Year 2007, Volume 4, Issue 2, Pages 145 - 151 2007-06-01

Ayçiçeği Tanesinin Nem Absorbsiyon Özelliklerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma
Ayçiçeği Tanesinin Nem Absorbsiyon Özelliklerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma

B. Kayışoğlu M. Esen [1]

140 275

Bu çalışmada 10, 20, 30, 40 ve 50 oC su sıcaklıklarında, zamana karşı ağırlık artışı kayıtlarıyla, ayçiçeği tanesinin su absorbsiyonu belirlenmiştir. Tanenin nem artışı ile suda kalma zamanı arasında 10, 20 30, 40 ve
Difüzyon, Aktivasyon Enerjisi, Arrhenius Eşitliği, Beckers Modeli
  • Abu-Ghannam,N.,McKenna, B., 1977. The aplication of peleg’s equation to model water absorption during the soaking of redkidney beans (Phaseolus vulgaris L.). Journal of Food Engineering, 32, 391-401
  • Andrea,N.C.R.;R.J.,Aguerre;C.,Suarez,2003. Study of some factors affecting water absorption by amaranth grain during soaking, Journal of Food Engineering, 60(2003), 391-396
  • Becker,H.A.,1960. On the absorption of liquid by the wheat kernel, Cereal Chemistry, 37(3), 309- 323
  • Bello,M.;M.B.,Tolaba;C.,Suarez,2004. Factors affecting water uptake of rice grain during soaking, Lebensm.-Wiss.u.-Technol.37(2004), 811-816
  • Crank, J., 1975. The mathematichs of diffusion, New York, N.Y.: Oxford University Press.
  • Gowen,A.;N.,AbuGhannam;J.,Firas;J.,Oliveira,2005 .Modeling the water absorption process in chickpeas (Cicer arietinum)-The effect of blanching pre-treatment on water intake and texture kinetics, Journal of Food Engineering, (Article in Press), accepted 17 November 2005.
  • Jaros,M.;S.Cenkowski;D.S.,Jayas;1992. A method of determination of the diffusion coefficient based on kernel moisture and its temperature, Drying Technology, 10(1):213-222
  • Kang,S. and S.R.,Delwiche,1999. Moisture diffusion modeling of wheat kernels during soaking, Transactions of the ASAE, Vol.42(5),1359- 1365.
  • Kuşcu,H.; B.,Kayişoğlu, 2004. Computer aided calculation of the selected areas in an image, EE&AE’2004- Rousse, Bulgaria. Conferance, 2003. Water absorption Transactions of the ASAE,
  • Turhan,M.;S.,Sayar;S.,Gunasekaran,2002. Applicatin of peleg model to study water absorption in chickpea during soaking, Journal of Food Engineering, 53(2002), 153-159.
  • Verma,R.C.;S.Prasad,1999. Kinetics of absorption of water by maize grains, Journal of Food Engineering, 39(1999), 395-400
Primary Language tr
Journal Section Articles
Authors

Author: B. Kayışoğlu M. Esen

Bibtex @ { jotaf201521, journal = {Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1302-7050}, eissn = {2146-5894}, address = {Namik Kemal University}, year = {2007}, volume = {4}, pages = {145 - 151}, doi = {}, title = {Ayçiçeği Tanesinin Nem Absorbsiyon Özelliklerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma}, key = {cite}, author = {Esen, B. Kayışoğlu M.} }
APA Esen, B . (2007). Ayçiçeği Tanesinin Nem Absorbsiyon Özelliklerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (2), 145-151. Retrieved from http://dergipark.org.tr/jotaf/issue/19054/201521
MLA Esen, B . "Ayçiçeği Tanesinin Nem Absorbsiyon Özelliklerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 4 (2007): 145-151 <http://dergipark.org.tr/jotaf/issue/19054/201521>
Chicago Esen, B . "Ayçiçeği Tanesinin Nem Absorbsiyon Özelliklerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 4 (2007): 145-151
RIS TY - JOUR T1 - Ayçiçeği Tanesinin Nem Absorbsiyon Özelliklerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma AU - B. Kayışoğlu M. Esen Y1 - 2007 PY - 2007 N1 - DO - T2 - Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 145 EP - 151 VL - 4 IS - 2 SN - 1302-7050-2146-5894 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Journal of Tekirdag Agricultural Faculty Ayçiçeği Tanesinin Nem Absorbsiyon Özelliklerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma %A B. Kayışoğlu M. Esen %T Ayçiçeği Tanesinin Nem Absorbsiyon Özelliklerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma %D 2007 %J Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1302-7050-2146-5894 %V 4 %N 2 %R %U
ISNAD Esen, B. Kayışoğlu M. . "Ayçiçeği Tanesinin Nem Absorbsiyon Özelliklerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 4 / 2 (June 2007): 145-151.