Bu çalışmada stratejik yönetim sürecinde performans ölçümünün rolünün vurgulanması ve dengeli sonuç kartı yönteminin performans ölçümüne ve dolayısı ile stratejik yönetim sürecine katkısının vurgulanması amaçlanmaktadır. Bu amaçla bilimsel yazın taranarak yöntem ve yöntemin uygulama aşamaları ile ilgili detaylı bilgilere yer verilmektedir. Stratejik yönetim uygulamalarında başarıya ulaşılması, stratejik planlama sürecinde ve kaynak tahsisi kararlarında organizasyonun misyonunun ve vizyonunun temel alınması ve stratejilerin uygulanması sonucu elde edilen sonuçların değerlendirilerek, elde edilen performans bilgisinin karar alma süreçlerinde kullanılması ile mümkün olacaktır. Bu nedenle finansal performans göstergeleri ile finansal olmayan performans göstergelerini; organizasyonun maddi varlıkları ile maddi olmayan varlıklarını bir arada ele alan ve performans yönetimi ile ilgili çalışmaları organizasyonun stratejik hedefleri üzerine kuran dengeli sonuç kartı yöntemi performans ölçümünden beklenen işlevleri yerine getirmede ön plana çıkmaktadır. Dengeli sonuç kartı yönteminin dört temel boyutu ele alınarak kritik başarı faktörlerinin belirlenmesi, strateji haritalarının oluşturularak çalışanların belirlenen vizyon, misyon ve stratejik amaçlar doğrultusunda faaliyet planlarını oluşturması ve bu doğrultuda bireysel amaçlar ile kurumsal amaçlar arasında bağlantının kurulması organizasyonların başarısına katkı sağlayacaktır. Sonuç olarak, her ne kadar dengeli sonuç kartı yönteminin kullanımı beraberinde bazı sınırlılıkları da getirse de finansal olan ve finansal olmayan performans boyutlarını dikkate alması, strateji odaklı yapısı, performansı tüm yönleriyle ele alması, yöneticilerin ve çalışanların kritik başarı faktörlerine odaklanmasına aracılık etmesi, geçmiş odaklı değil gelecek odaklı ve yenilikçi bir anlayış getirmesi sebepleri ile günümüz rekabet koşullarında kurumların kullanabilecekleri etkili bir araç niteliği taşımaktadır.
In this study, it is aimed to emphasize the role of performance measurement in the strategic management proces and the contribution of balanced score card to performance measurement and correspondingly to strategic management process. Accordingly, the detailed information about the process and its implementation is given by literature review. Success in strategic management will be possible with strategic planning process and resource allocation decisions based on the organization's mission and vision; evaluation of the results of strategy implementations and the use of performance knowledge in the decision-making processes. Balanced scorecard method, which considers non-financial – financial performance indicators and the organization's financial and intangible assets together, builds performance management studies upon organization’s strategic goals. For this reason, this method is expected to stand in the forefront in fulfilling the functions of performance measurements. Determining key critical success factors by considering the four basic dimension of balanced scorecard method, establishing action plans on defined vision, mision and strategic objecitives, creating strategy maps and linking personel objecitives with organisational objectives will contribute to the success of organizations. As a result, although there are some restrictions about the implementation of balanced score card, it is an efficient tool for the institutions in today’s competitive environment since it is innovative, takes financial and non-financial performance measurement into account, has strategy-oriented structure, helps managers and staff to focus on critical success factors and focusses on the future instead of past.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | November 25, 2015 |
Submission Date | November 25, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Issue: 1 |
Journal of Productivity is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0)