Year 2012, Volume 15, Issue 1, Pages 1 - 6 2012-06-08

Organik Kırmızıbiber Üretiminde Uygulanan Üretim Sistemlerinin Ekonomik Performanslarının Karşılaştırılması

Serhan CANDEMİR [1] , Bekir ARPACI [2] , İrfan AKINCI [3]

245 396

Özet: Bu çalışma 2004–2008 yılları arasında Kahramanmaraş koşullarında organik kırmızıbiber üretiminde ekonomik olarak kullanılabilecek üretim sistemlerini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Araştırmada organik yetiştiricilik prensipleri dikkate alınarak üretim yapılan (1) Sürekli Kırmızı Biber, (2) Kırmızı Biber-Pamuk (3) Kırmızı Biber-Fasulye-Pamuk, (4) Kırmızı Biber-Mısır-Hıyar-Fasulye üretim sistemleri 5 yıl süre ile uygulanmış ve elde edilen gelir bakımından konvansiyonel kırmızıbiber üretimi ile karşılaştırılmıştır. Böylelikle konvansiyonel uygulama ile birlikte deneme 5 uygulamadan oluşmuştur. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlı olarak kurulmuştur. Basit maliyet analizi ve faaliyet oranı hesaplanarak, uygulamalar ekonomik yönden karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda faaliyet oranı yıllara göre değişiklik gösterirken, en yüksek faaliyet oranı kırmızıbiber-fasulye-pamuk ekim nöbetlerinden elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Organik tarım, ekim nöbeti, kırmızıbiber, ekonomik performans

 

Comparison of Economic Performance of Production Systems in Organic Red Pepper Production

 

Abstract: This study was carried out in order to determine production systems for economically organic red pepper production in Kahramanmaraş conditions between 2004–2008 years. Continuously Red pepper, Red Pepper-Cotton, Red Pepper-Bean-Cotton and Red Pepper-Maize-Cucumber-Bean production systems cultivated with organic farming principle for five years were compared with conventional red pepper cultivation on account of obtained earnings. Hereby the experiment consisted of 5 applications. Experiment was conducted on completely randomized block design with three replicates. Simple cost analyses and benefit/cost ratio were taken into account and treatments were considered economically.

At the end of study profit/expense ratio were changed according to years, the highest benefit/cost ratios were obtained from Pepper-Bean-Cotton production system.

Key words: Organic farming, production system, red pepper, economic performance

 

Primary Language en
Journal Section TARIM EKONOMİSİ (Agricultural Economics)
Authors

Author: Serhan CANDEMİR

Author: Bekir ARPACI

Author: İrfan AKINCI

Dates

Publication Date: June 8, 2012

Bibtex @ { ksudobil243723, journal = {KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi}, issn = {}, eissn = {1309-1743}, address = {Kahramanmaras Sutcu Imam University}, year = {2012}, volume = {15}, pages = {1 - 6}, doi = {10.18016/ksujns.38105}, title = {Organik Kırmızıbiber Üretiminde Uygulanan Üretim Sistemlerinin Ekonomik Performanslarının Karşılaştırılması}, key = {cite}, author = {CANDEMİR, Serhan and ARPACI, Bekir and AKINCI, İrfan} }
APA CANDEMİR, S , ARPACI, B , AKINCI, İ . (2012). Organik Kırmızıbiber Üretiminde Uygulanan Üretim Sistemlerinin Ekonomik Performanslarının Karşılaştırılması. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 15 (1), 1-6. Retrieved from http://dergipark.org.tr/ksudobil/issue/22832/243723
MLA CANDEMİR, S , ARPACI, B , AKINCI, İ . "Organik Kırmızıbiber Üretiminde Uygulanan Üretim Sistemlerinin Ekonomik Performanslarının Karşılaştırılması". KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 15 (2012): 1-6 <http://dergipark.org.tr/ksudobil/issue/22832/243723>
Chicago CANDEMİR, S , ARPACI, B , AKINCI, İ . "Organik Kırmızıbiber Üretiminde Uygulanan Üretim Sistemlerinin Ekonomik Performanslarının Karşılaştırılması". KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 15 (2012): 1-6
RIS TY - JOUR T1 - Organik Kırmızıbiber Üretiminde Uygulanan Üretim Sistemlerinin Ekonomik Performanslarının Karşılaştırılması AU - Serhan CANDEMİR , Bekir ARPACI , İrfan AKINCI Y1 - 2012 PY - 2012 N1 - DO - T2 - KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 1 EP - 6 VL - 15 IS - 1 SN - -1309-1743 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Journal Of Agriculture and Nature Organik Kırmızıbiber Üretiminde Uygulanan Üretim Sistemlerinin Ekonomik Performanslarının Karşılaştırılması %A Serhan CANDEMİR , Bekir ARPACI , İrfan AKINCI %T Organik Kırmızıbiber Üretiminde Uygulanan Üretim Sistemlerinin Ekonomik Performanslarının Karşılaştırılması %D 2012 %J KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi %P -1309-1743 %V 15 %N 1 %R %U
ISNAD CANDEMİR, Serhan , ARPACI, Bekir , AKINCI, İrfan . "Organik Kırmızıbiber Üretiminde Uygulanan Üretim Sistemlerinin Ekonomik Performanslarının Karşılaştırılması". KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 15 / 1 (June 2012): 1-6.
AMA CANDEMİR S , ARPACI B , AKINCI İ . Organik Kırmızıbiber Üretiminde Uygulanan Üretim Sistemlerinin Ekonomik Performanslarının Karşılaştırılması. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2012; 15(1): 1-6.
Vancouver CANDEMİR S , ARPACI B , AKINCI İ . Organik Kırmızıbiber Üretiminde Uygulanan Üretim Sistemlerinin Ekonomik Performanslarının Karşılaştırılması. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2012; 15(1): 6-1.