Bu çalışma, Pinova çeşidi kullanılarak, elmada, üretici veya tüketici açısından önem arz eden bazı özelliklerin birbirleri ile olan ilişkilerini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Araştırma bulguları doğrultusunda; verim, tam çiçeklenmeden hasada geçen süre (TÇHGS), meyve eni, boyu, ağırlığı, sertliği, L, a, b, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asit (TEA) ve pH değerlerinin sırası ile ortalama olarak, 21.65 kg ağaç-1, 144.00 gün, 66.87 mm, 58.01 mm, 133.63 g, 7.73 kg cm-1, 43.51, 26.57, 16.07, %11.40, %0.51 ve 4.39 değerlerinde olduğu tespit edilmiştir. Verim artışı, SÇKM, TEA, meyve boyutları ve ağırlığı özelliklerinde düşüşe sebep olurken, kabuk üst a değeri bu özellikler ile pozitif korelasyon içerisinde bulunmuştur. Meyve boyutları ve ağırlığı özellikleri kendi aralarında yüksek düzeyde pozitif ilişki gösterirken, meyve eti sertliği ile tersi ilişki içerisinde tespit edilmiştir. pH ile yüksek seviyede negatif ilişki içerisinde bulunan, TEA’nın, SÇKM birikimini tetiklediği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçların, yetiştiricilikte kültürel işlemlere yön verebileceği düşünülmektedir.
This study was conducted with the aim of determining the relationships of some characteristics that are important for the producer or consumer in apple using the Pinova cultivar. According to results; average values of yield, day from full bloom to harvest (DFBH), fruit width, length, weight, hardness, L, a, b, soluble solid content (SSC), titratable acidity (TA) and pH properties were 21.65 kg tree-1, 144.00 days, 66.87 mm, 58.01 mm, 133.63 g, 7.73 pounds, 43.51, 26.57, 16.07, 11.40%, 0.51 and 4.39, respectively. Yield increase led to decrease in SSC, TA, fruit sizes and weight characteristics, while the over a value was positively correlated with these characteristics. Whereas fruit sizes and weight properties showed a high level of positive relationship between themselves, fruit flesh hardiness was inversely correlated with these properties. It was determined that TA, which has a high level of negative relation with pH, triggered the accumulation of SSC. It is thought that obtained results may lead to cultural processes in cultivation.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2020 |
Submission Date | May 27, 2020 |
Acceptance Date | August 25, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Issue: 370 |