In this study, seasonal variations in amino acid and fatty acid
composition of Mediterranean mussel in the Eastern Black Sea Region were
investigated. Total amino acid contents for spring, summer, autumn and winter
were detected as 13272.13, 14252.13, 17472.13 and 12548.88 mg/100 gr,
respectively. Seasonal average values of total essential amino acid amounts
were accounted as 6605.27, 6520.13, 6825.13 and 5186.13 mg/100g and total
non-essential amino acid contents 6666.88, 7732.00, 10647.00 and 7362.75
mg/100g, respectively. According to the results of the study, consumption of
150 g mussel meat is enough for the daily leucine and lysine amino acid
requirement. Annual general average values of palmitic and stearic acids of
saturated fatty acid (SFA) groups in fatty acids were found as 19.62% (287.30
mg/100 g) and 4.46% (64.32 mg/100g), respectively. Amongst monounsaturated
fatty acids (MUFA) groups the highest value was observed for was belonging to
eicosanoic acid (6.39 %) followed by oleic acid (4.53%). The lowest total
polyunsaturated fatty acid (ΣPUFA) was found in summer (45.66 %) and the
highest in spring (50.98%). Eicosapentaenoic Acid (EPA) and Docosahexaenoic
Acid (DHA) values showed a similar trend with PUFA values. It was determined
that Mediterranean mussel meat has a good source of omega-3 in terms of EPA and
DHA.
Bu çalışmada, Doğu
Karadeniz Bölgesi’ndeki kara midyenin mevsime bağlı olarak amino asit ve yağ
asidi kompozisyonundaki değişimler incelenmiştir. Doğu Karadeniz Bölgesinde
toplam 12 istasyondan tüplü ve serbest dalış yöntemi ile örneklemeler
yapılmıştır. Kara midyenin; ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimlerinde toplam
amino asit miktarları sırası ile 13272,13, 14252,13, 17472,13 ve 12548,88
mg/100 gr olarak tespit edilmiştir. Toplam esansiyel amino asit miktarının
mevsimsel ortalamaları sırası ile 6605,27, 6520,13, 6825,13 ve 5186,13 mg/100g
ve toplam esansiyel olmayan amino asit miktarlarının mevsimsel ortalamaları ise
6666,88, 7732,00, 10647,00 ve 7362,75 mg/100g olarak bulunmuştur. Çalışma
sonuçlarına göre 150 g midye eti tüketilmesi günlük lösin ve lisin miktarını
karşılamaya yeterlidir. Doymuş yağ asidi (DYA) grubunda palmitik ve stearik yağ
asitlerinin yıllık genel ortalaması sırası ile % 19,62 (287,30 mg/100 g), % 4,46
(64,32 mg/100g) olarak bulunmuştur. Bütün mevsimlerde tekli doymamış yağ asidi
(TDYA) içerisinde en fazla miktara eikosenoik asit (% 6,39) ikinci sırada ise
oleik asit (% 4,53) sahip olmuştur. Toplam çoklu doymamış yağ asidi (ÇDYA)
miktarlarına mevsimsel bazda bakıldığında en düşük miktar yaz (% 45,66), en
yüksek miktar ise ilkbahar (% 50,98) mevsiminde tespit edilmiştir. EPA ve DHA
miktarları ise ÇDYA benzer bir seyir izlemiştir. Kara midye etinin EPA ve DHA
yönünden zengin bir omega-3 kaynağı olduğu bulunmuştur.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | February 25, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 17 Issue: 1 |