Year 2019, Volume 16, Issue 2, Pages 121 - 132 2019-05-30

Effects of Different Temperatures and Salt Concentrations on the Germination Of Some Corn Silage Varieties
Farklı Sıcaklık ve Tuz Konsantrasyonlarının Bazı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Çimlenme Özellikleri Üzerine Etkileri

Sadık ÇAKMAKÇI [1] , Aynur DALLAR [2]

11 22

With this study, the reaction of 3 maize silage varieties, cultivated under the Mediterranean coastal conditions, to different temperatures and salt concentrations during germination period has been determined. The experiment has been planned in Petri dishes in a germination chamber with the intent of detecting the optimum variety, germination temperature and salt concentration. Maize silage varieties (Batem Efe, Gözdem and Burak) used as the research material were supplied by Batı Akdeniz Agricultural Research Institute (BATEM). Three different temperatures (24 °C, 28 °C, 32 °C) and 9 different salt dosages (distilled water, 1500, 3000, 5000, 7500, 10000, 15000, 20000, 25000 ppm salt) with fixed 75% humidity rate have been applied to these varieties. Research has been set in split-split plot design with 3 replications. Maize varieties’ germination rate, damp stalk weight, damp root weight, dry stalk weight and dry root weight in these conditions were analyzed.

As a result of the variance analysis; temperature, variety, temperature*variety, salt concentration, temperature*salt concentration, variety*salt concentration and temperature*variety*salt concentration triple interaction in germination rate have been deemed significant. In stalk weight characteristic; temperature, variety and salt concentration have been influential. Additionally, it has been determined that in root weight temperature, variety and salt concentration play a significant role. Given that no germination has been observed with 20000 and 25000 ppm concentrations whilst germination characteristics were tested, these two concentrations were not included in the statistical analysis. Furthermore, dry stalk and dry root weight averages were not found important statistically. The variety, Gözdem, comes into prominence amongst the varieties when the results of LSD test, practiced on the averages, were evaluated collectively. In all varieties, the highest rates were obtained in 24 °C and distilled water conditions. It has been observed that the varieties used in this study have completed their seedling development up to 5000 ppm salt concentration.

Bu çalışma ile Akdeniz sahil koşullarında yetiştirilen 3 silajlık mısır çeşidinin farklı sıcaklık ve tuz konsantrasyonlarında çimlenme döneminde gösterdikleri tepkileri belirlenmiştir. Deneme en uygun çeşit, çimlenme sıcaklığı ile tuz konsantrasyonunu saptamak amacıyla çimlendirme dolabında Petri kapları içerisinde planlanmıştır. Araştırma materyali olarak kullanılan silajlık mısır çeşitleri (Batem Efe, Gözdem ve Burak) Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Merkezi (BATEM) tarafından karşılanmıştır.

Bu çeşitlere 3 farklı sıcaklık (24 oC, 28 oC, 32 oC) değeri, sabit %75’lik nem oranında, 9 farklı tuz dozu (saf su, 1500, 3000, 5000, 7500, 10000, 15000, 20000, 25000 ppm tuz) uygulanmıştır. Araştırma bölünen bölünmüş parseller deneme deseninde 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Mısır çeşitlerinin bu koşullardaki çimlenme oranları, yaş sap ağırlıkları, yaş kök ağırlıkları, kuru sap ağırlıkları ve kuru kök ağırlıkları incelenmiştir.

Varyans analizi sonucunda çimlenme oranında; sıcaklık, çeşit, sıcaklık*çeşit, tuz konsantrasyonu, sıcaklık*tuz konsantrasyonu, çeşit*tuz konsantrasyonu ve sıcaklık*çeşit*tuz konsantrasyonu üçlü interaksiyonu önemli bulunmuştur. Yaş sürgün ağırlığı özelliğinde; sıcaklık, çeşit ve tuz konsantrasyonu önemli olmuştur. Bunun yanında yaş kök ağırlığında; sıcaklık, çeşit ve tuz konsantrasyonunun önemli olduğu belirlenmiştir. Çimlenme özelliklerine bakılırken 20000 ppm ve 25000 ppm’lik konsantrasyonlarda çimlenme görülmemesi üzerine bu iki konsantrasyon istatistiki analize alınmamıştır. Aynı zamanda sürgün kuru ve kök kuru ağırlıkları ortalamaları istatistiki açıdan önemli bulunmamıştır. Ortalamalara uygulanan LSD testi sonuçları toplu olarak değerlendirildiğinde çeşitler içerisinde Gözdem ön plana çıkmaktadır. Tüm çeşitlerde 24 oC ve saf su koşullarında en yüksek değerler sağlanmıştır. Denemede kullanılan çeşitlerin 5000 ppm’lik tuz konsantrasyonuna kadar fide gelişimlerini tamamladıkları görülmüştür. 

  • Referans1 Açıkgöz, E., 2001. Yem Bitkileri. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın NO:182.
  • Referans2 Ahmad, J., Bano, M., 1992. The effect of sodium chloride on the physiology of cotyledons and mobilization of reserved food in Cicer arietinum, Pak. J. Bot., 24, 40-48.
  • Referans3 Al-Karaki GN., 2001. Germination, sodium, and potassium concentrations of barley seeds as influenced by salinity. Journal of Plant Nutrition 24: 511-512.
  • Referans4 Almodares A, Hadi Mr, Dosti B. 2007. Effects of salt stress on germination percentage and seedling growth in sweet sorghum cultivars. Journal of Biological Sciences 7: 1492-1495.
  • Referans5 Avcı M., Güler M., Pala M., Karaca M. ve Eyüboğlu H. 1987. Yetiştirme Tekniği Paketi Öğelerinin Orta Anadolu Bölgesi Kurak Koşullarında Buğday Verimine Etkileri, Türkiye Tahıl Sempozyumu, 1987, Bursa.
  • Referans6 Bakht J., Basir A., Shafi M., Khan M.J., 2006 Effect of various levels of salinity on sorghum at early seedling stage in solution culture. Sarhad Journal of Agriculture 22: 17-21.
  • Referans7 Bohnert HJ, Nelson DE, Jensen RG. 1995. Adaptations to enviromental stresses. Plant Cell 7: 1099-1111.
  • Referans8 Botella, M.A., Rosado, A., Bressan, R.A. ve Hasegawa, P.M., 2005. Plant Adaptive Responses to Salinity Stress, Plant Abiotic Stress, Blackwell Publishing Ltd., 270p.
  • Referans9Bozcuk, S., 1991. Bazı kültür bitkilerinde tuzluluğun çimlenme üzerine etkisi ve tuz toleransı sınırlarının saptanması, Doağ-Tr. J. Biol., 15, 144-151.
  • Referans10 Dajic, Z., 2006. Salt Stress, Physiology and Molecular Biology of Stress Tolerance in Plants, ISBN-13 978-1-4020-4224-9, Dordrecht, The Netherlands, 345p.
  • Referans11 De Villiers, A.J., Van Rooyen, M.W., Theron G.K. Van De Venter, H.A., 1994. Germination of three Namaqualand pioneer species, as influenced by salinity, temperature and light, Seed Sci. Technol., 22,427-433.
  • Referans12 Eker, S., Cömertpay, G., Konuşkan, O., Ulger, A.C., Ozturk, L. And Çakmak, İ., 2006. Effect Of Salinity Stress on Dry Matter Production and İon Accumulation in Hybrid Maize Varieties. Turkish J. Agric. For., 30(5) 365–373.
  • Referans13 FAO, Eylül 2016, FAOSTAT | © FAO Statistics Division 2016 | 22 September 2016.
  • Referans14 Gençkan, S., 1983. Yem Bitkileri Tarımı, Ege Üniversitesi, Bornova İzmir, 9.
  • Referans15 Gomes Filho, E., Sodek L., 1988. Effect of salinity on ribonuclease activity of Vigna unguiculata cotyledons during germination, J. Plant Physiol., 132, 307-311.
  • Referans16 Hartmann, H.T., D.E. Kester and F.T. Davies. 1990. Plant Propagation. Principles of Propagation by Seed. 647 p.
  • Referans17 Hong, C-Y., Chao, Y-Y., Yang, M-Y., Cho, S-C. and Kao, C.H., 2009. Na+ But Not Cl- or Osmotic Stress is Involved in NaCl Induced Expression of Glutathione Reductase in Roots of Rice Seedlings, Journal of Plant Physiology, 166, 1598-1606.
  • Referans18 Jamil, M. and Rha, E.S., 2007, Gibberellic acid (GA3) enhance seed water uptake, germination and early seedling growth in sugar beet under salt stress, Pakistan Journal of Biological Sciences, 10(4): 654-658.
  • Referans19 Kaçar, B., 1989. “Bitki Fizyolojisi”, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 1153, Ders Kitabı sf:323, ANKARA.
  • Referans20 Khan, M.A., Rizvi, Y., 1994. Effect of salinity, temperature and growth regulators on the germination and early seedling growth of Atriplex griffithii var. Stocksii, Can. J. Bot., 72, 475-479.
  • Referans21 Khan M.A., Ungar I.A., 1997. Effects of light, salinity and thermoperiod on the seed germination of halophytes, Can. J. Bot., 75, 835-841.
  • Referans22 Lawlor, D.W., 2000, Limitation of photosynthesis in water stressed leaves, stomata vs. metabolism and the role of ATP. Ann. Bot. (89) 1-15pp.
  • Referans23 Main, M.A.R., and Nafziger, E.D., 1994 Seed size and water potantial effects on germination and seedling growth of winter wheat. Crop Sci., 36: 169-171.
  • Referans24 Masmoudi, K., Brini, F., Hassairi. And Ellouz,R., 2001. Isolation and Characterization of a Differentially Expressed Seqence Tag from Triticum Durum Salt-Stressed Roots. Plant Physiology, Biochemistry, 39: 971-979.
  • Referans25 Munns, R., 2002. Salinity, Growth and Phytohormones, Salinity: Environment-Plants-Molecules, Published by Kluwer Academic Publishers, ISBN 1-4020-0492-3, Dordrecht, The Netherlands, 522p.
  • Referans26 Nawaz K, Talat A, Hussain K, Majeed A 2010. Induction of salt tolerance in two cultivars of sorghum (Sorghum bicolor L.) by exogenous application of proline at seedling stage. World Applied Sciences Journal 10: 93-99.
  • Referans27 Patane, C., Saita, A. and Sortino, O., 2013, Comparative effects of salt and water stress on seed germination and early embryo growth in two cultivars of sweet sorghum. J. Agron. Crop Sci. (199) 30-37pp.
  • Referans28 Poljakoff-Mayber, A., Somers, G.F., Werker, E., Gallagher, J.L., 1994. Seeds of Koteletzkya virginica (Malvaceae): their structure, germination and salt tolarence, Am. J. Bot., 81, 54-59.
  • Referans29 Saboora A, Kiarostami K 2006 Salinity (NaCl) tolerance of wheat genotypes at germination and early seedling growth. Pakistan Journal of Biological Science 9: 2009-2021.
  • Referans30 Sarıcan, C., Çete, N. 1998, Silajlık Yem Bitkileri Üretimi ve Silaj Yapımı Amerikan Tahıl Konseyi Yayını. İzmir.
  • Referans31 Sava. B., 1995 Farklı Sıcaklık Derecelerinin Bazı Tek Yıllık Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenmeleri Üzerine Etkileri. Singh A.K., Tripathi I.D. and Chowdhury R.K., 1975. Effect of Seed Size on Seedling Growth and Mature Plant Charactes in Barley (Hordeum vulgare L.). Field Crop Abst. 29 (10) 7661.
  • Referans32 Warner J.E., Finkelstein R.R., 1995. Arabidopsis mutants with reduced response to NaCl and osmotic stress. Physiologia Plantarum 93: 659-666.
  • Referans33 Yıldız M., Cenkci S., Terzi H., Konuk M., 2007. Effects of salinity on germination and some growth parameters in three cultivars of Zea mays L., Afyon Kocatepe University Journal of Science, In Press.
  • Referans34 Yupsanis, T., Moustakas, M., Domiandou, K., 1994. Protein phosphorylation- dephosphorylation in alfalfa seeds germinating under salt stres, J. Plant Phsysiol., 143, 234-240.
Primary Language tr
Subjects Science
Journal Section Articles
Authors

Orcid: 0000-0002-3173-9639
Author: Sadık ÇAKMAKÇI (Primary Author)
Country: Turkey


Author: Aynur DALLAR
Country: Turkey


Bibtex @research article { jotaf369867, journal = {Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1302-7050}, eissn = {2146-5894}, address = {Namik Kemal University}, year = {2019}, volume = {16}, pages = {121 - 132}, doi = {10.33462/jotaf.369867}, title = {Farklı Sıcaklık ve Tuz Konsantrasyonlarının Bazı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Çimlenme Özellikleri Üzerine Etkileri}, key = {cite}, author = {ÇAKMAKÇI, Sadık and DALLAR, Aynur} }
APA ÇAKMAKÇI, S , DALLAR, A . (2019). Farklı Sıcaklık ve Tuz Konsantrasyonlarının Bazı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Çimlenme Özellikleri Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 16 (2), 121-132. DOI: 10.33462/jotaf.369867
MLA ÇAKMAKÇI, S , DALLAR, A . "Farklı Sıcaklık ve Tuz Konsantrasyonlarının Bazı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Çimlenme Özellikleri Üzerine Etkileri". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16 (2019): 121-132 <http://dergipark.org.tr/jotaf/issue/45379/369867>
Chicago ÇAKMAKÇI, S , DALLAR, A . "Farklı Sıcaklık ve Tuz Konsantrasyonlarının Bazı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Çimlenme Özellikleri Üzerine Etkileri". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16 (2019): 121-132
RIS TY - JOUR T1 - Farklı Sıcaklık ve Tuz Konsantrasyonlarının Bazı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Çimlenme Özellikleri Üzerine Etkileri AU - Sadık ÇAKMAKÇI , Aynur DALLAR Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.33462/jotaf.369867 DO - 10.33462/jotaf.369867 T2 - Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 121 EP - 132 VL - 16 IS - 2 SN - 1302-7050-2146-5894 M3 - doi: 10.33462/jotaf.369867 UR - https://doi.org/10.33462/jotaf.369867 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Journal of Tekirdag Agricultural Faculty Farklı Sıcaklık ve Tuz Konsantrasyonlarının Bazı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Çimlenme Özellikleri Üzerine Etkileri %A Sadık ÇAKMAKÇI , Aynur DALLAR %T Farklı Sıcaklık ve Tuz Konsantrasyonlarının Bazı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Çimlenme Özellikleri Üzerine Etkileri %D 2019 %J Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1302-7050-2146-5894 %V 16 %N 2 %R doi: 10.33462/jotaf.369867 %U 10.33462/jotaf.369867
ISNAD ÇAKMAKÇI, Sadık , DALLAR, Aynur . "Farklı Sıcaklık ve Tuz Konsantrasyonlarının Bazı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Çimlenme Özellikleri Üzerine Etkileri". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16 / 2 (May 2019): 121-132. https://doi.org/10.33462/jotaf.369867