Beeswax is the raw material of the honeycomb that the bee colony carries out in its vital activities. Beeswax is also a bee product, such as honey, pollen, royal jelly and bee bread for beekeeping. Because beeswax is an absorbent, it can collect pollutants inside and outside the hive. The bee products produced from this honeycomb pose a risk to human and bee health. Older combs can also provide shelter from pathogenic microorganisms. In particular, honeycomb processing equipments have a very important responsibility for the hygiene of old honeycombs.
Beeswax attracts attention with its wide usage area. As a coating agent in the food industry, it is a product used in cosmetics, soap, candle, cream, textile, paint, paper industry, health and many other fields, such as wax sculptures. This study aims to present new perspectives that can be used in relevant fields in the light of recent studies.
Bal mumu arı kolonisinin yaşamsal faaliyetlerini üzerinde yürüttüğü peteğin ham maddesidir. Arıcılık işletmeleri için bal, polen, arı sütü ve arı ekmeği gibi bal mumu da bir arı ürünüdür. Bal mumu absorbe etme yeteneği kaynaklı kovan içi ve dışı kirleticileri bünyesinde biriktirebilmektedir. Bu şekilde kalıntı içeren peteklerden üretilen arı ürünleri insan ve arı sağlığı için risk oluşturmaktadır. Aynı zamanda eski petekler patojen mikroorganizmalar için konak işlevi görebilmektedir. Özellikle petek işleme tesisleri eski peteklerin hijyenik hale gelmesi açısından oldukça önemli bir sorumluluk taşımaktadır.
Bal mumunun çok geniş bir kullanım alanı içermesi dikkatleri de üzerine çekmiştir. Gıda sektöründe kaplayıcı ajan olarak, kozmetikte sabun ve kremlerde geniş kullanım yanısıra, tekstil, boya, kâğıt sanayinde ve sağlık sektöründe birçok alanda kullanılan bir üründür. Bal mumundan yapılan birçok süs eşyası da bulunmaktadır. Bu çalışmada bal mumu ile ilgili son çalışmalar ışığında ilgili sektörlerinde faydalanabilecekleri yeni bakış açıları sunulması amaçlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | November 9, 2020 |
Acceptance Date | September 29, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 20 Issue: 2 |
Important Note: Since the author-referee information is kept confidential on both sides in our journal, both the author and the referees must upload the document to the system after removing their personal information in the review document section.
Note: Authors can also use homepage of our Journal.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
This work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.