Bağırsak sistemimizde yer alan yararlı
mikroorganizmaların önemli özelliklerinden birisi gastrointestinal sistemdeki
farklı koşullara karşı direnç gösterebilmeleridir. Bu koşullar arasında safra
tuzlarına karşı direnç ve düşük pH’da gelişim yer almaktadır. Gastrointestinal
sistemde canlılıklarını sürdürebilmek için yararlı bakteriler spesifik enzim
sentezi veya ekzopolisakkarit üretimi gibi çeşitli savunma mekanizmaları
geliştirmişlerdir. Bu çalışmada çeşitli fermente gıdalardan ve bitkilerden
izole edilmiş laktik asit bakterilerinin safra tuzu dirençleri, düşük pH’da
gelişim özelliklerinin yanı sıra, ekzopolisakkarit üretimleri ve kolesterol
asimilasyon yetenekleri belirlenmiştir. Ekzopolisakkarit (EPS) üretimlerinin
11.9 ile 1.1 mg/L arasında değiştiği belirlenirken toplam kolesterol
asimilasyon yüzdeleri % 60.71 ile % 16.71 arasında değişim göstermiştir.
Kolesterol asimilasyon yetenekleri ile EPS üretimleri arasında bir bağlantı
bulunamamıştır.
Kolesterol Asimilasyonu Ekzopolisakkarit düşük pH safra tuzu direnci
One of the most important features of the intestinal
flora is resistance to many conditions in the gastrointestinal tract. These
include resistance to bile salt and growth at low pH. Bacteria have developed
various defense mechanisms, such as specific enzymes, exopolysaccharide
production, against Gastrointestinal system, In our study, strains of
lactic acid bacteria isolated
from various fermented foods and plants and all the strains were determined of
their bile salt and low pH resistance. The strains were also tested for their
exopolysaccharide production and total cholesterol assimilation properties. EPS
production was observed at rations between 11.9 to 1.1 mg/L, and total
cholesterol assimilation percentages ranged from 60.71 to 16.71. There was no
relevance between cholesterol assimilation ability and their EPS production.
Cholesterol assimilation low pH exopolysaccharide bile salt resistance
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 44 Sayı: 2 |