Bu çalışmada;
TÜİK’in istatistiki bölge sınıflandırması esas alınarak Türkiye’deki 12
bölgenin canlı keçi, canlı teke, keçi sütü ve keçi karkas et fiyatlarının
birlikte değerlendirilerek bölgelerin birbirlerine olan benzerlikleri ve
farklılıkları ortaya konulmuştur. Söz konusu fiyat değişkenleri kullanılarak
bölgeler arasındaki ilişkiler çok boyutlu ölçekleme analizi yöntemi ile elde edilmiştir.
Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre, Türkiye’de bazı bölgelerin canlı
hayvan, karkas et ve süt fiyatları açısından diğer bölgelerden önemli derecede ayrıştığı
görülmektedir. Yapılan çok boyutlu ölçekleme analizinde pozitif yüklere göre
değerlendirme yapıldığında, en önemli ayrıştırıcı bölgeler birinci boyutta
İstanbul, ikinci boyutta ise Batı Marmara’dır. Aldığı en yüksek negatif değerle
canlı hayvan, karkas et ve süt fiyatları açısından en farklı bölge birinci
boyutta Kuzeydoğu Anadolu iken, ikinci boyutta Orta Anadolu Bölgesidir. Bu
çalışmada, keçi yetiştiricilerinin eline geçen fiyatlar açısından Türkiye’deki
istatistiki bölgeler arasında önemli farklılıklar olduğu da ortaya konulmuştur.
Bölgeler arasındaki fiyat marjının azaltılması ve keçi yetiştiriciliğinin
ekonomik sürdürülebilirliği açısından özellikle de İstanbul, Batı Marmara,
Kuzeydoğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu gibi genel eğilimden sapma gösteren bazı
bölgelerin incelenmesini gerekli kılmaktadır. Bu kapsamda söz konusu bölgelerde
hem arz hem de talep yönlü olmak üzere kapsamlı araştırmalara ihtiyaç
bulunmaktadır. Bu amaçla yapılacak araştırmalarda keçi yetiştiriciliğini
ekonomik yönden sürdürülebilir hale getirecek ve keçi eti ile sütüne olan
talebi artıracak davranışsal analizlere odaklanılması önerilmektedir.
Bu çalışmada; Türkiye
İstatistik Kurumu’nun (TÜİK’in) istatistiki bölge sınıflandırması esas alınarak
Türkiye’deki 12 bölgenin canlı keçi, canlı teke, keçi sütü ve eti fiyatları
birlikte değerlendirilerek bölgelerin birbirlerine olan benzerlikleri ve
farklılıkları ortaya konulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 28, 2018 |
Submission Date | December 4, 2017 |
Acceptance Date | February 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 55 Issue: 3 |