Bu araştırmanın amacı üniversite
öğrencilerinde yeme bozukluğu riski üzerinde etkili olan değişkenleri incelemektir.
Araştırma İstanbul'da yer alan bir devlet ve bir vakıf üniversitesinde öğrenim
gören 784 kadın, 296 erkek toplam 1080 katılımcı ile yürütülmüştür. Kişisel
bilgiler formu, Rezzy Yeme Bozuklukları Ölçeği ve anket formu ile veriler
toplanmıştır. Verilerin analizinde grubu tanımlamak için yüzde ve frekans,
değişkenler arasındaki ilişkileri açıklamak için lojistik regresyon
kullanılmıştır. Araştırmada yeme bozukluğu riskini açıklamaya yönelik 16
değişken bulunmaktadır. Sonuçlara göre tüm grup için risk faktörleri cinsiyetin
kadın olması, daha küçük yaş, artan beden kütle indeksi, aile ile düzenli yemek
yememe, yediklerini kısıtlama, fastfood yeme, yediği miktarı kontrol edememe,
yemek anındaki duyguya göre yenilen miktarın değişmesi, kaygılı bir insan olma,
rekabetçi bir insan olma, duyguların hızlı değişmesi, kendini başarılı biri
olarak görmeme ve romantik ilişkiye sahip olmadır. Kadınlarda, yeme
bozuklukları riskini en çok arttıran değişkenler yediklerini kısıtlama
davranışı (2.75 kat) ve sigara kullanma (2.02 kat); erkeklerde yediklerini
kısıtlama davranışı (3.81 kat) ve kaygılı bir insan olma (3.08 kat); ve tüm
grup için yediklerini kısıtlama
davranışı (3.04 kat) ve cinsiyetin kadın olması (1.81 kat) olarak bulunmuştur.
Yeme bozukluğu riski için açıklanan varyans oranları kadınlar için %31,
erkekler için %42,6 ve tüm grup için %33,2’dir. Beslenme ve psikoloji ile
ilişkili çeşitli değişkenler yeme bozukluğu riski üzerinde etkili
olabilmektedir. Yeme bozukluğu riski taşıyan üniversite öğrencilerinin belirlenerek
psikolojik danışma hizmeti ve beslenme danışmanlığına ulaşımı sağlanmalıdır.
The aim of this study is to investigate the
variables affecting the risk of eating disorder among university students. The
study was conducted with a total of 1080 people, 784 women and 296 men, at a
state and aprivate university in Istanbul. Datas were collected by personal
information form, Rezzy Eating Disorders Scale and questionnaire form. In the
analysis of the data, logistic regression was used to describe the relationship
between variables; percentage and frequency was used to define the group. Risk
factors for the whole group are being female, younger age, increased body mass
index, not eating regularly with the family, the presence of restrictive eating
habits, eating fast food, not being able to control the amount of food eaten,
in the amount eaten according to the feeling at the time of the meal, being a
worried person, being a competitive person, changing emotions quickly, not
seeing oneself as a successful person and having a romantic relationship. In
women, the variables that increase the risk of eating disorders most are the
restriction of eating (2.75 times) and smoking (2.02 times). In men, the
variables that most increase the risk of eating disorders are restrictive
behavior (3.81 times) and being an anxious person (3.08 times). For the whole group, the variables that most
increased the risk of eating disorders are restrictive eating (3.04 times) and
being female (1.81 times). Variances explained for women, man and the whole
group are %31, %42,6 and %33,2, respectively. Various variables associated with
nutrition and psychology may have an impact on the risk of eating disorder.
University students at risk of eating disorders should be identified and be
provided psychological counseling and nutrition counseling for them.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Psychology |
Journal Section | Volume:3, Issue:6 December |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 3 Issue: 6 |