Bu çalışmanın amacı, Sudan’da çeşit ve miktar
bakımından tarımsal atık potansiyelini belirlemektir. Sudan altı ana bölgeye
ayrılmıştır. Sudan’da yıllık üretilen ürün miktarları kuru madde olarak ton
biriminden FAO’nun 2016 yılına ait istatistiksel veri tabanı kullanılarak
hesaplanmıştır (FAOSTAT). Tarımsal atıkların yıllık brüt potansiyeli atık/ürün
oranına göre tespit edilmiştir. Her bölge için ürün atıklarının enerji
potansiyeli, tarımsal atıklarının ısıl değerlerinin mevcut atık miktarı ile
çarpılmasıyla hesaplanmıştır. 2016 yılı için kullanılmayan toplam tarımsal atık
miktarı yaklaşık olarak 11.2 Mt ve bu atıkların toplam ısıl değeri yaklaşık
olarak 154 PJ olduğu hesaplanmıştır. Bölgelere göre en fazla tarımsal atık
miktarları Sudan merkezi (4.5 Mt), doğu (4.2 Mt) ve kuzey Sudan (1.4 Mt) olarak
belirlenmiştir. Toplam ısıl değeri oluşturan olan başlıca ürünler sorgum (%43.2),
mango (%28.1), darı (% 13.6) ve buğdaydır (%6).
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Temmuz 2019 |
Kabul Tarihi | 4 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2 |