Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SAĞLIK HİZMETLERİNİN KALİTESİNİN ARTIRILMASINDA DIŞ KAYNAK KULLANIMI: TEORİK AÇIDAN BİR DEĞERLENDİRME

Yıl 2019, Cilt: 3 Sayı: 1, 55 - 74, 23.06.2019

Öz

Sağlık hizmetleri, insan sağlığının korunması, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılmasında büyük bir önem teşkil etmektedir. Sağlık kurumları etkin ve verimli bir sağlık hizmeti sunmak için bir takım yeni stratejik yönetim tekniklerinden yararlanmaktadır. Bu yönetim tekniklerinden biri de dış kaynak kullanımıdır. Sağlık kurumları son yıllarda dış kaynak kullanım stratejisini, hasta memnuniyetini sağlamak, kaliteyi arttırmak, işletmenin performansını artırarak ihtiyaçlara kısa zamanda cevap verebilmek için sıklıkla kullanmaktadır.
Dış kaynak kullanımı, kurumların temel yetenekleri dışında kalan faaliyetlerini başka bir firmaya yaptırmasıdır. Dış kaynak kullanımı ile sağlık işletmeleri gerekli kalite standartlarına en uygun şekilde ulaşmayı sağlayarak, sağlık hizmetlerinin verimli ve düşük maliyetle verilmesini amaçlamaktadır. Sağlık kurumları dış kaynaklardan yararlanırken sunulacak olan hizmetin kalitesini artırmayı hedeflemektedir. Sunulacak olan hizmetlerin kaliteli olması hem kurum hem de hizmet kullanıcıları için önem taşımaktadır. Bu çalışmada, sağlık hizmetlerinde çağdaş bir yönetim stratejisi olan dış kaynak kullanımının hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmaların yer bulduğu literatür araştırması yapılması amaçlanmaktadır. Dış kaynak kullanımı, stratejik bir yönetim modeli olarak işletmelerde uygulanmaktadır. İşletmeler temel yetenekleri ve görevleri dışındaki işlerini, dış kaynaklara devrederek maliyetleri azaltıp, ortaya çıkabilecek riskleri paylaşarak işletmelerdeki kaliteyi de geliştirmeye çalışmışlardır.

Kaynakça

  • Akbulut, Y., G. Terekli ve T. Yıldırım (2012), Outsourcing in Turkish Hospitals: A Systematic Review, Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi, C. 11, S. 2, s.32.
  • Akyürek, Ç.E., Türk Sağlık Sisteminde Dış Kaynaklardan Yararlanma Uygulamalarının Yasal Altyapısı, Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi, c. 12, s. 2, Ankara, 2013, s. 3.
  • Bolat, T. ve Yılmaz, Ö., (2006), Dış Kaynaklardan Yararlanma ve İşletme Performansı İlişkisi”, Yönetim ve Ekonomi Araştırmalar Dergisi, c. 4, S. 5, s. 79.
  • Bozdemir, E. ve Öcel, Y., (2016), Hastanelerde Dış Kaynak Kullanımının Maliyet Minimizasyonu Açısından Analizi: Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Manyetik Rezonans (MR) Cihaz Örneği, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 20, s. 3, Erzurum, s. 1054-1056.
  • Can, A. (2008), Örgüt Kültürünün Hastanelerde Toplam Kalite Uygulamalarına Uygunluğunun Testine Yönelik Bir Araştırma, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.13, S.3, s. 294.
  • Corbett, M.F. (2004). The outsourcing revolution: why it makes sense and how to do it right, Chicago: Dearborn Trade.
  • Çakırer, M.A., (2002), Devlet Hastanelerinde Dış Kaynaklardan Yararlanma (outsourcing) Yönteminin Uygulanabilirliği ve Bir Uygulama, (Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Kütahya, s. 163.
  • Demirbilek, S. ve Çolak, M. (2008), Sağlık Hizmetlerinde Kalite: Manisa İli Örneği, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S.2, s. 98.
  • Ekin, A., Yanık, A. ve Kıyak, M., (2012), Bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Dışardan Satın Alınan Hizmetlerin Ekonomik Değerlendirmesi, Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, c. 15, s. 1, Ankara, s. 3-4.
  • Genç, N., (2004), Yönetim ve Organizasyon, Seçkin Yayınevi, Birinci Baskı, Ankara.
  • Gözüküçük, M. ve Çelik, Y., (2012), Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde Dışarıdan Hizmet Alımı: Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, c. 15, s. 2, Ankara, s. 3.
  • İncesu, E. ve Öğüt, N. (2013), Hastane İşletmeciliğinde Kalite Maliyet Hesaplaması: Konya Seydişehir Devlet Hastanesinde Bir Uygulama, Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi, S. 6. s. 116.
  • Kakabadse, A. ve Kakabadse, N. (2002b). Trends in outsourcing: contrasting usa and europe, Journal of European Management, Vol. 20 No.2, 189-195.
  • Karaca, A., (2006), Sağlık Hizmetleri Pazarlamasında Dış Kaynak Kullanımı ve Sağlık İşletmelerinde Dış Kaynak Kullanımına Yönelik Bir Uygulama, (Pamukkale Üniversitesi Sos. Bil. Ens. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Denizli, s. 11-25.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Murat Aygen

Tayyibe Şen Bu kişi benim

Mihriban Arslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 23 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi 25 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aygen, M., Şen, T., & Arslan, M. (2019). SAĞLIK HİZMETLERİNİN KALİTESİNİN ARTIRILMASINDA DIŞ KAYNAK KULLANIMI: TEORİK AÇIDAN BİR DEĞERLENDİRME. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 3(1), 55-74.