Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Çipura (Sparus aurata) Balık Yemlerine Balık Unu Yerine Farklı Oranlarda Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanımının Büyüme, Yemden Yararlanma ve Sindirilebilirliliği Üzerine Bir Çalışma

Yıl 2019, Cilt: 12 Sayı: 1, 33 - 38, 31.03.2019
https://doi.org/10.30607/kvj.470718

Öz

Bu çalışma, başlangıç ağırlığı 49,86±0,009 gr olan
çipura balıklarında %45 protein ve %18 yağ içerikli kontrol yemi ile kontrol
yemindeki balık unu yerine %10, %15, %20, %25 ve %30 oranlarında kanola (KA)
küspesi ilaveli yemler kullanılmış ve balıkların büyüme performansı, yem
değerlendirme oranı ve sindirilebilirlik düzeyi üzerine etkilerine göre kanola
küspesinin optimum kullanım oranının belirlenmesi hedeflenmiştir. 98 günlük
deneme sonunda gruplar arasında oransal canlı ağırlık artışı ve spesifik büyüme
oranı 14-28. gün arası istatistiki olarak önemli (p<0,05) görülmesine
rağmen, deneme sonunda önemsiz bulunmuştur (p>0,05).  Yem değerlendirme oranı (YDO)
en düşük KA30 grubunda (4,54±0,1), en yüksek ise KA10 grubunda
(5,31±0,2), protein etkinlik oranı (PEO) en yüksek KA30 grubunda, en düşük KA10
grubunda, prodüktif protein değeri (PPD) KA30 grubunda (0,318±0,02) ile en
yüksek değerde tespit edilmiştir. (p<0,05). Besin maddelerinin
sindirilebilirlik performanslarının belirlenmesinde kuru madde ile ham
proteinin sindirilebilirliği kontrol grubunda en yüksek seviyede bulunurken en
düşük KA10 grubunda elde edilmiş, ham yağı en iyi sindirebilen KA30 grubu KA0
ve KA15 grubu ile benzerlik gösterirken diğer gruplardan farklı bulunmuştur
(p<0,05).

Kaynakça

  • Aybal NÖ. Tilapia (Oreochromis niloticus) Yavrularının Yemlerinde Protein Kaynağı Olarak Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanma Olanakları. Doktora Tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta, 2007.
  • Cheng Z, Ai Q, Mai K, Xu W, Ma H, Li Y, Zhang J. Effects of dietary canola meal on growth performance, digestion and metabolism of Japanese seabass, Lateo labrax japonicus, Aquaculture, 2010; 305: 102–108.
  • Demir N, Meriç İ, Kolsarıcı N, Keskin E. Sazan Balığı (Cyprinus carpio) Beslenmesinde Protein Kaynağı Olarak Ayçiçeği Tohumu Küspesi Kullanımının Büyümeye Etkileri ve Balıkların Dondurulmuş Muhafazası Sonucu Et Bileşimi ve Yağ Asitleri Profilinde Oluşan Değişimler. Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi, Proje No: 08B4347007, 2010.
  • De Souza SR, Hayashi C, Galdioli EM, Soarez CM, Meurer F. Diferentes fontes proteicas de origem vegetal para tilapia do Nilo (Oreochromis niloticus L.) durante a reversao sexual. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 2004; 26: 21-28.
  • Doğan G, Bircan R. 2009. Bitkisel Yem Hammaddelerinde Bulunan Antibesleyici Faktörler ve Balıklar Üzerine Etkileri. Journal of FisheriesSciences.com. 2009; 3(4): 323-332.
  • Drew MD, Ogunkoya AE, Janz DM, Van Kessel AG. Dietary influence of replacing fish meal and oil with canola protein concentrate and vegetable oils on growth performance, fatty acid composition and organochlorine residues in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. 2007; 267: 260–268.
  • Erdoğan F. Melek Balığı (Pterophyllum scalare) Yavrularının Yeminde Protein Kaynağı Olarak Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanma Olanakları. Doktora Tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta, 2007.
  • Erdoğan F, Ölmez M. Kanola Küspesinin Melek Balığının (Pterophyllum scalare Lichtenstein 1823) Büyüme, Somatik İndeksler ve Vücut Kompozisyonuna Etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi. 2009; 15: 181-187.
  • Glencross B, Hawkins W, Curnow J. Nutritional assessment of Australian canola meals. II. Evaluation of the influence of the canola oil extraction method on the protein value of canola meals fed to the red seabream (Pagrus auratus, Paulin). Aquaculture Research. 2004; 35:25-34.
  • Kissil GW, Lupatsch I, Higgs DA, Hardy RW. Dietary Substitution of soy and rapeseed protein consentrates for fish meal, and their effects on growth and nutrient utilization in gilthead sea bream (Sparus aurata). Aquaculture Research. 2000; 31: 595-601.
  • Ölmez M, Aybal NÖ. Balık Beslemede Kanola (Brassica sp.) Kullanımı. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi -E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences. 2006; 23: 269-273.
  • Uysal N, Bekcan S. Tilapya Balığı (Oreochromis niloticus L.) Yavrularının Balık Unu Yerine Farklı Oranlarda Soya Unu İlave Edilen Yemlerle Beslenmesinin Büyüme Parametrelerine Etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi. 2006; 12: 93-100.
  • Webster CD, Tiu LG, Tidwell JH, Grizzle JM. Growth and body composition of channel catfish (Ictalurus punctatus) fed diets containing various percentages of canola meal. Aquaculture. 1997; 150: 103-112.
  • Yeşilayer N, Kaymak İE, Gören HM, Karslı Z. Balık Yemlerinde Balık Ununa Alternatif Bitkisel Protein Kaynaklarının Kullanım Olanakları. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi. 2013; 4: 12-30.
  • Yiğit NÖ, Koca SB, Bayrak H, Dulluç A, Diler İ. Effects of canola meal on growth and digestion of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fry. Turkish Journal of Veterinary Animal Science. 2012; 36(5): 533-538.
  • Yiğit NÖ, Dulluç A, Koca SB, Didinen BI. Aynalı Sazan (Cyprinus carpio, L. 1758) Yemlerinde Soya Küspesi Yerine Kanola Küspesi Kullanımının Büyüme ve Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi- Journal of Agricultural Sciences. 2013; 19: 140-147.

A Study on Gilthead Seabream (Sparus aurata) Fish Feed Replacement of Fishmeal at Different Rates Use of Canola Meal (Brassica spp.) on Growth Rate, Feed Utilisation and Digestibility

Yıl 2019, Cilt: 12 Sayı: 1, 33 - 38, 31.03.2019
https://doi.org/10.30607/kvj.470718

Öz

This
study was conducted to identify optimum exchange ratio of canola meal in fish
feeds instead of fishmeal, using %45 protein and %18 fat commercial control
feeds and %10, %15, %20, %25 and %30 canola meal (KA) based feeds for sea
breams with a starting weight of 49,86±0,009 gr by analyzing growth
performance, food conversion ratio and digestibility. After 98 days of
experiment, specific growth rate and relative weight gain although
was statistically significantly different during 14-28 days (p<0,05), it was
insignificant at the end of the trial. Food conversion ratio (FCR) was lowest
for KA30 (4,54±0,1), and highest for  KA10 (5,31±0,2) group, protein
efficiency was highest in KA30 and lowest in KA10 group, productive protein
value was highest in KA30 with 0,318±0,02 (p<0,05). Digestibility
performance for crude protein and dry matter was the highest in the control
group and lowest for KA10 group and for fats lowest was KA10 where highest was
(p<0,05) KA30 with similar results compared to KA0 and KA15.

Kaynakça

  • Aybal NÖ. Tilapia (Oreochromis niloticus) Yavrularının Yemlerinde Protein Kaynağı Olarak Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanma Olanakları. Doktora Tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta, 2007.
  • Cheng Z, Ai Q, Mai K, Xu W, Ma H, Li Y, Zhang J. Effects of dietary canola meal on growth performance, digestion and metabolism of Japanese seabass, Lateo labrax japonicus, Aquaculture, 2010; 305: 102–108.
  • Demir N, Meriç İ, Kolsarıcı N, Keskin E. Sazan Balığı (Cyprinus carpio) Beslenmesinde Protein Kaynağı Olarak Ayçiçeği Tohumu Küspesi Kullanımının Büyümeye Etkileri ve Balıkların Dondurulmuş Muhafazası Sonucu Et Bileşimi ve Yağ Asitleri Profilinde Oluşan Değişimler. Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi, Proje No: 08B4347007, 2010.
  • De Souza SR, Hayashi C, Galdioli EM, Soarez CM, Meurer F. Diferentes fontes proteicas de origem vegetal para tilapia do Nilo (Oreochromis niloticus L.) durante a reversao sexual. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 2004; 26: 21-28.
  • Doğan G, Bircan R. 2009. Bitkisel Yem Hammaddelerinde Bulunan Antibesleyici Faktörler ve Balıklar Üzerine Etkileri. Journal of FisheriesSciences.com. 2009; 3(4): 323-332.
  • Drew MD, Ogunkoya AE, Janz DM, Van Kessel AG. Dietary influence of replacing fish meal and oil with canola protein concentrate and vegetable oils on growth performance, fatty acid composition and organochlorine residues in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. 2007; 267: 260–268.
  • Erdoğan F. Melek Balığı (Pterophyllum scalare) Yavrularının Yeminde Protein Kaynağı Olarak Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanma Olanakları. Doktora Tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta, 2007.
  • Erdoğan F, Ölmez M. Kanola Küspesinin Melek Balığının (Pterophyllum scalare Lichtenstein 1823) Büyüme, Somatik İndeksler ve Vücut Kompozisyonuna Etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi. 2009; 15: 181-187.
  • Glencross B, Hawkins W, Curnow J. Nutritional assessment of Australian canola meals. II. Evaluation of the influence of the canola oil extraction method on the protein value of canola meals fed to the red seabream (Pagrus auratus, Paulin). Aquaculture Research. 2004; 35:25-34.
  • Kissil GW, Lupatsch I, Higgs DA, Hardy RW. Dietary Substitution of soy and rapeseed protein consentrates for fish meal, and their effects on growth and nutrient utilization in gilthead sea bream (Sparus aurata). Aquaculture Research. 2000; 31: 595-601.
  • Ölmez M, Aybal NÖ. Balık Beslemede Kanola (Brassica sp.) Kullanımı. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi -E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences. 2006; 23: 269-273.
  • Uysal N, Bekcan S. Tilapya Balığı (Oreochromis niloticus L.) Yavrularının Balık Unu Yerine Farklı Oranlarda Soya Unu İlave Edilen Yemlerle Beslenmesinin Büyüme Parametrelerine Etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi. 2006; 12: 93-100.
  • Webster CD, Tiu LG, Tidwell JH, Grizzle JM. Growth and body composition of channel catfish (Ictalurus punctatus) fed diets containing various percentages of canola meal. Aquaculture. 1997; 150: 103-112.
  • Yeşilayer N, Kaymak İE, Gören HM, Karslı Z. Balık Yemlerinde Balık Ununa Alternatif Bitkisel Protein Kaynaklarının Kullanım Olanakları. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi. 2013; 4: 12-30.
  • Yiğit NÖ, Koca SB, Bayrak H, Dulluç A, Diler İ. Effects of canola meal on growth and digestion of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fry. Turkish Journal of Veterinary Animal Science. 2012; 36(5): 533-538.
  • Yiğit NÖ, Dulluç A, Koca SB, Didinen BI. Aynalı Sazan (Cyprinus carpio, L. 1758) Yemlerinde Soya Küspesi Yerine Kanola Küspesi Kullanımının Büyüme ve Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi- Journal of Agricultural Sciences. 2013; 19: 140-147.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ
Yazarlar

Adem Kurtoğlu Bu kişi benim

Ferhat Çağıltay 0000-0001-9866-083X

İbrahim Diler Bu kişi benim

Mehmet Sağlam

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2019
Kabul Tarihi 2 Şubat 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kurtoğlu, A., Çağıltay, F., Diler, İ., Sağlam, M. (2019). Çipura (Sparus aurata) Balık Yemlerine Balık Unu Yerine Farklı Oranlarda Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanımının Büyüme, Yemden Yararlanma ve Sindirilebilirliliği Üzerine Bir Çalışma. Kocatepe Veterinary Journal, 12(1), 33-38. https://doi.org/10.30607/kvj.470718
AMA Kurtoğlu A, Çağıltay F, Diler İ, Sağlam M. Çipura (Sparus aurata) Balık Yemlerine Balık Unu Yerine Farklı Oranlarda Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanımının Büyüme, Yemden Yararlanma ve Sindirilebilirliliği Üzerine Bir Çalışma. kvj. Mart 2019;12(1):33-38. doi:10.30607/kvj.470718
Chicago Kurtoğlu, Adem, Ferhat Çağıltay, İbrahim Diler, ve Mehmet Sağlam. “Çipura (Sparus Aurata) Balık Yemlerine Balık Unu Yerine Farklı Oranlarda Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanımının Büyüme, Yemden Yararlanma Ve Sindirilebilirliliği Üzerine Bir Çalışma”. Kocatepe Veterinary Journal 12, sy. 1 (Mart 2019): 33-38. https://doi.org/10.30607/kvj.470718.
EndNote Kurtoğlu A, Çağıltay F, Diler İ, Sağlam M (01 Mart 2019) Çipura (Sparus aurata) Balık Yemlerine Balık Unu Yerine Farklı Oranlarda Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanımının Büyüme, Yemden Yararlanma ve Sindirilebilirliliği Üzerine Bir Çalışma. Kocatepe Veterinary Journal 12 1 33–38.
IEEE A. Kurtoğlu, F. Çağıltay, İ. Diler, ve M. Sağlam, “Çipura (Sparus aurata) Balık Yemlerine Balık Unu Yerine Farklı Oranlarda Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanımının Büyüme, Yemden Yararlanma ve Sindirilebilirliliği Üzerine Bir Çalışma”, kvj, c. 12, sy. 1, ss. 33–38, 2019, doi: 10.30607/kvj.470718.
ISNAD Kurtoğlu, Adem vd. “Çipura (Sparus Aurata) Balık Yemlerine Balık Unu Yerine Farklı Oranlarda Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanımının Büyüme, Yemden Yararlanma Ve Sindirilebilirliliği Üzerine Bir Çalışma”. Kocatepe Veterinary Journal 12/1 (Mart 2019), 33-38. https://doi.org/10.30607/kvj.470718.
JAMA Kurtoğlu A, Çağıltay F, Diler İ, Sağlam M. Çipura (Sparus aurata) Balık Yemlerine Balık Unu Yerine Farklı Oranlarda Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanımının Büyüme, Yemden Yararlanma ve Sindirilebilirliliği Üzerine Bir Çalışma. kvj. 2019;12:33–38.
MLA Kurtoğlu, Adem vd. “Çipura (Sparus Aurata) Balık Yemlerine Balık Unu Yerine Farklı Oranlarda Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanımının Büyüme, Yemden Yararlanma Ve Sindirilebilirliliği Üzerine Bir Çalışma”. Kocatepe Veterinary Journal, c. 12, sy. 1, 2019, ss. 33-38, doi:10.30607/kvj.470718.
Vancouver Kurtoğlu A, Çağıltay F, Diler İ, Sağlam M. Çipura (Sparus aurata) Balık Yemlerine Balık Unu Yerine Farklı Oranlarda Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanımının Büyüme, Yemden Yararlanma ve Sindirilebilirliliği Üzerine Bir Çalışma. kvj. 2019;12(1):33-8.

13520    13521       13522   1352314104

14105         14106        14107       14108