Türkiye,
yaklaşık olarak dünya toplam kiraz üretiminin %20’sini karşılamaktadır.
Türkiye’nin kiraz üretiminde önemli bir paya sahip olan Çanakkale ili
üretiminin ise %70’i Lapseki’de üretilmektedir. Bu çalışmada Lapseki’de üretim
yapan kiraz işletmelerinin teknik etkinlik skorları ve bu skorlar üzerinde
etkili olan faktörlerin belirlenmesine çalışılmıştır. Etkinlik seviyelerinin
belirlenmesinde Veri Zarflama Analizi, etkinlik seviyesine etki eden
faktörlerin belirlenmesinde ise 1000 tekrarlı truncated regresyon modeli
kullanılmıştır. İşletmelerin ortalama etkinlik değerleri ölçeğe göre sabit
(CCR) ve değişken (BCC) getiri varsayımlarına göre sırası ile %83 ve %85, ölçek
etkinliği ise %96 olarak hesaplanmıştır. Bunun yanında kiraz üretim tecrübesi,
kiraz üretim alanı, yaş, azot içerikli üst gübre uygulaması, Thiram ve
Spirodiclofen etken maddeli ilaç uygulamaları gibi faktörlerin etkinlik
skorları üzerinde pozitif etkili olduğu belirlenmiştir.
Turkey meets approximately 20% of the world total cherry
production. The 70% of the production of Çanakkale, with a significant share in
Turkey's cherry production, is produced in Lapseki district. In this study, we
tried to determine the technical efficiency scores and the factors that effects
these scores of cherry production in Lapseki. Data envelopment analysis and
truncated regression model with bootstrapping (1000 replications) was performed
to determine the efficiency scores and the efficiency factors. The means of
efficiency scores for the assumption of constant returns to scale and variable
returns to scale were determined as 83% and 85%, respectively. Also the mean of
scale efficiency scores was determined as 96%. Besides, it is also determined,
cherry production experience, cherry land, age, application of nitrogenous
fertilizer, application of the active ingredient Thiram and spirodiclofen have
positive effects on the efficiency scores.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 22, 2016 |
Submission Date | January 27, 2016 |
Acceptance Date | April 5, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 53 Issue: 2 |