ve Yaşam Doyumu Düzeyleri İle İlişkisi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 6(3).
AMA Güner F, Çiçek H, Can A. Banka Çalışanlarının Mesleki Stres ve Tükenmişlik Düzeylerinin İş Doyumu ve Yaşam Doyumu Düzeyleri İle İlişkisi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. March 2016;6(3).
Chicago Güner, Feriştah, Hüseyin Çiçek, and Ali Can. “Banka Çalışanlarının Mesleki Stres Ve Tükenmişlik Düzeylerinin İş Doyumu Ve Yaşam Doyumu Düzeyleri İle İlişkisi”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 6, no. 3 (March 2016).
EndNote Güner F, Çiçek H, Can A (March 1, 2016) Banka Çalışanlarının Mesleki Stres ve Tükenmişlik Düzeylerinin İş Doyumu ve Yaşam Doyumu Düzeyleri İle İlişkisi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 6 3
IEEE F. Güner, H. Çiçek, and A. Can, “Banka Çalışanlarının Mesleki Stres ve Tükenmişlik Düzeylerinin İş Doyumu ve Yaşam Doyumu Düzeyleri İle İlişkisi”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 3, 2016.
ISNAD Güner, Feriştah et al. “Banka Çalışanlarının Mesleki Stres Ve Tükenmişlik Düzeylerinin İş Doyumu Ve Yaşam Doyumu Düzeyleri İle İlişkisi”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 6/3 (March 2016).
JAMA Güner F, Çiçek H, Can A. Banka Çalışanlarının Mesleki Stres ve Tükenmişlik Düzeylerinin İş Doyumu ve Yaşam Doyumu Düzeyleri İle İlişkisi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;6.
MLA Güner, Feriştah et al. “Banka Çalışanlarının Mesleki Stres Ve Tükenmişlik Düzeylerinin İş Doyumu Ve Yaşam Doyumu Düzeyleri İle İlişkisi”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 3, 2016.
Vancouver Güner F, Çiçek H, Can A. Banka Çalışanlarının Mesleki Stres ve Tükenmişlik Düzeylerinin İş Doyumu ve Yaşam Doyumu Düzeyleri İle İlişkisi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;6(3).