Yazım Kuralları

Gönderilecek olan çalışmalarda tüm sayfa düzeninin gösterildiği Türkçe şablonumuz veya İngilizce şablonumuz esas alınmalı ve TR Dizin Kriterlerine uygun hazırlanmalıdır.


Gönderilen makalenin orijinal dili Türkçe ise Türkçe başlık, Türkçe öz, İngilizce başlık, İngilizce abstract, makalenin orijinal dili İngilizce ise İngilizce başlık, İngilizce abstract, Türkçe başlık, Türkçe öz yer almalıdır. Öz/Abstract kısımlarının altında anahtar kelimeler (keywords) yazılmalıdır. Öz/Abstract yazımında kısaltma kullanılmamalıdır. Öz/Abstract kısımları 9 punto olacak şekilde 200 kelimeyi aşmamalıdır. Makaleye ait başlık 14 punto, ilk harfleri büyük, bold (kalın) ve sayfaya ortalı olarak yazılmalıdır. Öz/Abstract başlıkları, 10 punto, ilk harfleri büyük, bold ve sayfaya ortalı olarak yazılmalıdır. Öz/Abstract birer sayfaya sığdırılmalı ve “Giriş” bölümü diğer sayfadan başlamalıdır.


Gönderilen makaleler "Calibri Light" yazı tipinde, "10" yazı tipi boyutunda, Türkçe font kullanılarak ve "tek" satır aralığında yazılmalıdır. Metni oluşturan paragraflar arası boşlukları önce "0nk" sonra "6nk" olarak yazılmalıdır. Makale metni tablo ve şekillerle birlikte en çok 10.000 sözcük ve “makale yazım şablonunda” belirtilen ölçülerde (18*24 cm) olmalıdır. Sayfa yapısı alt 2 cm, üst 3 cm, sağ ve soldan 2,5 cm, cilt payı soldan 0 cm bırakılarak ve iki yana dayalı olarak yazılmalıdır.


Makale içerisindeki alt başlıklar "Calibri Light" yazı tipinde, "11" yazı tipi boyutunda olmalıdır.


Makalelerin şekil, grafik ve tabloların derginin belirttiği formata uygun olması gereklidir. Dipnotlar, grafikler ve tablolar olabildiğince atıf yapılan sayfada veya hemen devamında yer almalıdır. Grafik ve tabloların altındaki notlar bu materyalleri ana metne bakmaksızın anlaşılabilir hale getirme amacını taşımalıdır. Tablo ve şekil başlığı, sayfaya ortalanmış ve rakam ile sıralanarak Calibri Light yazı tipinde 10 punto ile yazılmalıdır (“Tablo 1.” veya “Şekil 5.” gibi…).Tablo ve şekiller sayfaya ortalanmış ve metin kaydırma özelliği kapalı olmalıdır. Tablonun altına düşülen “Not”lar italik yazılmalıdır.


Kaynaktan aynen alıntı yapıldıysa, kaynağa atıfta bulunurken sayfa numarası mutlaka verilmelidir. Türkçe metinde kaynaklara atıfta bulunurken sayfa bilgisi için "s." kullanılmalıdır. Örneğin Özçelik (2015, s. 182). İngilizce metinlerde ise “p.” şeklinde kullanılmalıdır.


Türkçe yazılan makalelerde kaynakçadan sonra 700-1000 kelime arası "Extended Abstract" eklenmelidir. İngilizce yazılan makalelerde tercihe bağlı olarak "Genişletilmiş Öz" eklenebilir.


Kaynakça bilgileri APA 6.0 ışığında aşağıdaki örneklerde olduğu gibi düzenlenmelidir:

 

a) Kitap;
 

a1) Tek yazarlı kitap:
 

Yazar Soyadı, A. (Yayın Yılı). Kitap Adı. Yayın Yeri: Yayınevi.
 

a2) Çok yazarlı kitap:
 

Yazar 1 Soyadı, A., Yazar 2 Soyadı, A., Yazar 3 Soyadı, A. (Yayın Yılı). Kitap Adı. Yayın Yeri: Yayınevi.
 

a3) Kitapta bölüm:

 

Yazar Soyadı, A. (Yayın Yılı). Eser Adı. Editör Soyadı, A. (Haz./Ed.), Kitap Adı (ss. sayfa numaraları). Yayın yeri: Yayınevi.
 

a4) Çeviri kitaplar:
 

Yazar Soyadı, A. (Yayın Yılı). Kitap Adı (Çev. Soyadı, A.). Yayın yeri: Yayınevi, Kaynak Yapıtın Yayın Yılı. 


a5) Elektronik kitaplar:

Yazar Soyadı, A. (Yayın Yılı). Kitap Adı. doi:


veya


Yazar Soyadı, A. (Yayın Yılı). Kitap AdıKitap bağlantısı Erişim tarihi:
 

b) Kurum Yayınları:
 

Kurum Adı. (Yayın Yılı). Yayın Adı. Yayın Yeri: Yayınevi.
 

c) Tezler:
 

Yazar Soyadı, A. (Yayın Yılı). Tez Adı (Yüksek Lisans / Doktora Tezi). Enstitü Adı, Yer.
 

d) Yazarı Olmayan Eser:
 

Eser adı. (Yayın Yılı). Yayın Yeri: Yayınevi.
 

e) Bilimsel Dergi Makalesi:

 

Yazar 1 Soyadı, A., Yazar 2 Soyadı, A., Yazar 3 Soyadı, A. (Yayın Yılı). Makale Adı. Dergi Adı, cilt(sayı), sayfa aralığı. doi:

veya,

Yazar 1 Soyadı, A., Yazar 2 Soyadı, A., Yazar 3 Soyadı, A. (Yayın Yılı). Makale Adı. Dergi Adıcilt(sayı), sayfa aralığı. Makale bağlantısı Erişim tarihi:


DOI veya URL, çevrimiçi erişilen makaleler içindir.

f) Gazete Makalesi:

f1) Yazarı olan:
 

Yazar Soyadı, A. (Yıl, Ay Gün). Makale adı. Gazete Adı, sayfa aralığı.

f2) Yazarı olmayan:

Makale adı. (Yıl, Ay Gün). Gazete Adı, sayfa aralığı.

f3) Çevrimiçi:

Yazar Soyadı, A. (Yıl, Ay Gün). Makale Adı. 
Gazete Adı. Makale bağlantısı Erişim tarihi:
 

g) Bildiri:
 

g1) (Yayımlanmış ise): 
 

Yazar Soyadı, A. (Yayın Yılı). Bildiri Adı. Editör (Ed.). Kitap adı (sayfa numarası). Yayın Yeri: Ya­yınevi.


g2) (Yayımlanmamış ise):


Konuşmacı Soyadı, A. (Yıl, Ay). Bildiri Adı. Toplantı adı. Kuruluş Adı, Toplantı Yeri.


h) Poster:


Yazar Soyadı, A. (Yıl, Ay). Posterin AdıToplantı Adı. Kuruluş AdıToplantı Yeri.


i) Ansiklopedi Maddesi:


Yazar Soyadı, A. (Yayın Yılı). Madde Adı. Yapıt Adı, (cilt no: sayfa no). Yayın Yeri: Yayınevi.


j) Rapor:


Kurum Adı. (Yayın Yılı). Rapor Adı (Rapor No). Yayın Yeri: Hazırlatan Kuruluş.

veya

Yazar Soyadı, A. 
(Yayın Yılı). Rapor Adı (Rapor No). Yayın Yeri: Hazırlatan Kuruluş.


k) Yasa ve Yönetmelikler:

Yasa Adı. (Kabul Edildiği Yıl, Ay Gün). Yayın Adı, Sayı.

Makalelerde Türk Dil Kurumu’nun yazım kılavuzu ve yazım kuralları örnek alınmalıdır. Detaylı bilgi için Türk Dil Kurumu’nun web sayfasına bakınız: www.tdk.gov.tr. Yabancı sözcükler yerine olabildiğince Türkçe sözlükler kullanılmalıdır. Türkçe alışılmamış sözcükler kullanılırken ilk geçtiği yerde yabancı dildeki karşılığı parantez içinde verilebilir.

İngilizce gönderilen makalelerin ve Türkçe gönderilen makalelerin İngilizce yazılmış bölümlerinin, gönderim öncesinde yetkin bir dil kontrolünden geçirilmiş olması gerekmektedir. İçerikten bağımsız olarak, dil yönüyle yetersiz olan makaleler iade/ret edilmektedir. Yazarların bu hususa azami dikkat göstermeleri önemlidir.


Gönderilen çalışmaların Dergi Etik Beyanı ve Yayın İlkeleri'ne uygun olması gerekmektedir.

Gönderilen makaleler yukarıda belirtilen şartlara uygun olmadığı takdirde değerlendirme sürecine dahil edilmeden editörler kurulu tarafından reddedilir.