Crambe maritima sebze olarak yenilebilme potansiyeli olan, unutulmuş ve keşfedilmemiş yabani bir tarla bitkisidir. Doğal yaşam alanı kuzey Avrupa ve Karadeniz’in çakıllı plajlarıdır. Bu çalışmada, in vitro’da üretilen bitkilerden izole edilen hipokotil eksplantlarının kullanımıyla Crambe maritima L.’nin mikro üretimi raporlanmaktadır. Hipokotil eksplantları, 0.50, 1.0, 2.0 mg/L BAP ve 0.0, 0.25, 0.50 mg/L NAA’nın 9 farklı kombinasyonunu içeren MS besin ortamında kültüre alınmıştır. Maksimum ortalama kallus oluşum yüzdesi 0.50 mg/L BAP + 0.50 mg/L NAA içeren MS besin ortamında, maksimum ortalama rejenere sürgün yüzdesi 2.0 mg/L BAP + 0.25 mg/L NAA içeren MS besin ortamında, maksimum eksplant başına düşen ortalama sürgün sayısı 1.0 mg/L BAP + 0.50 mg/L NAA içeren MS besin ortamında, maksimum ortalama sürgün uzunluğu 2.0 mg/L BAP içeren MS besin ortamında kaydedilmiştir. Mikroüretim ile iyi gelişen sürgünler 1.0 mg/L NAA içeren MS besin ortamında köklendirilmiştir.
Crambe maritima is a forgotten and wild plants and has an undiscovered potential as a field vegetable. Its natural habitat is gravel beaches in northern Europe and the Black Sea. In this study, micropropagation of Crambe maritima using hypocotyl explants isolated from in vitro regenerated plantlets has been reported. The hypocotyl explants were cultured on MS medium containing 9 different combinations of 0.50, 1.0, 2.0 mg L-1 BAP and 0.0, 0.25, 0.50 mg L-1 NAA. While the percentage of maximum mean callus regeneration was obtained from MS medium containing 0.50 mg L-1 BAP + 0.50 mg L-1 NAA, maximum mean shoot regeneration was reported in MS medium containing 2.0 mg L-1 BAP + 0.25 mg L-1 NAA. The percentage of maximum mean number of shoot per explant and maximum mean number of shoot length were obtained from MS medium containing 1.0 mg L-1 BAP + 0.50 mg L-1 NAA and MS medium containing 2.0 mg L-1 BAP, respectively. Micropropagated shoots were rooted on MS medium containing 1.0 mg L-1 NAA.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | May 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 26 Issue: 2 |