ncreases in production and export values of table apricot, brings out the necessity of determination of the cultivars post-harvest resistance. This study carried out to determine quality change in table cultivars such as Ninfa, Precoce
Ağar, T. and A. Polat. 1993. Effect of different packing material on the storage quality of some apricot varieties. Acta Hort. 384: 625-632.
Andrich, G. and R. Fiorentini. 1986. Effects of controlled atmosphere on the storage of new apricot cultivars. J. Sci. Food Agric., 37: 1203–1208. Anonim, 2004. http://tarimsurasi.tarim.gov.tr/PDFLER/III.Komisyon.pdf
Anonim, 2013. FAO, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü. http://www.fao.org/
Asma, B.M. 2000. Kayısı Yetiştiriciliği. Evin Ofset. Malatya.
Asma, B.M., T. Kan, O. Birhanlı, T. Abacı ve A. Erdoğan. 2007. Çok amaçlı kayısı ıslah projesi. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 45-149.
Batmaz, M.F. 2005. Bazı kayısı genotiplerinin Adana ekolojik koşullarındaki verim ve kaliteleri. Çukurova Üni. Fen Bil. Enst. Yüksek Lisans Tezi, 2005.
Benzie, I.F. and J.J. Strain. 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of "antioxidant power": the FRAP assay. Anal Biochem.,15;239(1):70-6.
Caliskan, O., S. Bayazit and A. Sumbul. 2012. Fruit quality and phytochemical attributes of some apricot (Prunus armeniaca L.) cultivars as affected by genotypes and seasons. Not Bot Horti Agrobo, 40(2):284-294.
Cemeroğlu, B. 2009. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 2.Cilt. Başkent Klişe Matbaacılık Ankara.
Crisosto, C.H. and A.A. Kader. 1999. Apricots postharvest quality maintenance guidelines. department of pomology university of California. http://www2.uckac.edu/postharv/PDF%20files/Guidelines/aprico t.pdf.
Crisosto, C.H. and F.G. Mitchell. 2002. Postharvest handling systems: stone fruits. in: A. Kader (ed.) postharvest technology of horticultural crops. University of California Agricultural and Natural Resources, Publication 3311, USA, pp.345-363.
Çalhan, Ö. 2010. Bazı depolama koşullarının Roxana kayısı çeşidinin soğukta muhafazası üzerine etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilim. Enst. Yüksek Lisans Tezi.
Dong, L., S. Lurie and H.W. Zhou. 2002. Effect of 1- methylcyclopropene on ripening of ‘Canino’ apricots and ‘Royal Zee’ plums. Postharvest Biology and Technology 24: 135–145.
Drogoudi, P.D., S. Vemmos, G. Pantelidis, E. Petri, C. Tzoutzoukou and I. Karayiannis. 2008. Physical characters and antioxidant, sugar, and mineral nutrient contents in fruit from 29 apricot (Prunus armeniaca L.) cultivars and hybrids. J. Agric. Food Chem. 56: 10754–10760.
Fan, X., L. Argenta and J.P. Mattheis. 2000. Inhibition of ethylene action by 1-MCP prolongs storage life of apricots. Postharvest Biology and Technology, 20: 135-142.
Hegedus, A., R. Engel, L. Abrankó, E. Balogh, A. Blázkovics, R. Hermán, J. Halász, S. Ercisli, A. Pedryc and E. Stefanovits- Bányai. 2010. Antioxidant and antiradical capacities in apricot (Prunus armeniaca L.) fruits: variations from genotypes, years, and analytical methods. J. Food Sci. 75:722–730.
Infante, R., C. Meneses and G. Defilippi. 2008. Effect of harvest maturity stage on the sensory quality of ‘Palsteyn’ apricot (Prunus armeniaca L.) after cold storage. Journal of Horticultural Science & Biotechnology, 83 (6): 828-832.
Jay, M., J. Lichou, N. Lespinasse and P. Bony. 2006. Post harvest changes of apricot: ınfluence on fruit quality. Acta Hort., 701:603-606.
Kader, A. 2002. Postharvest technology of horticultural crops. University of California Agricultural and Natural Resources, Publication 3311, USA.
Kalyoncu, I.H., M. Akbulut and H. Coklar. 2009. Antioxidant capacity, total phenolics and some chemical properties of semi- matured apricot cultivars grown in Malatya, Turkey. World Applied Sciences Journal. 6:519-523.
Karaçalı, İ. 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494, Bornova-İzmir.
Karav, S. and A. Eksi. 2012. Antioxidant capacity and total phenolic contents of peach and apricot cultivars harvested from different regions of Turkey. Internatıonal Journal of Food and Nutrıtıon Scıence 1(4): 13 -17.
Kaynaş, K., M. Sakaldaş ve F.C. Kuzucu. 2008. Çanakkale yöresinde yetiştirilen bazı kayısı çeşitlerinde hasat sonrası farklı MAP uygulamalarının meyve kalitesine etkileri. Bahçe Ürünlerinde IV. Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu. 8-11 Ekim 2008, s: 25-32.
Koyuncu, M.A. and A. Can. 2000. A research on modified atmosphere (MA) storage of some apricot cultivars. Sochor, J., O. Zitka, H. Skutkova, D. Pavlik, P. Babula, B. Krska, A. Ondokuzmayıs Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 15 (1):54-62.
Koyuncu, M.A., E. Savran, T. Dilmaçünal, K. Kepenek, R. Cangi ve Ö. Çağatay. 2005. Bazı trabzon hurması çeşitlerinin soğukta depolanması. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1), 15-23.
Koyuncu, M.A., T. Dilmaçünal and Ö. Özdemir. 2010. Modified and controlled atmosphere storage of apricots. Acta Horticulturea 876: 55-58.
Mohsen, A.T. 2011. Performance of peach and apricot fruit at cold storage and shelf life as affected by modified atmosphere packaging. American- Eurasian J. Agric. &Environ. Sci., 10 (5): 718-727.
Özyörük, C. ve M. Güleryüz. 1992. Iğdır ovasında yetişen kayısı çeşitleri üzerine pomolojik, biyolojik ve fenolojik araştırmalar. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Derg. 23(1), 16-28.
Öztürk, B., K. Öztürk, M. Didin ve R. Konak. 2006. Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinin modifiye atmosfer ve soğuk depo şartlarında muhafazası. Meyvecilik Araştırma Enst. Proje Sonuç Raporu.
Pala, M., E. Damarli and H. Gün. 1994. The effects of modified atmosphere packaging on quality and storage life of apricot. Acta Horticulturae, 368, 808-816.
Pretel, M.T., M. Serrano, A. Amorós and F. Romojaro. 1999. Ripening and ethylene biosynthesis in controlled atmosphere stored apricots. Eur Food Res Technol, 209:130-134.
Salvador, A., J. Cuquerella and A. Monterde. 2006. Effect of 1- Methylcyclopropene on the post-harvest behaviour of apricot cv.´Canino´. Acta Hort. (ISHS) 701:591-594. Horna, V. Adam, I. Provaznik and R. Kizek. 2010. Content of phenolic compounds and antioxidant capacity in fruits of apricot genotypes. Molecules, 15:6285-6305.
Swain, T. and W.E. Hillis. 1959. Phenolic constituents of Prunus domestica i quantitative analysis of phenolic constituents. Journal of the Science of Food and Agriculture, 10:63–68.
Wills, R., B. McGlasson, D. Graham and D. Joyce. 1998. Postharvest an introduction to the physiology & handling of fruit, vegetables & ornamentals. 4th edition, UNSW Press, Sydney, Australia.
Zoffoli, J.P., B.A. Latorre and P. Naranjo. 2009. Preharvest applications of growth regulators and their effect on postharvest quality of table grapes during cold storage. Postharvest Biology and Technology, 51 (2): 183-92.
Bazı Sofralık Kayısı Çeşitlerinin Depolanma Sürecinde Fiziksel ve Biyokimyasal Değişimlerinin Belirlenmesi
Year 2015,
Volume: 52 Issue: 1, 23 - 30, 25.11.2015
Ağar, T. and A. Polat. 1993. Effect of different packing material on the storage quality of some apricot varieties. Acta Hort. 384: 625-632.
Andrich, G. and R. Fiorentini. 1986. Effects of controlled atmosphere on the storage of new apricot cultivars. J. Sci. Food Agric., 37: 1203–1208. Anonim, 2004. http://tarimsurasi.tarim.gov.tr/PDFLER/III.Komisyon.pdf
Anonim, 2013. FAO, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü. http://www.fao.org/
Asma, B.M. 2000. Kayısı Yetiştiriciliği. Evin Ofset. Malatya.
Asma, B.M., T. Kan, O. Birhanlı, T. Abacı ve A. Erdoğan. 2007. Çok amaçlı kayısı ıslah projesi. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 45-149.
Batmaz, M.F. 2005. Bazı kayısı genotiplerinin Adana ekolojik koşullarındaki verim ve kaliteleri. Çukurova Üni. Fen Bil. Enst. Yüksek Lisans Tezi, 2005.
Benzie, I.F. and J.J. Strain. 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of "antioxidant power": the FRAP assay. Anal Biochem.,15;239(1):70-6.
Caliskan, O., S. Bayazit and A. Sumbul. 2012. Fruit quality and phytochemical attributes of some apricot (Prunus armeniaca L.) cultivars as affected by genotypes and seasons. Not Bot Horti Agrobo, 40(2):284-294.
Cemeroğlu, B. 2009. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 2.Cilt. Başkent Klişe Matbaacılık Ankara.
Crisosto, C.H. and A.A. Kader. 1999. Apricots postharvest quality maintenance guidelines. department of pomology university of California. http://www2.uckac.edu/postharv/PDF%20files/Guidelines/aprico t.pdf.
Crisosto, C.H. and F.G. Mitchell. 2002. Postharvest handling systems: stone fruits. in: A. Kader (ed.) postharvest technology of horticultural crops. University of California Agricultural and Natural Resources, Publication 3311, USA, pp.345-363.
Çalhan, Ö. 2010. Bazı depolama koşullarının Roxana kayısı çeşidinin soğukta muhafazası üzerine etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilim. Enst. Yüksek Lisans Tezi.
Dong, L., S. Lurie and H.W. Zhou. 2002. Effect of 1- methylcyclopropene on ripening of ‘Canino’ apricots and ‘Royal Zee’ plums. Postharvest Biology and Technology 24: 135–145.
Drogoudi, P.D., S. Vemmos, G. Pantelidis, E. Petri, C. Tzoutzoukou and I. Karayiannis. 2008. Physical characters and antioxidant, sugar, and mineral nutrient contents in fruit from 29 apricot (Prunus armeniaca L.) cultivars and hybrids. J. Agric. Food Chem. 56: 10754–10760.
Fan, X., L. Argenta and J.P. Mattheis. 2000. Inhibition of ethylene action by 1-MCP prolongs storage life of apricots. Postharvest Biology and Technology, 20: 135-142.
Hegedus, A., R. Engel, L. Abrankó, E. Balogh, A. Blázkovics, R. Hermán, J. Halász, S. Ercisli, A. Pedryc and E. Stefanovits- Bányai. 2010. Antioxidant and antiradical capacities in apricot (Prunus armeniaca L.) fruits: variations from genotypes, years, and analytical methods. J. Food Sci. 75:722–730.
Infante, R., C. Meneses and G. Defilippi. 2008. Effect of harvest maturity stage on the sensory quality of ‘Palsteyn’ apricot (Prunus armeniaca L.) after cold storage. Journal of Horticultural Science & Biotechnology, 83 (6): 828-832.
Jay, M., J. Lichou, N. Lespinasse and P. Bony. 2006. Post harvest changes of apricot: ınfluence on fruit quality. Acta Hort., 701:603-606.
Kader, A. 2002. Postharvest technology of horticultural crops. University of California Agricultural and Natural Resources, Publication 3311, USA.
Kalyoncu, I.H., M. Akbulut and H. Coklar. 2009. Antioxidant capacity, total phenolics and some chemical properties of semi- matured apricot cultivars grown in Malatya, Turkey. World Applied Sciences Journal. 6:519-523.
Karaçalı, İ. 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494, Bornova-İzmir.
Karav, S. and A. Eksi. 2012. Antioxidant capacity and total phenolic contents of peach and apricot cultivars harvested from different regions of Turkey. Internatıonal Journal of Food and Nutrıtıon Scıence 1(4): 13 -17.
Kaynaş, K., M. Sakaldaş ve F.C. Kuzucu. 2008. Çanakkale yöresinde yetiştirilen bazı kayısı çeşitlerinde hasat sonrası farklı MAP uygulamalarının meyve kalitesine etkileri. Bahçe Ürünlerinde IV. Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu. 8-11 Ekim 2008, s: 25-32.
Koyuncu, M.A. and A. Can. 2000. A research on modified atmosphere (MA) storage of some apricot cultivars. Sochor, J., O. Zitka, H. Skutkova, D. Pavlik, P. Babula, B. Krska, A. Ondokuzmayıs Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 15 (1):54-62.
Koyuncu, M.A., E. Savran, T. Dilmaçünal, K. Kepenek, R. Cangi ve Ö. Çağatay. 2005. Bazı trabzon hurması çeşitlerinin soğukta depolanması. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1), 15-23.
Koyuncu, M.A., T. Dilmaçünal and Ö. Özdemir. 2010. Modified and controlled atmosphere storage of apricots. Acta Horticulturea 876: 55-58.
Mohsen, A.T. 2011. Performance of peach and apricot fruit at cold storage and shelf life as affected by modified atmosphere packaging. American- Eurasian J. Agric. &Environ. Sci., 10 (5): 718-727.
Özyörük, C. ve M. Güleryüz. 1992. Iğdır ovasında yetişen kayısı çeşitleri üzerine pomolojik, biyolojik ve fenolojik araştırmalar. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Derg. 23(1), 16-28.
Öztürk, B., K. Öztürk, M. Didin ve R. Konak. 2006. Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinin modifiye atmosfer ve soğuk depo şartlarında muhafazası. Meyvecilik Araştırma Enst. Proje Sonuç Raporu.
Pala, M., E. Damarli and H. Gün. 1994. The effects of modified atmosphere packaging on quality and storage life of apricot. Acta Horticulturae, 368, 808-816.
Pretel, M.T., M. Serrano, A. Amorós and F. Romojaro. 1999. Ripening and ethylene biosynthesis in controlled atmosphere stored apricots. Eur Food Res Technol, 209:130-134.
Salvador, A., J. Cuquerella and A. Monterde. 2006. Effect of 1- Methylcyclopropene on the post-harvest behaviour of apricot cv.´Canino´. Acta Hort. (ISHS) 701:591-594. Horna, V. Adam, I. Provaznik and R. Kizek. 2010. Content of phenolic compounds and antioxidant capacity in fruits of apricot genotypes. Molecules, 15:6285-6305.
Swain, T. and W.E. Hillis. 1959. Phenolic constituents of Prunus domestica i quantitative analysis of phenolic constituents. Journal of the Science of Food and Agriculture, 10:63–68.
Wills, R., B. McGlasson, D. Graham and D. Joyce. 1998. Postharvest an introduction to the physiology & handling of fruit, vegetables & ornamentals. 4th edition, UNSW Press, Sydney, Australia.
Zoffoli, J.P., B.A. Latorre and P. Naranjo. 2009. Preharvest applications of growth regulators and their effect on postharvest quality of table grapes during cold storage. Postharvest Biology and Technology, 51 (2): 183-92.
Özdoğru, B., Şen, F., Bilgin, N. A., Mısırlı, A. (2015). Bazı Sofralık Kayısı Çeşitlerinin Depolanma Sürecinde Fiziksel ve Biyokimyasal Değişimlerinin Belirlenmesi. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 52(1), 23-30. https://doi.org/10.20289/euzfd.66059