Book Review
BibTex RIS Cite

Geçmişi Kullanma Kılavuzu Tarih, Bellek, Politika

Year 2020, Volume: 2 Issue: 1, 96 - 103, 30.04.2020

Abstract

İtalyan sosyal bilimci Enzo Traverso’nun Fransızca kaleme aldığı ve Işık Ergüden tarafından Geçmişi Kullanma Kılavuzu Tarih, Bellek, Politika şeklinde Türkçeye çevrilmiş Le Passé, Modes d'emploi Histoire, Mémoire, Politique isimli eseri, İkinci Dünya Savaşı sonrasının en önemli mevzularından biri olan ‘bellek’ konusunu ele almaktadır. Bellek, öznel bir nitelik taşıdığı için paradigmal dönüşüm açısından da kayda değer bir konudur. Zira İkinci Dünya Savaşı sonrası tam da Batı Metafiziği’nin kendini sorgulamaya başladığı, dolayısıyla sosyal bilimlerde de pozitivist, determinist, naturalist eğilimlerin yerini yorumsamacı, çoğulcu, göreci vb. eğilimlere bıraktığı dönemdir. Daha açık konuşmak gerekirse insanların tarihi başkaları tarafından veyahut makro bir unsur tarafından “kader” biçiminde dayatılmak yerine aktörlerin kendi belleklerine yoğunlaşılmaya başlanmıştır. Yazarın da Walter Benjamin’e matuf “aktarılan deneyim (Erfahrung)” ve “yaşanılan deneyim (Erlebnis)” şeklinde yaptığı ayrımda olduğu gibi artık “yaşanılan deneyime” odaklanılmaktadır. Holokost örneğine baktığımızda, bir zamanlar kimsenin sesini çıkarmadığı, hatta meşru gerekçelerle işlenen soykırım günümüzde kınanan bir olgu haline gelmiştir.

References

  • Traverso, E. (2019). Geçmişi Kullanma Kılavuzu Tarih, Bellek, Politika (Çev. Işık Ergüden). İstanbul: İletişim Yayınları.

Geçmişi Kullanma Kılavuzu Tarih, Bellek, Politika

Year 2020, Volume: 2 Issue: 1, 96 - 103, 30.04.2020

Abstract

İtalyan sosyal bilimci Enzo Traverso’nun Fransızca kaleme aldığı ve Işık Ergüden tarafından Geçmişi Kullanma Kılavuzu Tarih, Bellek, Politika şeklinde Türkçeye çevrilmiş Le Passé, Modes d'emploi Histoire, Mémoire, Politique isimli eseri, İkinci Dünya Savaşı sonrasının en önemli mevzularından biri olan ‘bellek’ konusunu ele almaktadır. Bellek, öznel bir nitelik taşıdığı için paradigmal dönüşüm açısından da kayda değer bir konudur. Zira İkinci Dünya Savaşı sonrası tam da Batı Metafiziği’nin kendini sorgulamaya başladığı, dolayısıyla sosyal bilimlerde de pozitivist, determinist, naturalist eğilimlerin yerini yorumsamacı, çoğulcu, göreci vb. eğilimlere bıraktığı dönemdir. Daha açık konuşmak gerekirse insanların tarihi başkaları tarafından veyahut makro bir unsur tarafından “kader” biçiminde dayatılmak yerine aktörlerin kendi belleklerine yoğunlaşılmaya başlanmıştır. Yazarın da Walter Benjamin’e matuf “aktarılan deneyim (Erfahrung)” ve “yaşanılan deneyim (Erlebnis)” şeklinde yaptığı ayrımda olduğu gibi artık “yaşanılan deneyime” odaklanılmaktadır. Holokost örneğine baktığımızda, bir zamanlar kimsenin sesini çıkarmadığı, hatta meşru gerekçelerle işlenen soykırım günümüzde kınanan bir olgu haline gelmiştir.

References

  • Traverso, E. (2019). Geçmişi Kullanma Kılavuzu Tarih, Bellek, Politika (Çev. Işık Ergüden). İstanbul: İletişim Yayınları.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Sociology
Journal Section Book Review
Authors

Salich Tzampaz 0000-0002-8106-3606

Publication Date April 30, 2020
Acceptance Date April 22, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Tzampaz, S. (2020). Geçmişi Kullanma Kılavuzu Tarih, Bellek, Politika. Universal Journal of History and Culture, 2(1), 96-103.
Creative Commons License
The published articles in UJHC are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.