This study was conducted to determine the responses of some alfalfa varieties to different salt concentrations at germination stage. Alfalfa varieties Bilensoy-80, Alsancak, Gozlu-1, Prosementi and Iside were used as plant materials. Salt concentrations were composed of five levels of NaCl such as 0, 50, 100, 150 and 200 mM. In the experiment, some characters such as germination percentage, plumule length, radicle length, dry weights of plumule and radicle were examined. Results indicated that the salt concentrations above 100 mM had negative effects on germination percentage and dry weights of plumule and radicle. The endurances of varieties to salt stress indicated differences in respect of all components examined. In addition, the effects of variety x salt interactions were significant for lengths of plumule and radicle and plumule dry weight. There were no plumule development in varieties of especially Bilensoy-80, Gozlu-1 and Iside at 200 mM salt level of NaCl. As a brief, the variety Alsancak had been more endurance than the other varieties in experiment.
Bu çalışma, bazı yonca çeşitlerinin çimlenme döneminde farklı tuz konsantrasyonlarına tepkilerinin belirlenmesi amacıyla laboratuvar koşullarında yapılmıştır. Araştırmada bitki materyali olarak Bilensoy, Alsancak, Gözlü, Prosementi ve İside çeşitleri kullanılmıştır. Araştırmada beş farklı NaCl dozu (0, 50, 100, 150 ve 200 mM) ele alınmıştır. Araştırmada çimlenme yüzdesi, sapçık uzunluğu, kökçük uzunluğu, sapçık ve kökçük kuru ağırlıkları gibi özellikler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar çimlenme yüzdesi, sapçık ve kökçük kuru ağırlığında 100 mM NaCl üzerindeki dozlarda olumsuz etkilerin ortaya çıktığını göstermektedir. Çeşitler arasında incelenen tüm özellikler açısından önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Ayrıca, çeşit x tuz interaksiyonu sapçık ve kökçük uzunluğu ile sapçık kuru ağırlığı açısından önemli çıkmıştır. Araştırmada ele alınan çeşitlerden özellikle Bilensoy-80, Gözlü-1 ve İside çeşitlerinde 200 mM NaCl dozunda sapçık gelişimi olmamıştır. Ele alınan özellikler açısından genel olarak değerlendirildiğinde Alsancak çeşidi çimlenme döneminde tuza dayanım yönünden diğerlerine oranla daha dayanıklı olmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.