Objective: The objective of this study was to develop a non-grain spawn formulation for Pleurotus ostreatus with the D-optimal mixture design approach. The developed spawn was compared with the traditionally used grain spawn in terms of spawn running time and biological efficiency.
Material and Methods: Non-grain spawn was produced in 25 different formulations using wheat bran, poplar sawdust, perlite, CaCO3, CaSO4 components. In addition, oat spawn containing 1% CaSO4 and 0.5% CaCO3 from cereals was used as the control group. Spawn running times and the biological efficiencies of the samples were determined.
Results: The optimum mixing ratios for wheat bran, poplar sawdust, perlite, CaCO3, and CaSO4 used in the formulation of non-grain spawn production were determined as 11.44%, 28.87%, 50.74%, 5.89%, and 3.07%, respectively. The spawn running time of the improved non-grain spawn produced according to the above formulation was shortened by 20.16% as compared to the grain-derived spawn. This shows that the non-grain as one of the two different spawn production methods is technologically superior.
Conclusion: In the leading countries in mushroom production, new technologies and formulations are being developed day by day to shorten the spawn running time and increase biological efficiency and mushroom yield. It is thought that this study will contribute to the development of spawn technology, which is an essential input in mushroom cultivation.
KOSGEB, Research & Development, Innovation and Industrial Application Support Program
219695
Amaç: Bu çalışmada, D-optimal karışım tasarımı yaklaşımı ile Pleurotus ostreatus için tahılsız misel formülasyonu geliştirilmiştir. Geliştirilen misel, misel çalışma süresi ve biyolojik etkinlik açısından geleneksel olarak kullanılan tahıl misel ile karşılaştırılmıştır.
Materyal ve Yöntem: Buğday kepeği, kavak talaşı, perlit, CaCO3, CaSO4 bileşenleri kullanılarak 25 farklı formülasyonda tahılsız misel üretilmiştir. Ayrıca kontrol grubu olarak tahıl kaynaklı %1 CaSO4 and %0.5 CaCO3 içeren yulaf miseli kullanılmıştır. Örneklerin misel çalışma süreleri ve biyolojik verimlilikleri tespit edilmiştir.
Araştırma Bulguları: Tahılsız misel üretiminin formülasyonunda kullanılan buğday kepeği, kavak talaşı, perlit, CaCO3 ve CaSO4 için optimum karışım oranları sırasıyla %11.44, %28.87, %50.74, %5.89 ve %3.07 olarak belirlenmiştir. Yukarıdaki formülasyona göre üretilen geliştirilmiş tahılsız miselin sarım süresi tahıl kaynaklı misele kıyasla %20.16 kısalmıştır. Bu durum iki farklı misel üretim metotundan tahılsız olanının teknolojik açıdan daha üstün olduğunu göstermektedir.
Sonuç: Mantar üretiminde önde gelen ülkelerde misel sarim süresini kısaltmak, biyolojik etkinliği ve mantar verimini artırmak için her geçen gün yeni teknolojiler ve formülasyonlar geliştirilmektedir. Çalışmanın mantar yetiştiriciliğinde önemli bir girdi olan misel teknolojisinin geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir
219695
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 219695 |
Early Pub Date | July 4, 2022 |
Publication Date | July 4, 2022 |
Submission Date | October 22, 2021 |
Acceptance Date | December 28, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 59 Issue: 2 |