BibTex RIS Kaynak Göster

FARKLI DEPREM YÜKLERİNİN BETONARME KONSOL BİR İSTİNAT DUVARININ MALİYETİNE ETKİSİNİN ANALİZİ

Yıl 2018, Cilt: 6 Sayı: ozel, 28 - 35, 01.12.2018

Öz

Deprem bölgelerinde inşa edilen istinat duvarlarına statik toprak basınçlarının yanı sıra dinamik toprak basınçları da önemli ölçüde etki etmektedir. Tasarımda yapıların daha emniyetli ve daha kullanışlı olmasının yanı sıra daha ekonomik olması da yatsınılmayacak bir öneme sahiptir. Geoteknik mühendisliğinde ulaşım yolu kenarlarında, köprülerde, kanal ve limanların tasarımı için şevin dengede olması ilk amaçtır. Bu nedenledir ki şev stabilitesinin sağlanmasında dayanma yapıları oldukça büyük bir öneme sahiptir. Zemin özellikleri ve deprem parametreleri göz önünde bulundurulmadan en kritik değerlere göre tasarlanmış istinat duvarlarının tip proje olarak uygulatılması ekonomik olmamaktadır. Bu çalışma kapsamında şevi dengede tutmak niyetiyle tasarlanacak bir betonarme istinat yapısı simule edilmiş, diğer etki parametreleri sabit tutularak farklı deprem yüklemeleri altındaki davranışları tartışılıp maliyet analizleri yapılmıştır. Değerlendirmeler kapsamında, sismik dizayn esasları ve deprem sonrası performansları açısından planlanan yapının tasarlandığı bölgenin sismik koşullarının oldukça önemli olduğu ortaya konulmuştur. Çalışmada kapsamında yapılan analiler ile arka ampatman ve demir donatı boyutlarının deprem bölgesi ile dikkate değer bir değişiklik gösterdiği analiz edilmştir. Yüksek sismik aktiviteye sahip bölgelerde deprem davranışı dayanma yapısı performans kriterleri açısından özellikle dikkate alınmalıdır.

Kaynakça

  • [1] Yıldırım, İ.Z., 2004. İstinat Duvarlarının Tasarımında Deprem Etkilerinin İncelenmesi, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul. [2] Coulomb, C.A. (1776) Essai sur une application des regles de maximis et minimis quelques problemes de statique, relatits a l’architecture. Memoires de Mathematique de l’Academie Royale de Science 7, Paris.[3] Rankine W.J.M 1857 On stability of loose earth. Proceeding of the Royal Society, London, VIII, 185-187[4] Kramer, S.L., 1996. Geotechnical Earthquake Engineering, Prentice Hall, New Jersey.[5] Düzgün, M., 1989. İstinat Yapıları, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yayını, 1989/2, İzmir.[6] Küçüktiryaki, M.A., 1998. Yanal zemin basıncı ve istinat duvarları, Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.[7] Harraz, M.M.A., 2003. Seismic analysis of cantilever retaining walls, PhD Thesis, Arizona State University, USA.[8] Das, B.M.,1999. Principles ofFoundation Engineering, ITP Press, Califomia.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ömer Arslan Bu kişi benim

İnan Keskin Bu kişi benim

Ali Ateş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: ozel

Kaynak Göster

APA Arslan, Ö., Keskin, İ., & Ateş, A. (2018). FARKLI DEPREM YÜKLERİNİN BETONARME KONSOL BİR İSTİNAT DUVARININ MALİYETİNE ETKİSİNİN ANALİZİ. Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi B - Teorik Bilimler, 6(-), 28-35.
AMA Arslan Ö, Keskin İ, Ateş A. FARKLI DEPREM YÜKLERİNİN BETONARME KONSOL BİR İSTİNAT DUVARININ MALİYETİNE ETKİSİNİN ANALİZİ. Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi B - Teorik Bilimler. Aralık 2018;6(-):28-35.
Chicago Arslan, Ömer, İnan Keskin, ve Ali Ateş. “FARKLI DEPREM YÜKLERİNİN BETONARME KONSOL BİR İSTİNAT DUVARININ MALİYETİNE ETKİSİNİN ANALİZİ”. Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi B - Teorik Bilimler 6, sy. - (Aralık 2018): 28-35.
EndNote Arslan Ö, Keskin İ, Ateş A (01 Aralık 2018) FARKLI DEPREM YÜKLERİNİN BETONARME KONSOL BİR İSTİNAT DUVARININ MALİYETİNE ETKİSİNİN ANALİZİ. Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi B - Teorik Bilimler 6 - 28–35.
IEEE Ö. Arslan, İ. Keskin, ve A. Ateş, “FARKLI DEPREM YÜKLERİNİN BETONARME KONSOL BİR İSTİNAT DUVARININ MALİYETİNE ETKİSİNİN ANALİZİ”, Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi B - Teorik Bilimler, c. 6, sy. -, ss. 28–35, 2018.
ISNAD Arslan, Ömer vd. “FARKLI DEPREM YÜKLERİNİN BETONARME KONSOL BİR İSTİNAT DUVARININ MALİYETİNE ETKİSİNİN ANALİZİ”. Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi B - Teorik Bilimler 6/- (Aralık 2018), 28-35.
JAMA Arslan Ö, Keskin İ, Ateş A. FARKLI DEPREM YÜKLERİNİN BETONARME KONSOL BİR İSTİNAT DUVARININ MALİYETİNE ETKİSİNİN ANALİZİ. Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi B - Teorik Bilimler. 2018;6:28–35.
MLA Arslan, Ömer vd. “FARKLI DEPREM YÜKLERİNİN BETONARME KONSOL BİR İSTİNAT DUVARININ MALİYETİNE ETKİSİNİN ANALİZİ”. Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi B - Teorik Bilimler, c. 6, sy. -, 2018, ss. 28-35.
Vancouver Arslan Ö, Keskin İ, Ateş A. FARKLI DEPREM YÜKLERİNİN BETONARME KONSOL BİR İSTİNAT DUVARININ MALİYETİNE ETKİSİNİN ANALİZİ. Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi B - Teorik Bilimler. 2018;6(-):28-35.