In this study, the effect of N (10, 20, 30 kg da-1), K (8, 16, 24 kg da-1) and Mg (4, 8, 12 kg da-1) fertilizer levels applied to Asparagus officinalis plantation on macro and micro nutrient contents of soil were investigated. After fertilizer application three times soil samples were taken from 0-30 and 30-60 cm depth with one month interval until the end of vegetation period and were analyzed for macro and micronutrient contents. The amounts of N, P, K and Zn were higher in 0-30 cm while Ca, Mg, Na, Fe and Mn were higher in 30-60 cm soil depth. The levels of P, K, Ca in 0-30 cm soil decreased significantly during the vegetation. In this depth, the amount of Mg, Na, Fe, Zn and Mn were significantly high on different sampling dates. The content of
Mg, Fe, P were significantly affected by some fertilizer levels. Also in 30-60 cm depth the amount of some nutrients (P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Cu and Zn) were significantly high on different sampling dates. A considerable increase in the level of some elements was noted by the application of some fertilizer doses.
Kuşkonmaz (Asparagus officinalis), ekolojik koşulların yetiştiriciliğine çok uygun olduğu ülkemizde hemen hiç tanınmamakta ve yetiştirilmemektedir. Beslenme, diyet etkisi ve yetiştiriciliğinin ekonomik etkinliği nedeniyle kıymetli sebzeler gurubuna giren kuşkonmazın (Barvinkó,1994) ihracat değeri çok yüksektir (Hartmann,1989). Avrupalıların ilk sebze tercihlerinden olan kuşkonmazın, ülkemizde ihracaat boyutunda yetiştirilmemesi (Anonim,1991) çok büyük maddi kaybımızdır. Kuşkonmazın gerçek gübre ihtiyacının net olarak tanımlanamadığını bildiren Warman (1991); bu sebzenin üretiminde farklı N-P-K gübre oranlarının değişik araştırmacılarca tavsiye edildiğini, toprak test kalibrasyon çalışmalarının nadir yapıldığını belirtmektedir. Kuşkonmazın besin maddesi isteği kaldırılan ürün miktarı ile değişmekle beraber, ortalama; N:93, P2O5:32, K2O:105, CaO:68, MgO:7 kg ha-1 olarak bildirilmektedir (Anonymous,1992). Aynı kaynakta; ekimden önce 30- 40 t ha-1 organik madde verilmesi; 150-200 kg ha-1 P2O5, 200-300 kg ha-1 K2O’un karıkların tabanına band şeklinde uygulanması; ilk yılda 50-100 kg N ha-1 ilkbahar ve yaz mevsimlerine bölüştürülerek verilmesi; takip eden yıllarda N:100-150, P2O5:100-150, K2O:150-200 kg ha-1 uygulanması; N’un nitrat, K’un ise sülfat formu sürgünlerde acı-keskin tadı arttırdığı için potasyum klorür formunda tercih edilmesi tavsiye edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2004 |
Submission Date | November 25, 2015 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 41 Issue: 1 |