Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Oranlarda Mısır ve Şeker Mısırı Atığı ile Karıştırılan Yonca Silajında Kalitenin Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 20 , 65 - 67, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.348908

Öz

Bu çalışmada, mısır, şeker mısırı atığı
ve yonca ile bunların farklı oranlardaki karışımlarından
(%
100 mısır, % 100 şeker mısırı atığı, % 100 yonca, % 20 mısır +% 80 yonca, % 40 mısır
+% 60 yonca, % 60 mısır +% 40 yonca ve % 80 mısır +% 20 yonca, % 20 şeker
mısırı atığı +% 80 yonca, % 40 şeker mısırı atığı +% 60 yonca, % 60 şeker
mısırı atığı +% 40 yonca ve % 80 şeker mısırı atığı +% 20 yonca) oluşan
silajların kalitesi incelenmiştir. Silajlar, 60 günlük silolama dönemi sonunda
açılmış ve silajlarda kuru madde oranı, pH, ham protein oranı, ADF, NDF, asetik
asit ve laktik asit içerikleri gibi özellikler incelenmiştir. İncelenen
özellikler bakımından özellikle yüksek kuru madde ve laktik asit içeriği ile düşük
pH ve asestik asit içeriği açısından yonca silajına % 60-80 oranlarında mısır
ilave edilebilir.

Kaynakça

  • Açıkgöz E, Turgut İ, Filya İ, 2002. Silaj Bitkileri Yetiştirme ve Silaj Yapımı. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti.. ISBN 975-8377-19-1. 86 s. Arslan M, Çakmakcı S, 2011. Comparison of Corn (Zea mays) and Sorghum (Sorghum bicolor) Silages Mixed with Different Plants. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 24(1): 47-53.
  • Canbolat Ö, Karasu A, Bayram G, Filya İ, Kamalak A 2016. Farklı Ekim Yoğunluğunun Koçansız Şeker Mısırı Silajlarının Besleme Değeri, Silaj Kalite Özellikleri ve Besin Madde Verimi Üzerine Etkisi. U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(1):101-112. Canbolat Ö, Kalkan H, Filya İ, 2013. Yonca Silajlarında Katkı Maddesi Olarak Gladiçya Meyvelerinin (Gleditsia triacanthos) Kullanılma Olanakları. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 19(2): 291-297.
  • Collins M, 1983. Wetting and Maturity Effects on the Yield and Quality of Legume Hay. Crop Sci. 75:523-527.
  • Çiftçi M, Çerçi İH, Dalkılıç B, Güler T, Ertaş ON, 2005. Elmanın Karbonhidrat Kaynağı Olarak Yonca Silajına Katılma Olanağının Araştırılması. YY. Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 16 (2): 93-98.
  • Dumlu Gül, Tan M, 2013. Baklagil Yem Bitkilerinin Silajlık Olarak Kullanılması. Journal of Agricultural Faculty of Atatürk University. 44 (1): 189-193.
  • Dumlu Z, Tan M, 2009. Erzurum Şartlarında Yetişen Bazı Baklagil Yem Bitkileri ve Karışımlarının Silaj Değerlerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi, 40(2): 15-21.
  • İdikut L, Cesur C, Tosun S, 2005. Şeker Mısırda Ekim Zamanı ve Yetiştirme Tekniğinin Hasıl Verim ve Bazı Özelliklere Etkisi. KSU Journal of Science and Engineering 8(1):91-100.
  • Karadavut U, Palta Ç, Tezel M, Aksoyak Ş, 2011. Yonca (Medicago sativa L.) Bitkisinde Bazı Fizyolojik Karakterlerin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6 (2) :8-16.
  • Kılıç A, 2010. Silo Yemi Öğretimi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri). Hasat Yayıncılık. 264 s.
  • Kızılşimşek M, Erol A, Kaplan M, 2011. Karbonhidrat ve Organik Asit Kaynağı Olarak Bazı Meyve Posaları İlavesinin Yonca Silajı Kalitesi Üzerine Etkileri. Türkiye 9. Tarla Bitkileri Kongresi. 12-15 Eylül 2011. Bursa. s: 1720-1725.
  • Özel R, Tansı V, 1994. Çukurova Koşullarında İki Şeker Mısır Çeşidinde Şaşırtmanın ve Farklı Ekim Zamanlarının Verim ve Diğer Bazı Özelliklere Etkisi. Tarla Bitkileri Kongresi 25-29 Nisan 1994. İzmir.
  • Saruhan V, Demirel R, Baran MS, Demirel DŞ, 2011, Sarı Çiçekli Gazalboynuzu (Lotus corniculatus) ve Arpanın (Hordeum vulgare) Farklı Düzeylerdeki Karışımlarının Silolanma Özelliklerinin Belirlenmesi, Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 26(1):40-45
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Yazarlar

Emine Budaklı Çarpıcı

Nigar Tatar Bu kişi benim

Yasin Öztürk Bu kişi benim

Sebiha Erol

Ömer Arslan

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2017
Kabul Tarihi 18 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 20

Kaynak Göster

APA Budaklı Çarpıcı, E., Tatar, N., Öztürk, Y., Erol, S., vd. (2017). Farklı Oranlarda Mısır ve Şeker Mısırı Atığı ile Karıştırılan Yonca Silajında Kalitenin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20, 65-67. https://doi.org/10.18016/ksudobil.348908
AMA Budaklı Çarpıcı E, Tatar N, Öztürk Y, Erol S, Arslan Ö. Farklı Oranlarda Mısır ve Şeker Mısırı Atığı ile Karıştırılan Yonca Silajında Kalitenin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Aralık 2017;20:65-67. doi:10.18016/ksudobil.348908
Chicago Budaklı Çarpıcı, Emine, Nigar Tatar, Yasin Öztürk, Sebiha Erol, ve Ömer Arslan. “Farklı Oranlarda Mısır Ve Şeker Mısırı Atığı Ile Karıştırılan Yonca Silajında Kalitenin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20, Aralık (Aralık 2017): 65-67. https://doi.org/10.18016/ksudobil.348908.
EndNote Budaklı Çarpıcı E, Tatar N, Öztürk Y, Erol S, Arslan Ö (01 Aralık 2017) Farklı Oranlarda Mısır ve Şeker Mısırı Atığı ile Karıştırılan Yonca Silajında Kalitenin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 65–67.
IEEE E. Budaklı Çarpıcı, N. Tatar, Y. Öztürk, S. Erol, ve Ö. Arslan, “Farklı Oranlarda Mısır ve Şeker Mısırı Atığı ile Karıştırılan Yonca Silajında Kalitenin Belirlenmesi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, ss. 65–67, 2017, doi: 10.18016/ksudobil.348908.
ISNAD Budaklı Çarpıcı, Emine vd. “Farklı Oranlarda Mısır Ve Şeker Mısırı Atığı Ile Karıştırılan Yonca Silajında Kalitenin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 (Aralık 2017), 65-67. https://doi.org/10.18016/ksudobil.348908.
JAMA Budaklı Çarpıcı E, Tatar N, Öztürk Y, Erol S, Arslan Ö. Farklı Oranlarda Mısır ve Şeker Mısırı Atığı ile Karıştırılan Yonca Silajında Kalitenin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:65–67.
MLA Budaklı Çarpıcı, Emine vd. “Farklı Oranlarda Mısır Ve Şeker Mısırı Atığı Ile Karıştırılan Yonca Silajında Kalitenin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, 2017, ss. 65-67, doi:10.18016/ksudobil.348908.
Vancouver Budaklı Çarpıcı E, Tatar N, Öztürk Y, Erol S, Arslan Ö. Farklı Oranlarda Mısır ve Şeker Mısırı Atığı ile Karıştırılan Yonca Silajında Kalitenin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:65-7.