Year 2016, Volume 26 , Issue 1, Pages 98 - 105 2016-01-31

The Effects of Prohexadione-Ca Threatments on Plant Growth, Nutrient Elements Uptake and Fruit Quality in Tomato
Prohexadione-Ca Uygulamalarının Domateste Bitki Büyümesi Besin Element Alımı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri

Özlem ALTUNTAŞ [1]


This study was carried out in order to determine the effects of Prohexadione-Ca treatments on quality parameters of tomato fruits. In the study, the Pro-Ca dosages were identified as 5 mg l-1, 15 mg l-1, 30 mg l-1, 45 mg l-1 and treated plants were compared with non-treated plants. Every different Pro-Ca dosages were applied to the leaves thereby atomising after dissolving in 1 liter water at 3 different periods (pre-blooming, blooming and fruit period, and harvest period). The parameters of, stem length, stem diameter, root lenth, fresh and dry vegetative weight, fruit weight, fruit length, fruit diameter and brix were measured. Besides, the analysis of sugars and organic acids were done in fruits. In order to determine the effects of Pro-Ca treatments dosages on nutrient element uptake, nutrient elements content of leaves were investigated. As a result of statistical analysis that have been done with the obtained datas after the analysis, all dosages of Pro-Ca have good impacts on plant growth and and fruit quality. Even though different dosages of Pro-Ca have different effects on different plant growth parameters, the dosage of 15 mg l-1 comes the forefront in terms of plant growth parameters. According to the all measurements and analyze results it can be obtained that Pro-Ca utilisation have good impacts in tomato growing. Despite higher dosages show better results in some parameters, in practice, it is possible to say that the dosage of 15 mg l-1 would be reccomended.

Bu çalışma, Pro-Ca uygulamalarının domateste bitki büyümesi, besin element alımı ve meyvelerde kalite kriterlerine etkisinin saptanması için yapılmıştır. Denemede, Prohexadione Kalsiyum (Pro-Ca)’un uygulama dozları; 5 mg/l, 15 mg/l, 30 mg/l, 45 mg/l olarak belirlenmiş ve Pro-Ca uygulanmayan kontrol meyveleri ile karşılaştırma yapılmıştır. Pro-Ca uygulamalarının her farklı dozu, 1 litre suda eritilerek, yapraklara püskürtülmek suretiyle gerekli bitkilere 3 farklı dönemde (çiçeklenmeden önce, çiçeklenme ve meyve dönemi ve hasat dönemi) uygulanmıştır. Bitkilerde gövde uzunluğu, kök boğazı çapı, kök uzunluğu, taze ve kuru yeşil aksam ağırlığı, meyvelerde ise ağırlık, meyve boyu, meyve çapı, SÇKM ve meyve eti sertliği parametreleri ölçümlenmiştir. Ayrıca meyvelerde, şeker ve organik asit analizleri yapılmıştır. Pro-Ca uygulama dozlarının besin element alımı üzerine etkilerini saptamak için yapraklardaki besin element içeriklerine bakılmıştır. Elde edilen verilerle yapılan istatistiksel analizler sonucunda, tüm Pro-Ca dozlarının bitki gelişimi ve meyve kalitesi üzerine olumlu etkiler yaptığı belirlenmiştir. Bitki büyüme parametreleri incelendiğinde, farklı parametrelerde farklı dozlara ait meyvelerden yüksek değer elde edilse de 15 mg/l dozunun ön plana çıktığı belirlenmiştir. Yapılan tüm ölçüm ve analiz sonuçlarına göre, domates yetiştiriciliğinde Pro-Ca kullanımının meyve kalitesini olumlu etkilediği saptanmıştır. Yüksek dozların bazı parametrelerde iyi sonuç vermesine karşın pratikte tavsiye edilecek Pro-Ca dozunun 15 mg/l olduğunu söylemek mümkündür.

  • Altintas, S. (2013). Effects of prohexadione-calcium with three rates of phosphorus and chlormequat chloride on vegetative and generative growth of tomato. African Journal of Biotechnology, 10(75), 17142-17151.
  • Anonim, 2004. Pesticides. Department Of Food And Agriculture.Http:// Www.Pcs.Agriculture.Gov.İe/Docs/Pesticides%202004%20book.Pdf.
  • Black, B. L. (2004). Prohexadione-calcium Decreases Fall Runners and Advances Branch Crowns ofChandler'Strawberry in a Cold-climate Annual Production System. Journal of the American Society for Horticultural Science,129(4), 479-485.
  • Bozan, B., Tunalier, Z., Koşar, M., Altıntaş, A., Başer, K.H.C. 1997. “Comparison of ascorbic and citric acid contents in ‘Emphasis Type’”, Proc. 11. Symp. Plant Origin. Crude Drugs, Ankara, 258 s.
  • Çağlar, S., Ağca, Z., (2009). Pro-Ca (Prohexadione-Calcium) uygulamasının mondial gala/m.9 elma ağaçlarının gelişimi ve bazı meyve özellikleri üzerine etkisi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi. 2 (2):101-106, Issn: 1308-3945.
  • Çakırbay, İ.F., Dursun, A., (2014) Prohexadione-Ca Uygulamalarının Domateste Fide Kalitesi Üzerine Etkileri, 10. Sebze Tarımı Sempozyumu – Tekirdağ
  • Ergun, N., Çaglar G, Özbay N, Ergun M (2007). Hıyar fide kalitesi ve bitki gelisim üzerine prohexadıone-calcıum uygulamalarınına etkileri. Bahçe. 36 (1-2): 49 – 59.
  • Evans RR, Evans RE, Rademacher W (1997). Prohexadione-Calcium for suppression of vegetative growth in eastern, apples. Acta Horticulturae. 451:663-666.
  • Freitas ST, Jiang CZ, Mitcham EJ (2012). Mechanisms ınvolved in calcium deficiency development in tomato fruit in response to gibberellins. Plant Growth Regul. 31:221–234 Doı 10.1007/S00344-011-9233-9
  • Grossmann, K., König‐Kranz, S., & Kwiatkowski, J. (1994). Phytohormonal changes in intact shoots of wheat and oilseed rape treated with the acylcyclohexanedione growth retardant prohexadione calcium. Physiologia Plantarum, 90(1), 139-143.
  • Günay A (2005). Sebze yetiştiriciliği Cilt I. İzmir.
  • Hamano, M., Yamato, Y., Yamazaki, H., & Miura, H. (2002). Endogenous gibberellins and their effects on flowering and stem elongation in cabbage (Brassica oleracea var. capitata). Journal of horticultural science & biotechnology, 77(2), 220-225.
  • Illias FI, Rajapakse N (2005). Prohexadione-calcium affects growth and flowering of petunia and impatiens grown under photoselective films. Sci. Hort. 106(2): 190-202.
  • Illias, I., Ouzounidou, G., Giannakoula, A., & Papadopoulou, P. (2007). Effects of gibberellic acid and prohexadione-calcium on growth, chlorophyll fluorescence and quality of okra plant. Biologia Plantarum, 51(3), 575-578.
  • Kacar B (1984). Bitki Besleme. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı. Ankara.
  • Keskin G, Gül U (2004). Tarımsal Araştırma Enstitüsü T.E.A.E Yayını, Bakış Dergisi 5. Sayı, 13. Nüsha. http://www.aeri.org.tr/bakis4-5/Domates.pdf
  • Malundo, T. M. M., Shewfelt, R. L., & Scott, J. W. (1995). Flavor quality of fresh tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) as affected by sugar and acid levels. Postharvest Biology and Technology, 6(1), 103-110.
  • Mercier H, Kerbauy GB, Sotta B, Miginiac E (1997). Effects of no-nh and urea 3, 4 nutrition on endogenous levels of ıaa and four cytokinins in two epiphytic bromeliads. Plant, Cell And Environment. 20, 387-392.
  • Metin R (2009). Prohexadıone-Calcıum uygulamalarının biberde (capsicum annuum l.) fide kalitesi, bitki gelişimi ve verimi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Kahramanmaraş.
  • Miron, D., and Schaffer, A. A. (1991). Sucrose phosphate synthase, sucrose synthase, and invertase activities in developing fruit of Lycopersicon esculentum Mill. and the sucrose accumulating Lycopersicon hirsutum Humb. and Bonpl. Plant Physiology, 95(2), 623-627.
  • Öktüren Asri, F., ve Sönmez, S. (2009). Antalya Yöresinde Topraksız Kültür Sistemiyle Yetiştirilen Domates Bitkilerinin Beslenme Durumunun ve Sulama Suyu Kalite Kriterlerinin Belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 191-200.
  • Özen H. Ç.ve Onay A (1999). Bitki büyüme ve gelişme fizyolojisi. Diyarbakır
  • Rademacher W (2000). Effects on gibberellin biosynthesis and other metabolic pathways. Ann. Rev. Plant Physiol. Plant Mol. Biol. 51: 501-531
  • Rademacher, W., Van Saarloss, K., Garuz Porte, J.A., Riera Forcades, F., Senechalc, Y., Andreotti, C., Spinelli, F., Sabatini, E., Costa, G., (2004). Impact of Prohexadione-Ca the vegetative and reproductive performance of apple and pear trees, European Journal of Horticultural Science, 69 (6):221-228.
  • Ramirez H, Leza-Hernández PC, Benavides A, Amado-Ramírez C, Martínez-Osorio A, Rivera-Cruz CE. (2009) Prohexadione-Ca modifies content of gibberellins and vitamin C, antioxidant capacity and enzymatic activity in apple, Shs Acta Horticulturae 884: Xı International Symposium On Plant Bioregulators in Fruit Production. Bologna/Italy
  • Williams G. M, Williams C.L, Weisburger J.H., (1999). Diet and cancer prevention: the fiber first diet. Toxicological Sciences. 52(suppl 1), 72-8
Primary Language tr
Journal Section Articles
Authors

Author: Özlem ALTUNTAŞ

Dates

Publication Date : January 31, 2016

Bibtex @ { yyutbd236452, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, eissn = {1308-7584}, address = {}, publisher = {Yuzuncu Yil University}, year = {2016}, volume = {26}, pages = {98 - 105}, doi = {}, title = {Prohexadione-Ca Uygulamalarının Domateste Bitki Büyümesi Besin Element Alımı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri}, key = {cite}, author = {ALTUNTAŞ, Özlem} }
APA ALTUNTAŞ, Ö . (2016). Prohexadione-Ca Uygulamalarının Domateste Bitki Büyümesi Besin Element Alımı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi , 26 (1) , 98-105 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/yyutbd/issue/22013/236452
MLA ALTUNTAŞ, Ö . "Prohexadione-Ca Uygulamalarının Domateste Bitki Büyümesi Besin Element Alımı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016 ): 98-105 <https://dergipark.org.tr/en/pub/yyutbd/issue/22013/236452>
Chicago ALTUNTAŞ, Ö . "Prohexadione-Ca Uygulamalarının Domateste Bitki Büyümesi Besin Element Alımı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016 ): 98-105
RIS TY - JOUR T1 - Prohexadione-Ca Uygulamalarının Domateste Bitki Büyümesi Besin Element Alımı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri AU - Özlem ALTUNTAŞ Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 98 EP - 105 VL - 26 IS - 1 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi Prohexadione-Ca Uygulamalarının Domateste Bitki Büyümesi Besin Element Alımı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri %A Özlem ALTUNTAŞ %T Prohexadione-Ca Uygulamalarının Domateste Bitki Büyümesi Besin Element Alımı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri %D 2016 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 26 %N 1 %R %U
ISNAD ALTUNTAŞ, Özlem . "Prohexadione-Ca Uygulamalarının Domateste Bitki Büyümesi Besin Element Alımı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 / 1 (January 2016): 98-105 .
AMA ALTUNTAŞ Ö . Prohexadione-Ca Uygulamalarının Domateste Bitki Büyümesi Besin Element Alımı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. YYÜ TAR BİL DERG. 2016; 26(1): 98-105.
Vancouver ALTUNTAŞ Ö . Prohexadione-Ca Uygulamalarının Domateste Bitki Büyümesi Besin Element Alımı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2016; 26(1): 105-98.