Kıymetli “Uluslararası Kriz ve Siyaset Araştırmaları Dergisi (UKSAD)” okuyucuları,
2020 yılında insan sağlığı için büyük bir tehdit olarak ortaya çıkan Covid-19 pandemisi, uluslararası kriz haline gelmiş ve dünya siyasetinin şekillenmesinde rol oynamaya başlamıştır. Tüm dünyayı derinden sarsan pandemi süreci, aynı zamanda yaşamlarımızı da büyük oranda dijitalleştirmiştir. Bu bağlamda, pandemiyle birlikte akademik hayatın çehresi değişmeye başlamış ve artık çevrimiçi platformların ağırlık kazandığı yeni bir akademi dünyası ortaya çıkmıştır. Bu sebeple UKSAD ailesi olarak 4. Cilt 2. Sayımızda artık dijitalleşen dünyamızın gereklerine uygun biçimde kapsamlı bir yayın dizisi hazırladık.
Uluslararası hakemli, açık erişimli ve tamamen ücretsiz olan dergimiz, çok sayıda ulusal ve uluslararası alan indeksi tarafından taranmaktadır. Bunlar; Academic Keys, ASOS Index, CEEOL, Cite Factor, DRJI, Index Copernicus, Ideal Online, JIFACTOR, Research Bible, Sindex ve TÜBİTAK DERGİPARK’dır. Ayrıca, TÜBİTAK ULAKBİM, EBSCO ve Journal Factor dizinleri için yapmış olduğumuz başvurular da değerlendirme sürecindedir.
Çok dilli yayın politikasına sahip olan dergimizin bu sayısında; 4 Türkçe, 4 İngilizce, 1 Farsça ve 1 Azerbaycan Türkçesi olmak üzere 10 makale bulunmaktadır. Bunun dışında, Erdem Demirtaş’ın “Ortadoğu’da Devlet ve İktidar: Otoriter Rejimler Üzerine Bir İnceleme” adlı kitabının ve Harsh V. Pant’in “Indian Foreign Policy” adlı eserinin incelemeleri yer almaktadır.
Bu sayımızda ilk olarak Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin’in kaleme almış olduğu “The Emergence of Palestine Question in Anglo-Turkish Relations and Its Impact on the Middle East (1945-1950)” adlı makaleye yer verdik. Bu çalışma, Türk-İngiliz ilişkileri bağlamında Filistin Sorunu’nun ortaya çıkışını ele almakta, aynı zamanda bu sorunun Ortadoğu’ya yansımalarını tarihsel bir süreçte incelemektedir. İkinci sırada, Prof. Dr. Mehmet Toplu, Dr. Aidarbek Amirbek ve Kanat Makhanov’un müşterek çalışması olan “Some Aspects of Regional Strategies of Russia, China and Turkey towards Central Asia: Comparative Analysis” adlı makale yer almaktadır. Üçüncü sırada yer alan Farsça makalede ise Dr. S. Mohammad Isadnejad ve Hazar Leylanoğlu, Dağlık-Karabağ Sorunu’nun hukuki ve siyasi boyutunu analiz etmişlerdir. Dördüncü olarak, Doç. Dr. Ramile Dadaşova’nın Azerbaycan Türkçesiyle kaleme aldığı “Cenub Qafqazda Olan Münaqişelerin Sebeb ve Neticeleri” adlı makalede Güney Kafkasya’daki çatışmaların sebep ve sonuçları irdelenmektedir. Beşinci sırada ise Nihat Dumlupınar ile birlikte yazmış olduğumuz “The Final State of War: Hybrid War” adlı makale yer almaktadır.
Dergimizin altıncı sırasında Prof. Dr. Sezai Özçelik’in iklim değişiklikleri müzakereleri ile ilgili İngilizce kaleme almış olduğu “The Analysis of Climate Change Negotiations between 1995-2002” adlı makaleye yer verilmiştir. Yedinci sırada Doç. Dr. Muharrem Ekşi ve Fatma Dilan Taş’ın “Dijital Diplomasi Yeni Bir Tür Diplomasi midir?” başlıklı çalışması yer almaktadır. Dijital diplomasinin kamu diplomasisinden ayrılmadığını, bu bağlamda yeni bir diplomasi türü olmadığı ileri süren bu makale, uluslararası ilişkiler literatürüne önemli bir katkıda bulunacaktır. Sekizinci sırada, İbrahim Kumek’in “Küçük Devlet Müdahaleciliği: Katar ve BAE’nin Libya Müdahalesi” başlıklı makalesi yer almaktadır. Dokuzuncu sırada ise Dr. Mahamat Abakar Mahamat, Dr. Öğr. Üyesi Serpil Güdül ve Prof. Dr. Kamil Ufuk Bilgin’in ortak çalışması olan “Çad Cumhuriyeti Yerel Yönetimler Sisteminde Yoksullukla Mücadele” adlı makaleye yer verilmiştir. Dergimizde son olarak, Bilal Furkan Onursal ve Doğacan Başaran’ın birlikte kaleme aldıkları “Bağdat Demiryolu Projesi Üzerinden Almanya’nın Barışçıl Nüfuz Erme Stratejisine Dair Bir Okuma” adlı makale yer almaktadır.
Pandemi süreciyle birlikte elektronik kaynakların öneminin arttığı bir dönemde, değerli okuyucularımıza olabildiğince kapsamlı bir çalışma sunmaya çalıştık. Ayrıca bu süreçte sizlerin akademik kaynaklara mümkün olduğunca kolay ulaşabilmenizi arzuladık. Bu yüzden dergimiz, internet üzerinden açık erişimli olarak ve tamamen ücretsiz bir şekilde sizlere ulaşmaktadır.
Yeni yıla girerken sağlık, huzur ve başarı dolu bir yıl geçirmenizi temenni ediyorum. Bu sayımıza katkıda bulunan akademisyenlere ve yayın ekibine teşekkür ediyorum. Yayın hayatında 5. yıla gireceğimiz 2021 senesinde çok daha güzel çalışmalarla görüşmek dileğiyle…
UKSAD Editörü
Prof. Dr. Mehmet Seyfettin EROL
Editör, Editörden, Editör Yazısı