BibTex RIS Kaynak Göster

Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması

Yıl 2016, Cilt: 17 Sayı: 1, 8 - 12, 01.04.2016
https://doi.org/10.18229/ktd.00912

Öz

Amaç: Bu araştırma multiple skleroz hastalarının hastalık öncesi ve sonrası besin çeşitliliğinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Araştırma İç Anadolu Bölgesinde bir ilde bir Multiple Skleroz Derneği’ne kayıtlı hastalar ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini yukarıda belirtilen derneğe kayıtlı 473 hasta oluşturmuştur. Örnekleme yöntemine gidilmeden evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Fakat araştırma planlı eğitim–seminer faaliyet günlerinde derneğe gelen 103 multiple skleroz hastası ile gerçekleşmiştir. Hastalardan 16’sı araştırmaya katılmayı kabul etmemiş ve hastalardan 7’si ise anketi tam doldurmamıştır. Araştırma 80 hasta ile tamamlanmıştır.

Bulgular: Araştırma kapsamına alınan hastaların %73.8’i kadın, %58.7’si evli ve %68.6’sı ise sigara kullanmamaktadır. Hastaların hastalık öncesi tam tahıl ve kepek ekmek tüketimi %28.5 hastalık sonrası ise %44.5 olarak bulunmuştur.

Sonuç: Hastaların hastalık öncesi ve sonrası tam tahıl ve kepek ekmek tüketiminde belirgin bir artış bulunmuştur. Multiple skleroz hastaları ile beslenme konusunda daha geniş araştırmalar planlaması önerilebilir. 

Kaynakça

  • Habek M, Hojsak I, Brinar VV. Nutrition in multiple sclerosis. Clinical Neurology and Neurosurgery ;112(7):616-20. Tanriverdi D, Okanli A, Sezgin S, Ekinci M. Quality of life in patients with multiple sclerosis in Turkey: relationship to depression and fatigue. Journal of Neuroscience Nursing 2010;42(5):267-73.
  • Thompson AJ, Toosy AT, Ciccarelli O. Pharmacological management of symptoms in multiple sclerosis: current approaches and future directions. Lancet Neurology ; 9 (12):1182-99.
  • Costello K. Multiple sclerosis research: diagnostics, disease-modifying treatments, and emerging therapies Journal of Neuroscience Nursing 2013;45(6 Suppl 1):S14
  • Gajofatto A, Calabrese M, Benedetti MD, Monaco S. Clinical, MRI, and CSF Markers of Disability Progression in Multiple Sclerosis. Disease Markers 2013; 35(6):687-699.
  • Cook KF, Bamer AM, Roddey TS, Kraft GH, Kim J, Amtmann D. Multiple Sclerosis and Fatigue: Understanding the Patient’s Needs. Physical Medicine and Rehabilitation Clinics of North America 2013;24(4):653-61.
  • Plow M, Finlayson M. A qualitative study of nutritional behaviors in adults with multiple sclerosis. The Journal of Neuroscience Nursing 2012;44(6):337-50.
  • Pilutti LA, Dlugonski D, Pula JH, Motl RW. Weight status in persons with multiple sclerosis: implications for mobility outcomes. Journal of Obesity 2012;2012:868256.
  • Cunningham E. Are there evidence-based dietary interventions for multiple sclerosis? Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 2013;113(7):1004.
  • Farinotti M, Vacchi L, Simi S, Di Pietrantonj C, Brait L, Filippini G. Dietary interventions for multiple sclerosis. The Cochrane Database of Systematic Reviews ;12:CD004192.
  • While A, Forbes A, Ullman R, Mathes L. The role of specialist and general nurses working with people with multiple sclerosis. Journal of Clinical Nursing ;18(18):2635-48.
  • McDonald WI, Compston A, Edan G, Goodkin D, Hartung HP, Lublin FD, McFarland HF, Paty DW, Polman CH, Reingold SC, Sandberg-Wollheim M, Sibley W, Thompson A, van den Noort S, Weinshenker BY, Wolinsky JS. Recommended diagnostic criteria for multiple sclerosis: guidelines from the International Panel on the diagnosis of multiple sclerosis. Annals of Neurology ;50(1):121-7. D’hooghe MB, D’Hooghe T, De Keyser J. Female gender and reproductive factors affecting risk, relapses and progression in multiple sclerosis. Gynecologic and Obstetric Investigation 2013;75(2):73-84.
  • Fruh SM, Mulekar MS, Dierking J. Guiding patients to safe weight loss. Nurse Practitioner 2013;10;38(10):1-7.
  • Croghan E, Johnson C. Supporting smoking cessation and dietary change. Nurse Standard 2005;3;19(33):52-4.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler-Araştırma Yazıları
Yazarlar

Sevil Bek Bu kişi benim

Afife Yurttaş

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bek, S., & Yurttaş, A. (2016). Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. Kocatepe Tıp Dergisi, 17(1), 8-12. https://doi.org/10.18229/ktd.00912
AMA Bek S, Yurttaş A. Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. KTD. Nisan 2016;17(1):8-12. doi:10.18229/ktd.00912
Chicago Bek, Sevil, ve Afife Yurttaş. “Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi Ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması”. Kocatepe Tıp Dergisi 17, sy. 1 (Nisan 2016): 8-12. https://doi.org/10.18229/ktd.00912.
EndNote Bek S, Yurttaş A (01 Nisan 2016) Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. Kocatepe Tıp Dergisi 17 1 8–12.
IEEE S. Bek ve A. Yurttaş, “Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması”, KTD, c. 17, sy. 1, ss. 8–12, 2016, doi: 10.18229/ktd.00912.
ISNAD Bek, Sevil - Yurttaş, Afife. “Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi Ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması”. Kocatepe Tıp Dergisi 17/1 (Nisan 2016), 8-12. https://doi.org/10.18229/ktd.00912.
JAMA Bek S, Yurttaş A. Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. KTD. 2016;17:8–12.
MLA Bek, Sevil ve Afife Yurttaş. “Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi Ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması”. Kocatepe Tıp Dergisi, c. 17, sy. 1, 2016, ss. 8-12, doi:10.18229/ktd.00912.
Vancouver Bek S, Yurttaş A. Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. KTD. 2016;17(1):8-12.

Cited By

88x31.png
Bu Dergi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.