Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Relationship of Science Achievement with Reading Comprehension, Graphic Reading, Problem Solving Skills in Middle School Seventh Grade Students

Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 13, 28.05.2019

Öz

The aim of this study is to survey the relationship between the seventh
graders’ science achievement and age, gender, reading comprehension, graphs
reading and problem solving abilities. The research was conducted in accordance
with correlational survey model. 251 seventh grade students who study at a
public secondary school in Çayırova, Kocaeli constituted the sampling group of
the study, but the data was collected from 239 of them. In order to find out
the answers for the research questions, first term science class transcripts of
central exam which was made in Kocaeli, reading comprehension achievement test,
problem solving scale of primary school students, graph reading skills test in
science and student recognition forms were used for data collection. As a
result of the research, It was seen that while over the one-third of the
students got 75 marks and over, a considerable proportion of the students got
zero point from the reading comprehension and graph reading tests. The students
therefore have trouble in reading comprehension and graph reading. However, the
marks which students got from the problem solving scale showed that the
students had a high problem solving perseption. Another result of this research
is that there is a positive relationship between  science achievements and reading
comprehension, graph reading, problem solving skill and  subsections of problem solving. Morever,
reading comprehension, graph reading and self-control, the subsection of
problem solving skill, were seen as predictors of science achievement.
Consequently, it can be said that the students who have self- management
against problem and have  high reading
comprehension, graph reading skills are also successful in science.

Kaynakça

  • Akgül, S. (2008). İlköğretim ikinci kademe 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin matematik kaygıları ile algıladıkları öğretmen sosyal desteğinin cinsiyete göre matematik başarılarını yordama gücü. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Aksu, M. (1989). Problem çözme becerilerinin geliştirilmesi. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı.
  • Akyol, H. (2005). Türkçe İlk Okuma Yazma Öğretimi. Ankara: Pegem A yayıncılık.
  • Anıl, D., Özer Özkan, Y., ve Demir, E. (2015). PISA 2012 araştırması ulusal nihai rapor. PISA uluslararası öğrenci değerlendirme programı. Ankara: İşkur Matbaacılık.
  • Ateş, M. (2008). İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin okuduğunu anlama düzeyleri ile Türkçe dersine karşı tutumları ve akademik başarıları arasındaki ilişki. Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • Ayas, A. (1995). Fen bilimlerinde program geliştirme ve uygulama teknikleri üzerine bir çalışma: İki çağdaş yaklaşımın değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 149-155.
  • Ayas, A., Karamustafaoğlu, O., Sevim, S., ve Karamustafaoğlu, S. (2001). Fen bilgisi öğrencilerinin bilgilerini günlük yaşamla ilişkilendirebilme seviyeleri. Yeni Bin Yılın Başında Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu, Maltepe Üniversitesi Eğitim Fak, 7-8.
  • Baş, Ö., ve Kardaş, N. (2014). İlköğretim Öğrencilerinin Görsel Okuma Becerisi ile Okuduğunu Anlama Becerisi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1), 230-243.
  • Bayat , N., Şekercioğlu , G., ve Bakır, S. (2014). The relationship between reading comprehension and success in science. Education and Science, 39(176), 457-466.
  • Beler, Ş. (2009). İlköğretim 8. sınıf öğrencilerin fotosentez konusu ile ilgili grafikleri okumada ve yorumlamada karşılaştıkları güçlüklerin belirlenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.
  • Büyüköztürk, Ş. (2004). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Çepni, S. (2012). Fen ve teknoloji programı ( tanıma, planlama, uygulama ve SBS'yle ilişkilendirme) ilköğretim 1. ve 2. kademe öğretmen el kitabı. Ankara: Pegem Akademi.
  • Çiftçi, Ö., ve Temizyürek, F. (2008). İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerinin ölçülmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(9), 109-129.
  • Erişen, Y., ve Ş.Kölemen, C. (2017). Mesleki ve teknik ortaöğretim öğrencilerinin problem çözme ve eleştirel düsünme becerileri ile akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Türkiye Eğitim Dergisi, 42-60.
  • Gamst, G., Meyers, L. S., ve Guarino, A. J. (2008). Analysıs of varlance desıgns. New York: Cambridge University Press.
  • Göktaş, Ö. (2010). Okuduğunu anlama becerisinin ilköğretim ikinci kademe matematik dersindeki akademik başarıya etkisi. Malatya: İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Haykır, H. (2012). İlköğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerisi ile yazılı anlatım becerisi arasındaki ilişki. Kırşehir: Ahi Evran Üniversitesi, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi .
  • Hotmanoğlu, Ç. (2014). Sekizinci sınıf öğrencilerinin grafik çizme yorumlama ve grafikleri diğer gösterimlerle ilişkilendirme becerilerinin incelenmesi. Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Estitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Kamaraj, E. (2009). İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı’nın günlük yaşamla ilişkilendirilmesine dair öğrenci ve öğretmenlerin görüşleri. Edirne: Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü , Yüksek Lisan Tezi.
  • Karasar, N. (2008). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Korkut, F. (2002). Lise öğrencilerinin problem çözme becerileri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 177-184.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2010). PISA 2006 projesi ulusal nihai raporu (EARGED). [Online] http://pisa.meb.gov.tr/wp-content/uploads/2013/07/PISA2006-Ulusal-Nihai-Rapor.pdf adresinden 3 Nisan 2019 tarihinde indirilmiştir.
  • Nas, S. (2015). Ortaokul öğrencilerinin fen akademik başarıları ile diğer dersler akademik başarıları arasındaki ilişkinin araştırılması. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Obalı, B. (2009). Öğrencilerin fen ve teknoloji akademik başarısıyla türkçede okuduğunu anlama ve matematik başarıları arasındaki ilişki. Sakarya: Sakarya Üniversitesi İlköğretim Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Özgürlük, B., Ozarkan , H. B., Arıcı, Ö., ve Taş, U. E. (2016). PISA 2015 ulusal raporu. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.
  • Özsoy, G. (2005). Problem çözme becerisi ile matematik başarısı arasındaki ilişki. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 179-190.
  • Polat, F. (2016). Ortaokul öğrencilerinin fen derslerinde kullanılan grafikleri okuma becerileri ve grafiklere yönelik görüşleri. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Cumhuriyet Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sivas.
  • Semenoğlu, N. (1998). Gelişim, öğrenme ve öğretim. Ankara: Özsen Matbaası.
  • Serin, O. (2004). Öğretmen adaylarının problem çözme becerisi ve fene yönelik tutum ile başarıları arasındaki ilişki. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi.
  • Serin, O., Bulut Serin, N., ve Saygılı, G. (2010). İlköğretim düzeyindeki çocuklar için problem çözme envanteri'nin (ÇPÇE) geliştirilmesi. İlköğretim Online, 9(2), 446-458.
  • Sezgin-Memnun, D. (2013). Ortaokul yedinci sınıf öğrencilerinin çizgi grafik okuma ve çizme becerilerinin incelenmesi. International Periodical For The Languages. Literature and History of Turkish or Turkic, 8, 12.
  • Taşdemir, A., Demirbaş, M., ve Bozdağan, A. E. (2005). Fen bilgisi öğretiminde işbirlikli öğrenme yönteminin öğrencilerin grafik yorumlama becerilerini geliştirmeye yönelik etkisi. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi, 6(2), 81-91.
  • Yantır, N. (2011). İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerinin incelenmesi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Yılmaz, M. (2008). Türkçede okuduğunu anlama becerilerini geliştirme yolları. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(9), 131-139.

Ortaokul 7. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilimleri Başarıları ile Okuduğunu Anlama, Grafik Okuma ve Problem Çözme Becerileri Arasındaki İlişki

Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 13, 28.05.2019

Öz

Bu araştırma ortaokul
yedinci sınıf öğrencilerinin fen bilimleri başarıları ile yaş, cinsiyet,
okuduğunu anlama, grafik okuma ve problem çözme becerileri arasındaki ilişkiyi
incelemek amacıyla yapılmış ve araştırmada ilişkisel tarama modeli
kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kocaeli ili Çayırova ilçesine bağlı
bir devlet ortaokulunda okuyan 251 yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır.
Ancak bu öğrencilerin 239’undan veri toplanabilmiştir. Araştırmanın verileri,
öğrencilerin 2018-2019 eğitim-öğretim yılı birinci dönem Kocaeli il geneli
yapılan merkezi sınavdan aldıkları fen bilimleri dersi not dökümlerinden,
okuduğunu anlama başarı testi, ilköğretim öğrencileri için problem çözme
ölçeği, fen bilimlerinde grafik okuma becerileri testi ve öğrenci tanıma
formundan elde edilmiştir. Çalışma sonucunda, öğrencilerin üçte birinden
fazlasının fen bilimleri sınavından 75 ve üzeri puan alırken azımsanmayacak bir
orandaki öğrencinin de okuduğunu anlama ve grafik okumaya yönelik testlerden
sıfır puan aldığı görülmüştür. Dolayısıyla öğrenciler okuduğunu anlama ve
grafik okumada sıkıntı yaşamaktadırlar. Buna karşın ilköğretim öğrencileri için
problem çözme ölçeğinden alınan puanlar öğrencilerin problem çözme algılarının
yüksek olduğunu göstermektedir. Çalışma sonucunda elde edilen diğer bir sonuç
da fen bilimleri başarıları ile okuduğunu anlama, grafik okuma, problem çözme
becerisi ve alt boyutlarının pozitif yönde ilişkili olduğudur. Ayrıca okuduğunu
anlama, grafik okuma ve problem çözme becerisi öz denetim alt boyutunun fen bilimleri başarısının yordayıcıları
oldukları görülmüştür. Sonuç olarak problem karşısında kendisini yönetebilen,
okuduğunu anlama ve grafik okuma becerileri yüksek olan öğrencilerin fen
bilimlerinde de başarılı oldukları söylenebilir.

Kaynakça

  • Akgül, S. (2008). İlköğretim ikinci kademe 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin matematik kaygıları ile algıladıkları öğretmen sosyal desteğinin cinsiyete göre matematik başarılarını yordama gücü. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Aksu, M. (1989). Problem çözme becerilerinin geliştirilmesi. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı.
  • Akyol, H. (2005). Türkçe İlk Okuma Yazma Öğretimi. Ankara: Pegem A yayıncılık.
  • Anıl, D., Özer Özkan, Y., ve Demir, E. (2015). PISA 2012 araştırması ulusal nihai rapor. PISA uluslararası öğrenci değerlendirme programı. Ankara: İşkur Matbaacılık.
  • Ateş, M. (2008). İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin okuduğunu anlama düzeyleri ile Türkçe dersine karşı tutumları ve akademik başarıları arasındaki ilişki. Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • Ayas, A. (1995). Fen bilimlerinde program geliştirme ve uygulama teknikleri üzerine bir çalışma: İki çağdaş yaklaşımın değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 149-155.
  • Ayas, A., Karamustafaoğlu, O., Sevim, S., ve Karamustafaoğlu, S. (2001). Fen bilgisi öğrencilerinin bilgilerini günlük yaşamla ilişkilendirebilme seviyeleri. Yeni Bin Yılın Başında Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu, Maltepe Üniversitesi Eğitim Fak, 7-8.
  • Baş, Ö., ve Kardaş, N. (2014). İlköğretim Öğrencilerinin Görsel Okuma Becerisi ile Okuduğunu Anlama Becerisi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1), 230-243.
  • Bayat , N., Şekercioğlu , G., ve Bakır, S. (2014). The relationship between reading comprehension and success in science. Education and Science, 39(176), 457-466.
  • Beler, Ş. (2009). İlköğretim 8. sınıf öğrencilerin fotosentez konusu ile ilgili grafikleri okumada ve yorumlamada karşılaştıkları güçlüklerin belirlenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.
  • Büyüköztürk, Ş. (2004). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Çepni, S. (2012). Fen ve teknoloji programı ( tanıma, planlama, uygulama ve SBS'yle ilişkilendirme) ilköğretim 1. ve 2. kademe öğretmen el kitabı. Ankara: Pegem Akademi.
  • Çiftçi, Ö., ve Temizyürek, F. (2008). İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerinin ölçülmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(9), 109-129.
  • Erişen, Y., ve Ş.Kölemen, C. (2017). Mesleki ve teknik ortaöğretim öğrencilerinin problem çözme ve eleştirel düsünme becerileri ile akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Türkiye Eğitim Dergisi, 42-60.
  • Gamst, G., Meyers, L. S., ve Guarino, A. J. (2008). Analysıs of varlance desıgns. New York: Cambridge University Press.
  • Göktaş, Ö. (2010). Okuduğunu anlama becerisinin ilköğretim ikinci kademe matematik dersindeki akademik başarıya etkisi. Malatya: İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Haykır, H. (2012). İlköğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerisi ile yazılı anlatım becerisi arasındaki ilişki. Kırşehir: Ahi Evran Üniversitesi, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi .
  • Hotmanoğlu, Ç. (2014). Sekizinci sınıf öğrencilerinin grafik çizme yorumlama ve grafikleri diğer gösterimlerle ilişkilendirme becerilerinin incelenmesi. Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Estitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Kamaraj, E. (2009). İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı’nın günlük yaşamla ilişkilendirilmesine dair öğrenci ve öğretmenlerin görüşleri. Edirne: Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü , Yüksek Lisan Tezi.
  • Karasar, N. (2008). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Korkut, F. (2002). Lise öğrencilerinin problem çözme becerileri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 177-184.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2010). PISA 2006 projesi ulusal nihai raporu (EARGED). [Online] http://pisa.meb.gov.tr/wp-content/uploads/2013/07/PISA2006-Ulusal-Nihai-Rapor.pdf adresinden 3 Nisan 2019 tarihinde indirilmiştir.
  • Nas, S. (2015). Ortaokul öğrencilerinin fen akademik başarıları ile diğer dersler akademik başarıları arasındaki ilişkinin araştırılması. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Obalı, B. (2009). Öğrencilerin fen ve teknoloji akademik başarısıyla türkçede okuduğunu anlama ve matematik başarıları arasındaki ilişki. Sakarya: Sakarya Üniversitesi İlköğretim Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Özgürlük, B., Ozarkan , H. B., Arıcı, Ö., ve Taş, U. E. (2016). PISA 2015 ulusal raporu. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.
  • Özsoy, G. (2005). Problem çözme becerisi ile matematik başarısı arasındaki ilişki. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 179-190.
  • Polat, F. (2016). Ortaokul öğrencilerinin fen derslerinde kullanılan grafikleri okuma becerileri ve grafiklere yönelik görüşleri. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Cumhuriyet Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sivas.
  • Semenoğlu, N. (1998). Gelişim, öğrenme ve öğretim. Ankara: Özsen Matbaası.
  • Serin, O. (2004). Öğretmen adaylarının problem çözme becerisi ve fene yönelik tutum ile başarıları arasındaki ilişki. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi.
  • Serin, O., Bulut Serin, N., ve Saygılı, G. (2010). İlköğretim düzeyindeki çocuklar için problem çözme envanteri'nin (ÇPÇE) geliştirilmesi. İlköğretim Online, 9(2), 446-458.
  • Sezgin-Memnun, D. (2013). Ortaokul yedinci sınıf öğrencilerinin çizgi grafik okuma ve çizme becerilerinin incelenmesi. International Periodical For The Languages. Literature and History of Turkish or Turkic, 8, 12.
  • Taşdemir, A., Demirbaş, M., ve Bozdağan, A. E. (2005). Fen bilgisi öğretiminde işbirlikli öğrenme yönteminin öğrencilerin grafik yorumlama becerilerini geliştirmeye yönelik etkisi. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi, 6(2), 81-91.
  • Yantır, N. (2011). İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerinin incelenmesi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Yılmaz, M. (2008). Türkçede okuduğunu anlama becerilerini geliştirme yolları. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(9), 131-139.
Toplam 35 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emine Durgun Bu kişi benim 0000-0002-7430-5582

İsmail Önder 0000-0002-5226-0010

Yayımlanma Tarihi 28 Mayıs 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Durgun, E., & Önder, İ. (2019). Ortaokul 7. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilimleri Başarıları ile Okuduğunu Anlama, Grafik Okuma ve Problem Çözme Becerileri Arasındaki İlişki. Journal of Individual Differences in Education, 1(1), 1-13.