Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ekinezya Türlerinde Uçucu Yağ Verim ve Bileşenlerinin Belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 2, 7 - 14, 24.07.2019

Öz

Bu çalışma ile Türkiye’de ilk kez 2005 yılında
Konya’da kültüre alınan Echinacea.
pallida
(Nutt) Nutt, Echinacea
purpurea
(L.) Moench türleri ile birlikte 2010 yılında ilk kez kültüre
alınan Echinacea paradoxa, Echinacea purpurea
var. baby white swan ve Echinacea
purpurea
var. double decker türlerinin herbalarının uçucu yağ verimi ve
bileşenlerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmaya göre beş farklı ekinezya türünün uçucu yağ
bileşenlerine bakıldığında hepsinde bulunan ortak bileşenler Caryophyllene
oxide ve germacrene D’dir. 

Kaynakça

  • Anonim, 2004. European Pharmacopoeıa Sıxth Edıtıon (2007). Council Of Europe, Strasbourg: France.
  • Başer, K.H.C., 2002. Fonksiyonel Gıdalar Ve Nutrasötikler. 14. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, Bildiriler, Eskişehir. 31-44.
  • Bruneton, J., 1999. Pharmacognosy, Phytochemistry, Medicinal Plants, 2nd Ed. Paris: Lavoisier, p.:173-175
  • Çoksarı, G., 2012. Farklı azotlu gübre dozlarında yetiştirilen Ekinezya türlerinde (Echinacea pallida (Nutt) Nutt, Echinacea purpurea (L.) Moench) uygulanan farklı kurutma yöntemlerinin ekstrakt kalitesi üzerine etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.1-106, Konya.
  • Dıraz, E., Karaman S., Koca N, 2012. Fatty Acıd and Essentıal Oıl Composıtıon of Echınacea Purpurea (L.) Moench Growıng in Kahramanmaras-Turkey. International Conference on Environmental and Biological Sciences (ICEBS'2012) December 21-22, 2012 Bangkok (Thailand).
  • Gruenwald, J., Brendler, T., Jaenicke, C., 2004. PDR for Herbal Medicines, 3rd Ed. Montvale, NJ: Thomson Healthcare, Londra, 267-274.
  • Gülpınar, A.R., 2009. Türkiye'de Kültürü Yapılan Echınacea Purpurea (L.) Moench Ve Echınacea Pallıda (Nutt.) Nutt. Türleri Üzerinde Farmakognozik Arastırmalar, Yüksek Lisans Tezi, Türkiye Cumhuriyeti Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1-177.
  • Holla, M., Vaverková, S., Farkas, P., Tekel, J., 2005. Content of essential oil obtained from flower heads of Echinacea purpurea L. and identification of selected components, Herba Polonica, 51: 26-30.
  • Kan, R., 2010. Konya Ekolojik Şartlarında Yetistirilen Echinacea (E. pallida–E. purpurea) Türlerinin Uçucu Yağ Verimi ve Bilesikleri Üzerine Farklı Dozlarda Uygulanan Organik ve İnorganik Gübrelerin Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, TC Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.1-40, Konya.
  • Küçükali, K., 2012. Çukurova Koşullarında Farklı Ekim Sıklıkları Ve Değişik Hasat Zamanlarının Pembe Koni Çiçeği (Echinacea purpurea (L.) Moench)’nin Verim Ve Kalitesi Üzerine Etkileri Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana,1-140.
  • Mazza, G., Cottrell, T., 1999. Volatile components of roots, stems, leaves, and flowers of Echinacea species. Journal of agricultural and food chemistry, 47, 8, 3081-5.
  • McKeown, K.A., 1999. A review of the taxonomy of the genus Echinacea. Perspectives on new crops and new uses. ASHS Press, 482-9.
  • Mırjalılı, M.H., Salehı, P., Badı, H.N., Sonbolı A., 2006. Volatile constituents of the flowerheads of three Echinacea species cultivated in Iran, Flavour and Fragrance Journal, 21: 355-358
  • Mistríková, I., Vaverková, Š., 2007. Morphology and anatomy of E. purpurea, E. angustifolia, E. pallida and P. integrifolium. Biologia, 62, 1, 2-5.
  • Özcan, İ.İ., 2014. Farklı kültürel uygulamaların ekinezya türlerinin (Echinacea spp.) bazı verim ve kalite özelliklerine etkisi.TC Aydın Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın,1-173.
  • Schar, D., 1999. Echinacea: the plant that boosts your immune system, North Atlantic Books, Berkeley, California: North Atlantic Books, Chapter 2.
  • Thappa, R., Bakshi, S., Dhar, P., Agarwal, S., Kitchlu, S., Kaul, M., Suri, K., 2004. Significance of changed climatic factors on essential oil composition of Echinacea purpurea under subtropical conditions. Flavour and fragrance journal, 19, 5, 452-4.
  • Upton, R., Graff, A., 2007. Echinacea purpurea aerial parts standards of analysis, quality control and therapeutics. American Herbal Pharmacopoeia, 1-61.
Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 2, 7 - 14, 24.07.2019

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 2004. European Pharmacopoeıa Sıxth Edıtıon (2007). Council Of Europe, Strasbourg: France.
  • Başer, K.H.C., 2002. Fonksiyonel Gıdalar Ve Nutrasötikler. 14. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, Bildiriler, Eskişehir. 31-44.
  • Bruneton, J., 1999. Pharmacognosy, Phytochemistry, Medicinal Plants, 2nd Ed. Paris: Lavoisier, p.:173-175
  • Çoksarı, G., 2012. Farklı azotlu gübre dozlarında yetiştirilen Ekinezya türlerinde (Echinacea pallida (Nutt) Nutt, Echinacea purpurea (L.) Moench) uygulanan farklı kurutma yöntemlerinin ekstrakt kalitesi üzerine etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.1-106, Konya.
  • Dıraz, E., Karaman S., Koca N, 2012. Fatty Acıd and Essentıal Oıl Composıtıon of Echınacea Purpurea (L.) Moench Growıng in Kahramanmaras-Turkey. International Conference on Environmental and Biological Sciences (ICEBS'2012) December 21-22, 2012 Bangkok (Thailand).
  • Gruenwald, J., Brendler, T., Jaenicke, C., 2004. PDR for Herbal Medicines, 3rd Ed. Montvale, NJ: Thomson Healthcare, Londra, 267-274.
  • Gülpınar, A.R., 2009. Türkiye'de Kültürü Yapılan Echınacea Purpurea (L.) Moench Ve Echınacea Pallıda (Nutt.) Nutt. Türleri Üzerinde Farmakognozik Arastırmalar, Yüksek Lisans Tezi, Türkiye Cumhuriyeti Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1-177.
  • Holla, M., Vaverková, S., Farkas, P., Tekel, J., 2005. Content of essential oil obtained from flower heads of Echinacea purpurea L. and identification of selected components, Herba Polonica, 51: 26-30.
  • Kan, R., 2010. Konya Ekolojik Şartlarında Yetistirilen Echinacea (E. pallida–E. purpurea) Türlerinin Uçucu Yağ Verimi ve Bilesikleri Üzerine Farklı Dozlarda Uygulanan Organik ve İnorganik Gübrelerin Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, TC Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.1-40, Konya.
  • Küçükali, K., 2012. Çukurova Koşullarında Farklı Ekim Sıklıkları Ve Değişik Hasat Zamanlarının Pembe Koni Çiçeği (Echinacea purpurea (L.) Moench)’nin Verim Ve Kalitesi Üzerine Etkileri Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana,1-140.
  • Mazza, G., Cottrell, T., 1999. Volatile components of roots, stems, leaves, and flowers of Echinacea species. Journal of agricultural and food chemistry, 47, 8, 3081-5.
  • McKeown, K.A., 1999. A review of the taxonomy of the genus Echinacea. Perspectives on new crops and new uses. ASHS Press, 482-9.
  • Mırjalılı, M.H., Salehı, P., Badı, H.N., Sonbolı A., 2006. Volatile constituents of the flowerheads of three Echinacea species cultivated in Iran, Flavour and Fragrance Journal, 21: 355-358
  • Mistríková, I., Vaverková, Š., 2007. Morphology and anatomy of E. purpurea, E. angustifolia, E. pallida and P. integrifolium. Biologia, 62, 1, 2-5.
  • Özcan, İ.İ., 2014. Farklı kültürel uygulamaların ekinezya türlerinin (Echinacea spp.) bazı verim ve kalite özelliklerine etkisi.TC Aydın Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın,1-173.
  • Schar, D., 1999. Echinacea: the plant that boosts your immune system, North Atlantic Books, Berkeley, California: North Atlantic Books, Chapter 2.
  • Thappa, R., Bakshi, S., Dhar, P., Agarwal, S., Kitchlu, S., Kaul, M., Suri, K., 2004. Significance of changed climatic factors on essential oil composition of Echinacea purpurea under subtropical conditions. Flavour and fragrance journal, 19, 5, 452-4.
  • Upton, R., Graff, A., 2007. Echinacea purpurea aerial parts standards of analysis, quality control and therapeutics. American Herbal Pharmacopoeia, 1-61.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sadiye Ayşe Çelik 0000-0002-0765-642X

Yüksel Kan 0000-0002-1095-2326

Yayımlanma Tarihi 24 Temmuz 2019
Kabul Tarihi 20 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çelik, S. A., & Kan, Y. (2019). Ekinezya Türlerinde Uçucu Yağ Verim ve Bileşenlerinin Belirlenmesi. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 2(2), 7-14.