Porselen karolar düşük su emme, üstün mekanik ve
de estetik özelliklerinden dolayı seramik kaplama malzemelerinde ilk sırada
tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır. Bu ürünlerin üretimlerinde düşük
oranda demir içermesi ve yüksek plastiklik özelliğinden dolayı Ukrayna killeri
kullanılmaktadır. Ukrayna kilinin ithal edilen bir hammadde olması ve her yıl
fiyatının giderek artması nedeniyle porselen karo üretim maliyetleri de buna
paralel olarak artmaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde yerel hammaddelerin
kullanılması şirketlere önemli bir maliyet avantajı sağlayacaktır. Çalışmada porselen
karo bünye kompozisyonlarında Konya kilinin Ukrayna kili yerine kullanımı
araştırılmış ve bünye teknik özellikleri üzerine olan etkileri belirlenmiştir.
Standart porselen karo bünye kompozisyonunda kullanılmakta olan Ukrayna kili
kademeli olarak azaltılmış yerine Konya kili ilave edilerek yeni bünye
reçeteleri geliştirilmiştir. Geliştirilen bünyeler Uşak Seramik endüstriyel fırınlarında
1210°C’de 52 dakikada pişirilmişlerdir. Bünyelerin tüm fiziksel ve optik özellikleri incelenmiştir. Sinterleme
davranışları optik dilatometre cihazı ile incelenmiş, ısıl genleşme katsayıları
dilatometre cihazı ile ölçülmüştür. Bünyelerde gelişen fazlar XRD analizi ile
belirlenmiş, mikroyapı incelemeleri taramalı elektron mikroskobu ile
yapılmıştır. Sonuçlara göre bünyelerde Ukrayna kili yerine Konya kili kullanımı
bünyelerin kuru mukavemet değerlerini, su emme ve pişme küçülme değerlerini
arttırmaktadır. Sonuç olarak porselen karo bünyelerinde bünye kompozisyonunda
bazı optimizasyonların da yapılmasıyla Ukrayna kilinin yerine Konya kili
kullanımının uygun olacağı belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | April 22, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 11 Issue: 2 |
All Rights Reserved. Kırıkkale University, Faculty of Engineering and Natural Science.