Ağaoğlu, Y.S. 1977. Sofralık Üzüm Yetiştiriciliğinde Plastik Crisosto, C.H., J.L. Smilanick and N.K. Dokoozlian. 2001. Table Örtülerden Yararlanma İmkanları, Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları: 660, Derlemeler, 15 s.
Altındişli, A. 2011. 1. Sürdürülebilir Bağcılık Açısından Sofralık Üzüm Yetiştiriciliği. Ulusal Sarıgöl İlçesi ve Değerleri Sempozyumu. 44-52 s.
Anonim. 1996. Zirai Mücadele Standart İlaçlama Metodları, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü. Bitki Hastalıkları, Cilt 2, Ankara, 261 s.
Anonim. 2011. www.egebirlik.org.tr. Erişim: Şubat 2012.
Crippen, D.D. and J.C. Morrison. 1986. The effects of sun exposure on the compositional development of ‘Cabernet Sauvignon’ berries. American Journal of Enology Viticulture 37:235-242. grapes suffer water loss, stem browning during cooling delays, California Agriculture 55 (1): 39-42.
Crisosto, C.H. and F.G. Mitchell. 2002. Postharvest Handling Systems: Table grapes. In: Kader, A.A. (Ed.), Postharvest Technology of Horticultural Crops. University of California Agricultural and Natural Resources, Publication 3311, USA. pp. 357-363.
Crisosto C.H. and J.L. Smilanick. 2004. Grape (Table). In: The Commercial Storage of Fruits, Vegetables and Florist nd Nursery Stocks. (Eds: K.C. Gross, C. Yi Wang, M. Saltveit), Agricultural Handbook Number 66, USA, pp 507.
Ergeneoğlu, F., S. Tangolar, S. Gök, N. Büyüktaş ve E. Orhan. 1999. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinin farklı zamanlarda plastik örtü altına alınmasının verim ve kalite üzerine etkisi. Turkish Journal Agriculture and Forestry 23 (4): 899-908.
Kacar, B. 1989. Bitki Fizyolojisi. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yay. Ders Kitabı, 323 s.
Kader, A.A. 2002. Postharvest Technology of Horticultural Crops. University of California Agricultural and Natural Resources, Publication 3311, USA. pp. 535.
Kanellis, A.K. and K.A. Roubelakis-Angelakis. 1993. Grape. In: Biochemistry of fruit ripening. (Eds: G.B. Seymour, J.E. Taylor and G.A. Tucker), Chapman & Hall, London, pp 189-220
Kara, S. ve H. Çoban. 2002. Örtü altına alınmış asmada üzümün omca üzerinde muhafazası üzerine bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakultesi Dergisi 39 (3): 25-32.
Karaçalı, İ. 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, İzmir, 486 s.
Keller, M., K.J. Arnink and G. Hrazdina. 1998. Interaction of Nitrogen Availability During Bloom and Light Intensity During Veraison. I. Effects on Grapevine Growth, Fruit Development, and Ripening. American Journal of Enology Viticulture Uysal, H. 2007. İhracata yönelik sofralık üzüm üretim ve pazarlama 49:3:341-349.
Klenert, M. 1972. Künsliche Veraenderungen der meteorologischen Verhaeltnisse mim rebbestant und ihre Auswirkungen auf den Ertrag und die fruchbarkeit der rebe sowie das Wachstums der traubenheeren. Diss. Univ. Giessen.
Kliewer, M., L.A. Lider and H.B. Schultz. 1967. Influence of artificial shading of vineyards on the concentration of sugar and organic acid in grapes. Am. J. Enol. Vitic. 18:2:78-86.
Kliewer, W.M. and L.A. Lider. 1968. Influence of cluster exposure to the sun on the composition of ‘Thompson Seedless’ fruit. American Journal of Enology Viticulture 19:175-184.
Kliewer, W.M. and A.J. Antcliff. 1970. Influence of defoliation, leaf darkening and cluster shading on the growth and composition of Sultana grapes. American Journal of Enology Viticulture 21:26- 36.
Liberman, L. 2009. http://www.fruitgrowersnews.com/pages/2002/ issue02_03/02_03_grapes.html. Erişim: Mart 2012
Shakak, Y., E.E. Gussakovsky, Y. Cohen and S. Lurie. 2004. Color nets: A new approach for light manipulation in fruit trees. XXVI IHC-Decidious fruit and nut trees. Acta Hor. 636:609- 616.
Shrestha, G.K., S. Nilnond, L. Phavaphotanon, N. Juntawong and C. Sukumalandane. 2000. Influence of plastic roof on fruit quality and yield of “ Beauty Seedless” grape during dry and rainy seasons. Kasertsart Journal, Natural Science 34(2): 179- 189.
Smart; R.E., S.M. Smith and R.V. Winchester. 1988. Light quality and quantity effects on fruit ripening for Cabernet Sauvignon. American Journal of Enology Viticulture 39 (3): 250-258.
Snowdon, A. 1990, Color atlas of post-harvest diseases and disorders of fruits and vegetables, Vol.1: General Introduction and Fruits, CRC Press, USA.
TÜİK. 2011. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr. Erişim: Şubat 2012. olanaklarının geliştirilmesi, M.B.A.E Yayın No: 120, Manisa.
Yıldız, F., P. Kınay, M. Yıldız, N. Delen, F. Şen, M. Topuzoğlu, B. Noyaner. 2009. Sofralık sultani üzümlerde nitelikli ve güvenli ürün eldesinde uygun savaşım programlarının geliştirilmesi. Tübitak Tovag 106 O 767, Sonuç Raporu.
Yüksel, İ. 2001. Örtüaltı Bağcılığı. Ege Tarımsal Araştırma Ens. Müd., Yayın No: 102, İzmir.
Zoffoli, J.P., B.A. Latorre and P. Naranjo. 2009. Preharvest applications of growth regulators and their effect on postharvest quality of table grapes during cold storage, Postharvest Biology and Technology 51:183-192.
Farklı Gölgeleme Oranları ve Örtü Materyallerinin Sofralık Sultani Çekirdeksiz Üzümün Depolama Ömrüne ve Kalitesine Etkileri
Year 2013,
Volume: 50 Issue: 2, 119 - 127, 01.06.2013
Ağaoğlu, Y.S. 1977. Sofralık Üzüm Yetiştiriciliğinde Plastik Crisosto, C.H., J.L. Smilanick and N.K. Dokoozlian. 2001. Table Örtülerden Yararlanma İmkanları, Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları: 660, Derlemeler, 15 s.
Altındişli, A. 2011. 1. Sürdürülebilir Bağcılık Açısından Sofralık Üzüm Yetiştiriciliği. Ulusal Sarıgöl İlçesi ve Değerleri Sempozyumu. 44-52 s.
Anonim. 1996. Zirai Mücadele Standart İlaçlama Metodları, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü. Bitki Hastalıkları, Cilt 2, Ankara, 261 s.
Anonim. 2011. www.egebirlik.org.tr. Erişim: Şubat 2012.
Crippen, D.D. and J.C. Morrison. 1986. The effects of sun exposure on the compositional development of ‘Cabernet Sauvignon’ berries. American Journal of Enology Viticulture 37:235-242. grapes suffer water loss, stem browning during cooling delays, California Agriculture 55 (1): 39-42.
Crisosto, C.H. and F.G. Mitchell. 2002. Postharvest Handling Systems: Table grapes. In: Kader, A.A. (Ed.), Postharvest Technology of Horticultural Crops. University of California Agricultural and Natural Resources, Publication 3311, USA. pp. 357-363.
Crisosto C.H. and J.L. Smilanick. 2004. Grape (Table). In: The Commercial Storage of Fruits, Vegetables and Florist nd Nursery Stocks. (Eds: K.C. Gross, C. Yi Wang, M. Saltveit), Agricultural Handbook Number 66, USA, pp 507.
Ergeneoğlu, F., S. Tangolar, S. Gök, N. Büyüktaş ve E. Orhan. 1999. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinin farklı zamanlarda plastik örtü altına alınmasının verim ve kalite üzerine etkisi. Turkish Journal Agriculture and Forestry 23 (4): 899-908.
Kacar, B. 1989. Bitki Fizyolojisi. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yay. Ders Kitabı, 323 s.
Kader, A.A. 2002. Postharvest Technology of Horticultural Crops. University of California Agricultural and Natural Resources, Publication 3311, USA. pp. 535.
Kanellis, A.K. and K.A. Roubelakis-Angelakis. 1993. Grape. In: Biochemistry of fruit ripening. (Eds: G.B. Seymour, J.E. Taylor and G.A. Tucker), Chapman & Hall, London, pp 189-220
Kara, S. ve H. Çoban. 2002. Örtü altına alınmış asmada üzümün omca üzerinde muhafazası üzerine bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakultesi Dergisi 39 (3): 25-32.
Karaçalı, İ. 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, İzmir, 486 s.
Keller, M., K.J. Arnink and G. Hrazdina. 1998. Interaction of Nitrogen Availability During Bloom and Light Intensity During Veraison. I. Effects on Grapevine Growth, Fruit Development, and Ripening. American Journal of Enology Viticulture Uysal, H. 2007. İhracata yönelik sofralık üzüm üretim ve pazarlama 49:3:341-349.
Klenert, M. 1972. Künsliche Veraenderungen der meteorologischen Verhaeltnisse mim rebbestant und ihre Auswirkungen auf den Ertrag und die fruchbarkeit der rebe sowie das Wachstums der traubenheeren. Diss. Univ. Giessen.
Kliewer, M., L.A. Lider and H.B. Schultz. 1967. Influence of artificial shading of vineyards on the concentration of sugar and organic acid in grapes. Am. J. Enol. Vitic. 18:2:78-86.
Kliewer, W.M. and L.A. Lider. 1968. Influence of cluster exposure to the sun on the composition of ‘Thompson Seedless’ fruit. American Journal of Enology Viticulture 19:175-184.
Kliewer, W.M. and A.J. Antcliff. 1970. Influence of defoliation, leaf darkening and cluster shading on the growth and composition of Sultana grapes. American Journal of Enology Viticulture 21:26- 36.
Liberman, L. 2009. http://www.fruitgrowersnews.com/pages/2002/ issue02_03/02_03_grapes.html. Erişim: Mart 2012
Shakak, Y., E.E. Gussakovsky, Y. Cohen and S. Lurie. 2004. Color nets: A new approach for light manipulation in fruit trees. XXVI IHC-Decidious fruit and nut trees. Acta Hor. 636:609- 616.
Shrestha, G.K., S. Nilnond, L. Phavaphotanon, N. Juntawong and C. Sukumalandane. 2000. Influence of plastic roof on fruit quality and yield of “ Beauty Seedless” grape during dry and rainy seasons. Kasertsart Journal, Natural Science 34(2): 179- 189.
Smart; R.E., S.M. Smith and R.V. Winchester. 1988. Light quality and quantity effects on fruit ripening for Cabernet Sauvignon. American Journal of Enology Viticulture 39 (3): 250-258.
Snowdon, A. 1990, Color atlas of post-harvest diseases and disorders of fruits and vegetables, Vol.1: General Introduction and Fruits, CRC Press, USA.
TÜİK. 2011. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr. Erişim: Şubat 2012. olanaklarının geliştirilmesi, M.B.A.E Yayın No: 120, Manisa.
Yıldız, F., P. Kınay, M. Yıldız, N. Delen, F. Şen, M. Topuzoğlu, B. Noyaner. 2009. Sofralık sultani üzümlerde nitelikli ve güvenli ürün eldesinde uygun savaşım programlarının geliştirilmesi. Tübitak Tovag 106 O 767, Sonuç Raporu.
Yüksel, İ. 2001. Örtüaltı Bağcılığı. Ege Tarımsal Araştırma Ens. Müd., Yayın No: 102, İzmir.
Zoffoli, J.P., B.A. Latorre and P. Naranjo. 2009. Preharvest applications of growth regulators and their effect on postharvest quality of table grapes during cold storage, Postharvest Biology and Technology 51:183-192.
Şen, F., & Kesgin, M. (2013). Farklı Gölgeleme Oranları ve Örtü Materyallerinin Sofralık Sultani Çekirdeksiz Üzümün Depolama Ömrüne ve Kalitesine Etkileri. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 50(2), 119-127.