Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2019, Cilt: 4 Sayı: 1, 119 - 127, 27.03.2019
https://doi.org/10.29106/fesa.535202

Öz

Kaynakça

  • ARIOĞLU, E. (1998, 4 25). Bilim Merkezi Vakfı. 12 12, 2018 tarihinde http://www.arioglu.net/: http://www.arioglu.net/bildiriler/BilimMerkeziVakfi1.pdf adresinden alındı
  • ARMAN, A. (2011). Türk Mutfak Kültürü Tanıtım Sorunu: Mengen Mutfağı Örneği . Düzce: Düzce Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm ve Otel İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • AYBARÇ, S. (2018). Bölgesel kalkınma dinamikleri: Üniversite-sanayi işbirliği stratejileri. Journal of Human Sciences, 15(1), 581-593.
  • AYDINER, K. (2018, 09 25). Politik Akademi. 10 01, 2018 tarihinde Bilim Merkezleri, Türkiye’de Bilim Merkezi Kavramının Doğuşu Ve Gelişimi: http://politikakademi.org/2018/09/bilim-merkezleri-turkiyede-bilim-merkezi-kavraminin-dogusu-ve-gelisimi/ adresinden alındı
  • BERBER, M. (2005, 04 06). Karadeniz Bölgesi'nde Eğitim Planlaması: Entegre Üniversite Sistemi. (KTÜ, Dü.) 11 15, 2018 tarihinde www.metinberber.com: www.metinberber.com/kullanici_dosyalari/file/4.doc adresinden alındı
  • Bolu Mutasarrıflığı. (1916). Müstakil Bolu Sancağı Salnâmesi. (H. Birgören, Dü.) Bolu: Bolu Belediyesi, Bolu Araştırmaları Merkezi.
  • Bolu Mutasarrıflığı. (1918). Müstakil Bolu Sancağı Salnâme-i Resmîsi. (H. Birgören, Dü.) Bolu: Bolu Belediyesi, Bolu Araştırmaları Merkezi.
  • DOĞAN, M. (2010). Mengen Havzasının Beşeri ve Iktisadi Coğrafyası. İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Bölümü, Beşeri ve İktisadi Coğrafya ABD Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • DURGUT, M. (2007). Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Bölgesel İnovasyon Sistemi Çerçevesi,. Erciyes Üniversitesi Kayseri Bilgi ve Araştırma Merkezi Sempozyumu: Ortaklık Esaslı Üniversite Sanayi İşbirliği (ÜSİ) ve Kentsel Yenilik (İnovasyon) Siteminin Altyapısı, (s. 19-21). Kayseri.
  • Feza Gürsey Bilim Merkezi. (2018, 11 20). Feza Gürsey Bilim Merkezi Hakkımızda. 11 20, 2018 tarihinde Feza Gürsey Bilim Merkezi Hakkımızda: http://www.fezagurseybilimmerkezi.com/Hakkinda adresinden alındı
  • GARNETT, R. (2002). The impact of science centers/museums on their surrounding communities: summary report. Arlington: National Science Foundation (NSF).
  • GÖRKEMLİ, H. N., & Solmaz, B. (2012). Bilim Merkezlerinin Kent Markalaşmasındaki Rolü ve Konya Örneği. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi, İletişim Kuram ve araştırma Dergisi(34), 98-109.
  • HOŞCAN, Nail; GENÇ, Koray; ŞENGÜL, Serkan, (2016). "Bolu Kent Markası Oluşturma Sürecinde Aşçılık Kültürü ve Gastronomi Turizminin Önemi: BOLGAMER Önerisi" Journal of Tourism and Gastronomy Studies", (0), 52-76.
  • Mengen Kaymakamlığı. (1998). Aşçılar Diyarı Mengen. Bolu: Mengen Köylere Hizmet Götürme Birliği.
  • PERSSON, P.-E. (2000). Community impact of science centers: Is there any? Curator: The Museum Journal, 43(1), 9-17.
  • RICHARDS, G., & WILSON, J. (2004). The Impact of Cultural Events on City Image: Rotterdam, Cultural Capital of Europe. Urban Studies, 41(10), 1931-1951.
  • SEYİTOĞLU, F., & Çalışkan, O. (2018). Akademik Disiplin Olarak Gastronomi: Kavramsal Bir Çalışma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi/ Journal of Travel and Hospitality Management, 15(3), 523-537.
  • TÜBİTAK. (2016, 01 10). Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu. 01 10, 2019 tarihinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu: http://www.tubitak.gov.tr/tr/destekler/bilim-ve-toplum/ulusal-destek-programlari/4003/icerik-bilim-merkezi-nedir adresinden alındı
  • ZANA, B. (2005). History of the museums, the mediators and scientific education. Journal of Science Communication, 4, 1-6.

Yerel Kalkınmada Bilim Merkezlerinin Rolü ve Bolu’da Gastronomi Temalı Bir Bilim Merkezi Tasarımı

Yıl 2019, Cilt: 4 Sayı: 1, 119 - 127, 27.03.2019
https://doi.org/10.29106/fesa.535202

Öz

Bu çalışmada yerel kalkınmada bilim
merkezlerinin rolüyle ilgili ilgili nitel araştırma yapılmış ve Bolu’da gastronomi
temalı bir bilim merkezi tasarımının gerekliliği incelenmiştir.



 



Tarihten gelen önemli bir kültürel
mirası aşçılık olan Bolu’nun son dönemde kazandığı ekonomik ve politik ivmeyle
birlikte gastronomi temalı bir bilim merkezi tasarımının yerel kalkınmada özgün
bir yapı olabileceği ortaya çıkmaktadır. Mevcut değerlerine ek olarak, yeni
açılacak gastronomi temalı bir bilim merkezinin Bolu’nun yerel kalkınmasına
önemli bir katkı sağlayacağı öngörülmektedir.



 



Türkiye’de ilk uygulanacak tematik
yaklaşım ile odağında temel fizyolojik ihtiyaç olan “yeme-içme”nin bulunduğu
gastronomiye ziyaretçilerin ilgi ve meraklarının artırılması hedeflenmektedir.



 



Bu çalışma bilim merkezlerini ve
çevresine sağlayacağı olanakları literatür taramasıyla ortaya koyarken, aynı
zamanda Bolu’nun yerel kalkınmasına katkılarını da değerlendirmektedir.

Kaynakça

  • ARIOĞLU, E. (1998, 4 25). Bilim Merkezi Vakfı. 12 12, 2018 tarihinde http://www.arioglu.net/: http://www.arioglu.net/bildiriler/BilimMerkeziVakfi1.pdf adresinden alındı
  • ARMAN, A. (2011). Türk Mutfak Kültürü Tanıtım Sorunu: Mengen Mutfağı Örneği . Düzce: Düzce Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm ve Otel İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • AYBARÇ, S. (2018). Bölgesel kalkınma dinamikleri: Üniversite-sanayi işbirliği stratejileri. Journal of Human Sciences, 15(1), 581-593.
  • AYDINER, K. (2018, 09 25). Politik Akademi. 10 01, 2018 tarihinde Bilim Merkezleri, Türkiye’de Bilim Merkezi Kavramının Doğuşu Ve Gelişimi: http://politikakademi.org/2018/09/bilim-merkezleri-turkiyede-bilim-merkezi-kavraminin-dogusu-ve-gelisimi/ adresinden alındı
  • BERBER, M. (2005, 04 06). Karadeniz Bölgesi'nde Eğitim Planlaması: Entegre Üniversite Sistemi. (KTÜ, Dü.) 11 15, 2018 tarihinde www.metinberber.com: www.metinberber.com/kullanici_dosyalari/file/4.doc adresinden alındı
  • Bolu Mutasarrıflığı. (1916). Müstakil Bolu Sancağı Salnâmesi. (H. Birgören, Dü.) Bolu: Bolu Belediyesi, Bolu Araştırmaları Merkezi.
  • Bolu Mutasarrıflığı. (1918). Müstakil Bolu Sancağı Salnâme-i Resmîsi. (H. Birgören, Dü.) Bolu: Bolu Belediyesi, Bolu Araştırmaları Merkezi.
  • DOĞAN, M. (2010). Mengen Havzasının Beşeri ve Iktisadi Coğrafyası. İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Bölümü, Beşeri ve İktisadi Coğrafya ABD Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • DURGUT, M. (2007). Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Bölgesel İnovasyon Sistemi Çerçevesi,. Erciyes Üniversitesi Kayseri Bilgi ve Araştırma Merkezi Sempozyumu: Ortaklık Esaslı Üniversite Sanayi İşbirliği (ÜSİ) ve Kentsel Yenilik (İnovasyon) Siteminin Altyapısı, (s. 19-21). Kayseri.
  • Feza Gürsey Bilim Merkezi. (2018, 11 20). Feza Gürsey Bilim Merkezi Hakkımızda. 11 20, 2018 tarihinde Feza Gürsey Bilim Merkezi Hakkımızda: http://www.fezagurseybilimmerkezi.com/Hakkinda adresinden alındı
  • GARNETT, R. (2002). The impact of science centers/museums on their surrounding communities: summary report. Arlington: National Science Foundation (NSF).
  • GÖRKEMLİ, H. N., & Solmaz, B. (2012). Bilim Merkezlerinin Kent Markalaşmasındaki Rolü ve Konya Örneği. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi, İletişim Kuram ve araştırma Dergisi(34), 98-109.
  • HOŞCAN, Nail; GENÇ, Koray; ŞENGÜL, Serkan, (2016). "Bolu Kent Markası Oluşturma Sürecinde Aşçılık Kültürü ve Gastronomi Turizminin Önemi: BOLGAMER Önerisi" Journal of Tourism and Gastronomy Studies", (0), 52-76.
  • Mengen Kaymakamlığı. (1998). Aşçılar Diyarı Mengen. Bolu: Mengen Köylere Hizmet Götürme Birliği.
  • PERSSON, P.-E. (2000). Community impact of science centers: Is there any? Curator: The Museum Journal, 43(1), 9-17.
  • RICHARDS, G., & WILSON, J. (2004). The Impact of Cultural Events on City Image: Rotterdam, Cultural Capital of Europe. Urban Studies, 41(10), 1931-1951.
  • SEYİTOĞLU, F., & Çalışkan, O. (2018). Akademik Disiplin Olarak Gastronomi: Kavramsal Bir Çalışma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi/ Journal of Travel and Hospitality Management, 15(3), 523-537.
  • TÜBİTAK. (2016, 01 10). Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu. 01 10, 2019 tarihinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu: http://www.tubitak.gov.tr/tr/destekler/bilim-ve-toplum/ulusal-destek-programlari/4003/icerik-bilim-merkezi-nedir adresinden alındı
  • ZANA, B. (2005). History of the museums, the mediators and scientific education. Journal of Science Communication, 4, 1-6.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nail Hoşcan 0000-0003-3669-6532

Yayımlanma Tarihi 27 Mart 2019
Gönderilme Tarihi 28 Şubat 2019
Kabul Tarihi 7 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Hoşcan, N. (2019). Yerel Kalkınmada Bilim Merkezlerinin Rolü ve Bolu’da Gastronomi Temalı Bir Bilim Merkezi Tasarımı. Finans Ekonomi Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4(1), 119-127. https://doi.org/10.29106/fesa.535202