Soğuk Savaş sonrası genişleme süreçlerinden bu yana AB daha geniş bir coğrafyaya komşu olmuştur. Bu yeni coğrafya farklı öncelikleri ve güvenlik sorunları olan güney Akdeniz’den Doğu Avrupa’ya ve Güney Kafkaslara kadar uzanmaktaydı. Bu yeni sınır AB için tüm alanı kapsayacak bir komşuluk politikasının kurulması ihtiyacını doğurmuştur. Avrupa Komşuluk Politikası bu ihtiyaçlar doğrultusunda kurulmuş bir inisiyatiftir. Her devleti aynı kabul etmesi ve bu nedenle de aynı politikalar yöneltmesi ise inisiyatifin başarılı olup olmadığı sorularının çıkmasına neden olmuştur. Bu çalışmada AB bu inisiyatifle dilediği başarıyı ele edememiştir argümanı savunulacaktır. Bu başarısızlığın nedenleri olarak ise AB üyesi devletler arasındaki ortak hareket etme eksiliği, üyelerin isteksizlikleri ve şartlılık politikası üzerinde durulacaktır. Bu problemler AB inisiyatifinin belirsizliğine yol açmıştır sonucu çıkarılacaktır. Bu argüman Ukrayna örneği üzerinden analiz edilecektir. Ukrayna’nın seçilmesinin nedeni inisiyatifin belirsizliğine ve etkisizliğine vurgu yapabilmek açısından her ne kadar AB’nin şartlarını yerine getirse de çok istediği tam üyeliği alamamış olmasından kaynaklanmaktadır.
With the post-Cold War enlargement processes, the EU closed to an enlarged neighbourhood. This new neighbourhood has stretched from the southern Mediterranean to the Eastern Europe as well as South Caucasus where various priorities as well as security challenges have. Thus, this new borderline increases the requirement of forming new neighbourhood policies covering whole areas for the EU. The European Neighbourhood Policy was formed in accordance with these concerns. Accepting these areas as similar and so adapting one-size-fits-all policy approaches however questioned the efficiency of the initiative. This essay argues that the EU could not be able to achieve what it want with the ENP because of the lack of common attitude and the reluctance of current member states, and also conditionality. These problems lead ambiguity of the EU initiative. These ambiguities and inefficiencies analyse through the case of Ukraine since it makes great achievements in fulfilling EU conditions but has not got what it desired the most – the full membership.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 21, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 4 Issue: 1 |
Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi birbirinden ayrılamaz bir bütünün iki parçasıdır. Uluslararası İlişkiler disiplini içerisinde yer alan çoğu konu diplomasi ışığında ele alınmakta, en başta gelen politik, ekonomik konular uluslararası ilişkiler ve diplomasinin birlikte hareket etmesi ile açıklanmakta ya da çözüme kavuşturulabilmektedir. Bu nedenle derginin isminin Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi olmasına karar verilmiştir. Dergimizin; Uluslararası İlişkiler, Diplomasi, Ekonomi, Temel Bilimler ve Sosyal Bilimlerin, siyaset, ekonomi, ekonomi-politik, diplomasi uygulamaları, siyasi tarih, uluslararası antlaşmalar, uluslararası örgütler, hukuk, uluslararası hukuk gibi alanları ile alakalı olarak bilim dünyasına önemli katkı yapması beklenmektedir.