Research Article
BibTex RIS Cite

Mevlana Üzüm Çeşidi Yetiştiren Üretici ve İşletmelerin Bazı Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir İnceleme

Year 2019, Volume: 56 Issue: 4, 487 - 495, 31.12.2019
https://doi.org/10.20289/zfdergi.534999

Abstract

Amaç:
Bu araştırmada, Manisa ilinde Mevlana üzüm çeşidi üreticilerinin sosyal ve ekonomik
özellikleri, teknik yapısı, sorunları ve bu sorunlara çözüm önerileri getirmek
amaçlanmıştır.



Materyal
ve Yöntem:
Araştırmanın
ana materyalini Mevlana üzümü yetiştiren üreticiler ile yapılan anketlerden
elde edilen birincil nitelikli veriler oluşturmuştur.  Araştırmanın örnek hacmi tam sayım
yöntemi ile belirlenmiştir.  Veriler için tarımsal kuruluşların kayıtları
incelenmiş, Manisa İlinin Alaşehir İlçesinde 83, Sarıgöl İlçesinde 44 çiftçi
ile yüz yüze yapılan görüşmelerle toplamda 127 çiftçi ile anket gerçekleştirilmiştir.



Bulgular:
Mevlana üzüm çeşidine ait 1-5 dekar arasındaki araziye sahip %51 yetiştirici
yoğunlukta iken parçalı ve küçük yapıya sahip parsellere dağılan arazilerin
olduğu görülmektedir. Terbiye sistemlerinin 4 farklı şekilde tesis edildiği ve
toplam 193 parselde %67.36’sında yarım çardak terbiye sistemi ile tesis edilmiş
ve bu yapıları arasında farklılıklar olduğu bulunmuştur. Yetiştiricilerin
karşılaştıkları en büyük teknik sorunun güneş yanığı ile  %31.58’i, en büyük ekonomik sorunu ise
pazarlama ile %65.82’si olduğu bulunmuştur.



Sonuç: Bağcıların
sosyo-ekonomik özellikleri incelendiğinde eğitim düzeyinin düşüklüğü,
kooperatifleşmenin eksik olduğu ve girdi maliyetlerin fazla olduğu sonuçları
elde edilmiştir. 

References

  • Alleweldt G, Possingham JV. 1988. Progress in grapevine breeding. Theor Appl Genet, 75, 669–673.
  • Alleweldt G, Spiegel-Roy P. & Reisch BI. 1991. Resources of temperate fruits and nutrition crops. Grapes ( Vitis ). Acta Horticulturae, 290-VI: 291–320.
  • Altındişli A, İşçi B. 2005. Kuru üzüm elde edilmesinde kullanılan bandırma eriyiğindeki yağ miktarının tespiti için yeni bir analiz yönteminin kullanılabilirliği, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(3): 13-19.
  • Altındişli A, Akın A. 2010. Emir, Gök Üzüm ve Kara Dimrit üzüm çeşitlerinin çekirdek yağlarının yağ asidi kompozisyonu ve fenolik madde içeriklerinin belirlenmesi, Akademik Gıda, 8(6): 19-23.
  • Anonim, 2016. FAO statistical database. Available at: http://faostat.fao.org. Rome: FAO. (U.T: 26.08.2018).
  • Anonim, 2017. OIV 2017 World Vitiviniculture Situation, OIV Statistical Report on World Vitiviniculture. Available at: http://www.oiv.int/public/medias/5479 erişim: 26.08.2018.
  • Anonim, 2018a. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TAGEM), tarım ürünleri piyasa raporu. https://arastirma.tarim.gov.tr/tepge/ (U.T:29.08.2018).
  • Anonim, 2018b. Sofralık, şaraplık ve kurutmalık üzüm çeşitleri, https://manisa.tarim.gov.tr/ (U.T:10.09.2018).
  • Atış E, Miran B, Bektaş ZK, Salalı EH, Çiftçi K, Altındişli A, Karabat S, Cankurt M. & Bayaner A. 2016. Üreticilerin Konvansiyonel ve Organik Kuru Üzüm Üretme İsteği: Manisa İli Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi. 22(1): 67-73.
  • Bayramoğlu Z, Gündoğmuş E. & Çelik Y. 2010. Ankara İli Kalecik İlçesinde Yetiştirilen Sofralık ve Şaraplık Üzüm Üretiminin Karlılık Analizi Üzerine Bir Araştırma, Tarım Ekonomisi Dergisi, 16(1): 25-31.
  • Çoban H, Kara S. & Kısmalı İ. 2001. Alaşehir Ve Buldan İlçelerinde Mevcut Bağ İşletmelerinin Yapısının Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 38(1):17-24.
  • Dilli Y, Yıldız N. & Toprak Özcan E. 2018. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitleri ve Klonlarında Tane Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi, Meyve Bilimi, 5(2): 57-61.
  • Doğer E. 2004. Antik Çağda Bağ ve Şarap. İletişim Yayınları: 25. 190 s.
  • Doğanay H. (1992). Türkiye Ekonomik Coğrafyası, Atatürk Üniversitesi Yayınları. No: 737, Erzurum.
  • Gargın S, İşçi B. 2011. Göller Bölgesi'nde Yetiştirilen Yöresel Bazı Üzüm Çeşitlerinin Özellikleri. 1. Ulusal Sarıgöl İlçesi ve Değerleri Sempozyumu Bildiri Kitabı, Manisa-Sarıgöl. 462 s.
  • Göktaş A. 2003. Üzüm Yetiştiriciliği, Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, s. 1.
  • Tangolar SG, Özoğul Y, Tangolar S. & Torun A. 2009. Evaluation of fatty acid profiles and mineral content of grape seed oil of some grape genotypes. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 60(1): 32-39.
  • Taşkın H, Demircan V. 2014. Bağcılıkta telli ve goble terbiye sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması: Isparta ili örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1): 95-110.
  • TÜİK. 2017. Bitkisel Üretim İstatistikleri Veritabanı. Türkiye İstatistik Kurumu, www.tuik.gov.tr. Erişim tarihi: 15.02.2017.
  • Kesgin M, Cangi R, Yağcı A, Aktan E, Savaş Y. & İnan SM. 2011. Sofralık Amaçlı Sultani Üzüm Yetiştiriciliğinde Gölgeleme ve Örtü Materyali Uygulamalarının Hasadı Geciktirme, Verim ve Üzüm Kalitesi Üzerine Etkisi. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Şanlıurfa, 2, 116-122.
  • TKB, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, 2001. Türkiye’de Bazı Bölgeler İçin Önemli Ürünlerde Girdi Kullanımı ve Üretim Maliyetleri, Yayın No:64, Ankara, 248 s.
  • Uysal H, Saner G. 2012. Ege bölgesi bağ işletmelerinde işgücü varlığı ve kullanım durumu. 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 5-7 Eylül 2012, Konya.
  • Uysal Ş. 2014. Bitkisel üretim işletmelerinde ürün sigortaları, üreticilerin sisteme ilişkin tutumları üzerine Manisa ilinde bir araştırma, 15. Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Ege Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü.
  • Yener G, Seçer A. 2017. Gaziantep ilinde üretici düzeyinde üzüm pazarlama yapısı, üretim ve pazarlamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21(4): 444-455.

A Study on Some Characteristics and Problems of Mevlana Grape Producers and Farms

Year 2019, Volume: 56 Issue: 4, 487 - 495, 31.12.2019
https://doi.org/10.20289/zfdergi.534999

Abstract

Objective: In this research, it is aimed to provide the social and economic characteristics, technical structure of managements and problems of Mevlana grape variety producers

in Manisa province and to offer solutions to these problems.

Material and Methods: The primary material of the study was the primary quality data obtained from the surveys conducted with the producers of Mevlana grape. In order to determine the number of producers who cultivated Mevlana grapes in Manisa province, agricultural chambers and district agriculture directorates examined the records and all 203 producers were included in the study. A total of 127 farmers’ questionnaires were completed with 83 in Alaşehir district and 44 in Sarıgöl district.

Results: It is observed that 51% of Mevlana grape varieties grow less than 5 decares and have a small land structured plot. Trellis systems were constructed in four different ways, and in a total of 193 parcels, 67,36% were built with a open pergola trellis system. The most important technical problem faced by vinegrowers was sunburn and the most important economic problem was marketing.

Conclusion: The low level of education and the co-operative tendencies of vinegrowers and the high input costs were determined.

References

  • Alleweldt G, Possingham JV. 1988. Progress in grapevine breeding. Theor Appl Genet, 75, 669–673.
  • Alleweldt G, Spiegel-Roy P. & Reisch BI. 1991. Resources of temperate fruits and nutrition crops. Grapes ( Vitis ). Acta Horticulturae, 290-VI: 291–320.
  • Altındişli A, İşçi B. 2005. Kuru üzüm elde edilmesinde kullanılan bandırma eriyiğindeki yağ miktarının tespiti için yeni bir analiz yönteminin kullanılabilirliği, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(3): 13-19.
  • Altındişli A, Akın A. 2010. Emir, Gök Üzüm ve Kara Dimrit üzüm çeşitlerinin çekirdek yağlarının yağ asidi kompozisyonu ve fenolik madde içeriklerinin belirlenmesi, Akademik Gıda, 8(6): 19-23.
  • Anonim, 2016. FAO statistical database. Available at: http://faostat.fao.org. Rome: FAO. (U.T: 26.08.2018).
  • Anonim, 2017. OIV 2017 World Vitiviniculture Situation, OIV Statistical Report on World Vitiviniculture. Available at: http://www.oiv.int/public/medias/5479 erişim: 26.08.2018.
  • Anonim, 2018a. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TAGEM), tarım ürünleri piyasa raporu. https://arastirma.tarim.gov.tr/tepge/ (U.T:29.08.2018).
  • Anonim, 2018b. Sofralık, şaraplık ve kurutmalık üzüm çeşitleri, https://manisa.tarim.gov.tr/ (U.T:10.09.2018).
  • Atış E, Miran B, Bektaş ZK, Salalı EH, Çiftçi K, Altındişli A, Karabat S, Cankurt M. & Bayaner A. 2016. Üreticilerin Konvansiyonel ve Organik Kuru Üzüm Üretme İsteği: Manisa İli Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi. 22(1): 67-73.
  • Bayramoğlu Z, Gündoğmuş E. & Çelik Y. 2010. Ankara İli Kalecik İlçesinde Yetiştirilen Sofralık ve Şaraplık Üzüm Üretiminin Karlılık Analizi Üzerine Bir Araştırma, Tarım Ekonomisi Dergisi, 16(1): 25-31.
  • Çoban H, Kara S. & Kısmalı İ. 2001. Alaşehir Ve Buldan İlçelerinde Mevcut Bağ İşletmelerinin Yapısının Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 38(1):17-24.
  • Dilli Y, Yıldız N. & Toprak Özcan E. 2018. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitleri ve Klonlarında Tane Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi, Meyve Bilimi, 5(2): 57-61.
  • Doğer E. 2004. Antik Çağda Bağ ve Şarap. İletişim Yayınları: 25. 190 s.
  • Doğanay H. (1992). Türkiye Ekonomik Coğrafyası, Atatürk Üniversitesi Yayınları. No: 737, Erzurum.
  • Gargın S, İşçi B. 2011. Göller Bölgesi'nde Yetiştirilen Yöresel Bazı Üzüm Çeşitlerinin Özellikleri. 1. Ulusal Sarıgöl İlçesi ve Değerleri Sempozyumu Bildiri Kitabı, Manisa-Sarıgöl. 462 s.
  • Göktaş A. 2003. Üzüm Yetiştiriciliği, Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, s. 1.
  • Tangolar SG, Özoğul Y, Tangolar S. & Torun A. 2009. Evaluation of fatty acid profiles and mineral content of grape seed oil of some grape genotypes. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 60(1): 32-39.
  • Taşkın H, Demircan V. 2014. Bağcılıkta telli ve goble terbiye sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması: Isparta ili örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1): 95-110.
  • TÜİK. 2017. Bitkisel Üretim İstatistikleri Veritabanı. Türkiye İstatistik Kurumu, www.tuik.gov.tr. Erişim tarihi: 15.02.2017.
  • Kesgin M, Cangi R, Yağcı A, Aktan E, Savaş Y. & İnan SM. 2011. Sofralık Amaçlı Sultani Üzüm Yetiştiriciliğinde Gölgeleme ve Örtü Materyali Uygulamalarının Hasadı Geciktirme, Verim ve Üzüm Kalitesi Üzerine Etkisi. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Şanlıurfa, 2, 116-122.
  • TKB, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, 2001. Türkiye’de Bazı Bölgeler İçin Önemli Ürünlerde Girdi Kullanımı ve Üretim Maliyetleri, Yayın No:64, Ankara, 248 s.
  • Uysal H, Saner G. 2012. Ege bölgesi bağ işletmelerinde işgücü varlığı ve kullanım durumu. 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 5-7 Eylül 2012, Konya.
  • Uysal Ş. 2014. Bitkisel üretim işletmelerinde ürün sigortaları, üreticilerin sisteme ilişkin tutumları üzerine Manisa ilinde bir araştırma, 15. Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Ege Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü.
  • Yener G, Seçer A. 2017. Gaziantep ilinde üretici düzeyinde üzüm pazarlama yapısı, üretim ve pazarlamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21(4): 444-455.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Burçak İşçi 0000-0002-6542-0271

Kemal Söyler 0000-0003-0636-2347

Ahmet Altındişli

Murat Boyacı 0000-0002-2225-1017

Publication Date December 31, 2019
Submission Date March 3, 2019
Acceptance Date May 27, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 56 Issue: 4

Cite

APA İşçi, B., Söyler, K., Altındişli, A., Boyacı, M. (2019). Mevlana Üzüm Çeşidi Yetiştiren Üretici ve İşletmelerin Bazı Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir İnceleme. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 56(4), 487-495. https://doi.org/10.20289/zfdergi.534999

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.