Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Değer Temelli Yönetim Anlayışının Sağlık Yönetimindeki Yeri

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 2, 6 - 9, 28.12.2018

Öz

Mevcut kaynaklarla sonuçta en iyi “değer” oluşturan müdahalelerin seçimi, sağlık yönetiminde en fazla kabul gören yaklaşımlardan biri haline gelmiştir. Bir yanda, sağlık alanında sayılara dönüştürülmesi diğer alanlara göre epeyce zor olan sonuçların maliyetlerine oranlanması yoluyla matematiksel olarak formülleştirilebilen “değer” kavramı tartışılmaktadır. Bir başka yanda ise girdileri çıktılara oranlayarak formülleştirilebilen “verimlilik” kavramı tartışılmaktadır. Değer temelli yönetim yaklaşımıyla, sadece bir model değil, farklı modeller doğurabilecek bir ekosistemden söz edilmiş olmaktadır. Çıktıya ve değere odaklanma aslında sonuçta sistem içinde inovasyon fırsatlarını da tetiklemektedir. Böylelikle “fark oluşturan” yani herkesin yaptığını değil yapmadığını yapan müdahaleler düşünülebilmektedir. Hatta finansman politikaları ile desteklenen teşvik paketleriyle, sistem; geri ödeme aşamasında da, hastanın kendi sağlığına yönelik aldığı koruyucu önlemler alan ve yaşam tarzı değişiklikleri gerçekleştirenlere ödül vermektedir. Değer temelli yönetim anlayışının sağlık yönetiminde kullanımının yaygınlaşması ile bugünden çok daha farklı bir bakış egemen olacak, ilgili tüm paydaşların rol ve sorumluluklarının kökten değişimini gerektiren yaklaşımlar gündeme gelecektir

Kaynakça

  • Akalın Erdal, http://saglikpolitikalari.org Atun Rıfat, TUSAP ZİRVE, İstanbul, 23.12.2017
  • Bachuti Shengelia, Acıbadem Üniversitesi Sektör Buluşması 3, İstanbul, 25 Kasım 2016
  • Baccaglini l., “Big Data” Acıbadem Üniversitesi Sektör Buluşması 3, İstanbul, 25 Kasım 2016,
  • Bhatt P.B., Forster K, Welter K.L., Survive or Thrive, Becoming Successful Valuebased Enterprise, Healthcare Financial Management, 2015.
  • Cronin J.J, Brady M.K., Hult GTM, Assessing The Effects of Quality, Value and Customer Satisfaction on Customer Behavioral Intentions in Service Environments, Journal of Retailing, Volume 76 (2), 2000.
  • Deloitte Centre for Health Solutions, The Future Awakens; Life Sciences and Health Care Predictions 2022, Deloitte, November 2017
  • Fields C., Barry T., Building the Foundation for ValueBased Care, Healthcare Financial Management.
  • Haley D.R., Zhao M., Spaulding A., Hospital Valuebased Purchasing and 30 Day Readmissions: Are Hospitals Ready, Nursıng Economıc$, May-June 2016A, ol. 34, No. 3.
  • Institute of Medicine Healthcare Delivery Framework, Goldman D., Acıbadem Üniversitesi Sektör Buluşmasi 1, İstanbul, 25 Mart 2016
  • Journal of Healthcare Information Management 2010, King Holmes, Global Health Agenda, Keynote Lecture, 49th ICAAC, San Francisco, September 2009 13. Kocher R, Sahni NR. Rethinking Health Care Labor. N Engl J Med 2011
  • MedTech Working Groups Value-Based Health Management Forum, January 2425, 2018, Brusselshttp://www.tuseb.gov.tr/ OECD Health Data, www.oecd.org
  • Özsarı S. H.; Sağlık Ekonomisi Lisans/Yüksek Lisans Ders Notları, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi 2017-2018
  • Özsarı, S.H. : “Değer Temelli Sağlık Hizmeti” Yaklaşımı. Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Sağlık Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi EBülten, Yıl 3 Sayı 4, Mart 2018
  • Porter M.E., What is Value in Healthcare, New England Journal of Medicine, December 2010
  • Türkiye İstatistik Kurumu, www.tuik.gov.tr
  • Sağlık Bakanlığı, www.saglik.gov.tr
  • Value-Based Health Systems Round Table, Ja-nuary 30-31, 2018, Barcelona
  • Wilson H, Gole J, Mishra B and Mishra J, Value Based Healthcare, Advanced in Management, Vol 9 (1), 2016.
  • WHO Department of Health Statistics and In-formatics http://www.who.int/whosis/whostat
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Haluk Özsarı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özsarı, H. (2018). Değer Temelli Yönetim Anlayışının Sağlık Yönetimindeki Yeri. Sağlıkta Kalite Ve Akreditasyon Dergisi, 1(2), 6-9.
AMA Özsarı H. Değer Temelli Yönetim Anlayışının Sağlık Yönetimindeki Yeri. SKAD. Aralık 2018;1(2):6-9.
Chicago Özsarı, Haluk. “Değer Temelli Yönetim Anlayışının Sağlık Yönetimindeki Yeri”. Sağlıkta Kalite Ve Akreditasyon Dergisi 1, sy. 2 (Aralık 2018): 6-9.
EndNote Özsarı H (01 Aralık 2018) Değer Temelli Yönetim Anlayışının Sağlık Yönetimindeki Yeri. Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Dergisi 1 2 6–9.
IEEE H. Özsarı, “Değer Temelli Yönetim Anlayışının Sağlık Yönetimindeki Yeri”, SKAD, c. 1, sy. 2, ss. 6–9, 2018.
ISNAD Özsarı, Haluk. “Değer Temelli Yönetim Anlayışının Sağlık Yönetimindeki Yeri”. Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Dergisi 1/2 (Aralık 2018), 6-9.
JAMA Özsarı H. Değer Temelli Yönetim Anlayışının Sağlık Yönetimindeki Yeri. SKAD. 2018;1:6–9.
MLA Özsarı, Haluk. “Değer Temelli Yönetim Anlayışının Sağlık Yönetimindeki Yeri”. Sağlıkta Kalite Ve Akreditasyon Dergisi, c. 1, sy. 2, 2018, ss. 6-9.
Vancouver Özsarı H. Değer Temelli Yönetim Anlayışının Sağlık Yönetimindeki Yeri. SKAD. 2018;1(2):6-9.


BİLİMSEL VE ETİK SORUMLULUK

Dergimize gönderilen çalışmalarda tüm yazarların akademik-bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır. Dergi ile iletişim görevini yapan yazar, tüm yazarlar adına yazının son halinin sorumluluğunu taşır.

Yazar/lar tarafından “İnsan” öğesinin içinde bulunduğu tüm çalışmalarda Helsinki Deklerasyonu Prensipleri’ne uyulduğu ve “Hayvan” öğesi kullanılan çalışmalarda ise Guide for the Care and Use of Laboratory Animals  prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını belirtilmelidir. Olgu sunumlarında hastanın kimliğinin ortaya çıkmasına bakılmaksızın hastalardan “Bilgilendirilmiş Olur” (informed consent) alınmalıdır.

Eğer makalede direkt-indirekt ticari bağlantı veya çalışma için maddi destek veren kurum mevcut ise yazarlar; kullanılan ticari ürün, ilaç, firma vb. ile ticari hiçbir ilişkisinin olmadığını ve varsa nasıl bir ilişkisinin olduğunu (konsültan, diğer anlaşmalar), editöre sunum sayfasında belirtmelidirler.

Makalede “Etik Kurul Onayı” alınması gerekli ise; yazarlar etik kurul izni-onayı aldıklarını beyan etmelidir.