Amaç:
Bu çalışma Bursa ili Orhangazi ilçesinde kivi (Actinidia
deliciosa Hayward) yetiştiriciliği yapılan toprakların verimlilik durumlarının
belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma amacı
doğrultusunda Orhangazi ilçesinden farklı lokasyonlarda yer alan yedi bahçeden 0-30
cm derinlikten toprak örnekleri yanı sıra bitkilerden yaprak ve meyve örnekleri
alınarak besin elementi analizleri yapılmıştır. Yapılan yaprak, meyve ve toprak
analiz sonuçları referans değerlerle karşılaştırılarak bitkilerin beslenme
sorunları tespit edilmeye çalışılmıştır.
Bulgular: Elde edilen bulgulara göre, kivi yetiştiriciliği yapılan toprakların genel
olarak orta bünyeye, hafif alkali pH’ya, düşük tuz, az kireç ve yetersiz organik
maddeye sahip oldukları belirlenmiştir. Topraklar arasında besin elementlerinin
yetersiz, sınırlar içinde ve fazla olduğu alanlar tespit edilmiştir. Bitkilerin
azot, fosfor, potasyum, magnezyum ve mikro element içerikleri sınır değerlerin altında
ve sınıra yakın bulunurken, kalsiyum içerikleri sınırın üzerinde belirlenmiştir.
Bitki ve toprak özellikleri yanı sıra elementler arasındaki interaksiyonlar, yaprak
ve meyvedeki besin elementi konsantrasyonlarında farklılığa neden olmuştur.
Sonuç: Yapılan çalışmanın sonuçlarından yöredeki üreticilerin toprak ve bitki
analizine dayalı olmayan bir gübreleme programı izlediği, organik gübre
kullanımlarının yetersiz olduğu ve kivi üretiminin de bilinçsiz olarak
yapıldığı görülmüştür. Bilinçsiz üretimin devam etmesi durumunda yörede
yetiştirilen diğer ürünlerde yaşanan sorunların yakın zamanda kivi üretimi
yapılan alanlarda da görülebileceği sonucuna varılmıştır.
Objective: This study was carried out in order to determine the
fertility status of the soils cultivated with Kiwi (Actinidia deliciosa Hayward) in Orhangazi district of Bursa
province.
Material and Methods: For
the purpose of the study, soil samples from 0-30 cm depth, as well as leaf and
fruit samples were taken from the seven gardens located in different locations
in Orhangazi district, and nutrient analyses were performed. Leaf, fruit and
soil analysis results were compared with reference values to determine the
nutritional problems of plants. Results:
According to the findings, it was determined that the kiwi cultivated soils
have a slightly alkaline pH, low salt, low lime and insufficient organic
matter. Among the analysed soils, the areas was determined where the nutrients
in inadequate, within limits and in excess amounts. While the nitrogen,
phosphorus, potassium, magnesium and micro element contents of the plants were
determined below and near the limit values, their calcium content was found
above the limit. Plant and soil properties as well as interactions between the
elements caused differences in nutrient concentrations in leaves and fruits.
Conclusion: From the results of the study; it was observed that
the producers in the region followed a fertilization program that is not based
on soil and plant analysis, the use of organic fertilizers was insufficient and
the kiwi production was made unconsciously. If unconscious production
continues, it is concluded that the problems experienced in the other crops
grown in the region can also be seen in the near future in the areas where
kiwifruit production is made.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2020 |
Submission Date | May 15, 2019 |
Acceptance Date | January 16, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 57 Issue: 2 |