Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Comparison of total antioxidant capacity of milk samples obtained from different species

Yıl 2018, Cilt: 3 Sayı: 2, 102 - 105, 30.12.2018
https://doi.org/10.24880/maeuvfd.494382

Öz

Antioxidants reduce the negative effects of free
radicals that formed in normal physiological conditions and causes lipid
peroxidation, protein and DNA damage, death of the cells and cause of some
diseases. Therefore, a balance should be crucial between oxidants and
antioxidants for quality and healthy life. In this case, nutritional antioxidants
are very important. Milk is very important for balanced nutrition. The aim of
the current research is to evaluate the comparison the total antioxidant
capacity
(TAC) of milk from different animal species.

In this study, three different milk samples obtained
from different animal species including goats, cows and sheeps were collected
from 10 different animals for each species. Determination of acidity,  fat, dry matter and density measurement was
performed s. Subsequently plasma was gained from milk samples for total
antioxidant capacity measurement of milk. TAC of the samples was measured by
using commercially available kits with ELISA technique.

While sheep’s milk has the most lipid, dry matter,
lactic acid contents, cow’s milk has the lowest density (p<0,05). On the
other hand  sheep’s milk has the lowest TAC.







TAC of the milk is changable with animal species and
lactic acid, fat ,dry matter inside the milk.

Kaynakça

  • 1.Halliwell B. How to characterize an antioxidant- An update. Biochem Soc Symp. 1995;61:73–101.
  • 2. Shi HL, Noguchi N, Niki N. Comparative study on dynamics of antioxidative action of α- tocopheryl hydroquinone, ubiquinol and α- tocopherol, against lipid peroxidation. Free Radic Biol Med. 1999; 27:334–46.
  • 3. Levine M, Ramsey SC, Daruwara R. Criteria and recommendation for Vitamin C intake. JAMA. 1991; 281:1415–23.
  • 4. Elliot JG. Application of antioxidant vitamins in foods and beverages. Food Tech. 1999;53: 46-48.
  • 5. Kasnak C, Palamutoğlu R. Doğal Antioksidanların Sınıflandırılması ve İnsan Sağlığına Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2015; 3(5): 226-234.
  • 6. Usta B, Yılmaz-Ersan L. Sütün Antioksidan Enzimleri ve Biyolojik Etkileri. U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013; 27: 123-130.
  • 7. Reeve LE, Jorgensen NA, DeLuca HF. Vitamin D compounds in cows' milk. The Journal of Nutrition. 1982; 112(4):667-72.
  • 8. Parkash S, Jenness R. The Composition and Characteristics of Goats’ Milk: A Review. Dairy Science Abstracts. 1968;30(2):67.
  • 9. Lindmark-Mansson H, Akesson B. Antioxidative factors in milk. British Journal of Nutrition. 2000;84(1):103-S110.
  • 10. Andersson I, Öste R. Nutritional quality of pasteurized milk. Vitamin B12, folacin and ascorbic acid content during storage. International Dairy Journal. 1994;4:161-172.11. Albera, E, Kankofer, M. The comparison of antioxidative/oxidative profile in blood, colostrum and milk of early post-partum cows and their newborns. Reprod. Dom. Anim. 2011;46: 763-769
  • 12. Lipko-Przybylska, J., Albera, E, Kankofer, M. Comparison of antioxidant defence parameters in colostrum and milk between Ber-richon du Cher ewes and Uhrusk ewes. J. Dairy Res. 2010; 77: 117-122.
  • 13. Simos, Y., Metsios, A., Verginadis, I., D’Allesandro, A.-G., Loiu-dice, P., Jirillo, E., Charalampidis, P., Kouimanis, V., Boulaka, A., Mar-temucci, G. and Karkabounas, S., Antioxidant and anti-platelet proper-ties of milk from goat, donkey and cow: An in vitro, ex vivo and in vivo study. Int. Dairy J. 2011; 21: 901-906.
  • 14. Renobales M, Amores G, Arranz J, Virto M, Barrón L.J.R., Bustamante M.A., Ruiz de Gordoa J.C., Nájera A.I., Valdivielso I., Abilleira E., Beltrán de Heredia I., Pérez-Elortondo F.J., Ruiz R., Albisu M., Mandaluniz N. Part-time grazing improves sheep milk production and its nutritional characteristics. Food Chemistry. 2012;130(1):90-96.

Farklı hayvan türlerinden elde edilen sütlerin total antioksidan kapasitelerinin karşılaştırılması

Yıl 2018, Cilt: 3 Sayı: 2, 102 - 105, 30.12.2018
https://doi.org/10.24880/maeuvfd.494382

Öz

Antioksidanlar,
insanlarda normal fizyolojik durumlarda oluşan, lipid peroksidasyonuna, protein
ve DNA hasarına, hücrelerin ölümüne ve bazı hastalıkların oluşumuna sebep olan
serbest radikallerin olumsuz etkilerini azaltırlar. Bu nedenle sağlıklı,
kaliteli bir yaşam için antioksidanlar ve oksidanlar arasında bir denge olması
gerekir. Bu noktada gıdalardaki antioksidanlar önem arz etmektedir. Bu
çalışmada, dengeli beslenmede önemli bir yeri olan sütün farklı hayvan
türlerine göre içerdikleri total antioksidan kapasitelerinin araştırılması
amaçlanmıştır.



Çalışma
da koyun, keçi ve inek olmak üzere üç farklı hayvan türünden elde edilen sütler
kullanılmıştır. Her bir tür için 10 farklı hayvandan süt numunesi toplanmıştır.
Süt numunelerinin asitlik tayini, yağ tayini, kuru madde tayini ve dansite
ölçümü yapılmıştır. Daha sonra sütlerin total antioksidan kapasitesi ölçümleri
için plazmaları kazanılmış, ticari kit kullanılarak ELISA yöntemi ile total
antioksidan kapasite ölçümleri yapılmıştır.



Kuru
madde, laktik asit ve yağ miktarı en yüksek olan sütün koyun sütü (p<0,05)
olduğu, dansitesi en düşük olan sütün ise inek sütü olduğu görülmüştür
(p<0,05). TAC’ı en düşük olan süt ise koyun sütü olarak bulunmuştur.
(p<0,05).



Buna
göre sütlerin total antioksidan
kapasitesi, elde edildiği hayvanın türüne ve sütün içerdiği laktik asit, yağ ve
kuru madde miktarına göre farklılık gösterebilir.  

Kaynakça

  • 1.Halliwell B. How to characterize an antioxidant- An update. Biochem Soc Symp. 1995;61:73–101.
  • 2. Shi HL, Noguchi N, Niki N. Comparative study on dynamics of antioxidative action of α- tocopheryl hydroquinone, ubiquinol and α- tocopherol, against lipid peroxidation. Free Radic Biol Med. 1999; 27:334–46.
  • 3. Levine M, Ramsey SC, Daruwara R. Criteria and recommendation for Vitamin C intake. JAMA. 1991; 281:1415–23.
  • 4. Elliot JG. Application of antioxidant vitamins in foods and beverages. Food Tech. 1999;53: 46-48.
  • 5. Kasnak C, Palamutoğlu R. Doğal Antioksidanların Sınıflandırılması ve İnsan Sağlığına Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2015; 3(5): 226-234.
  • 6. Usta B, Yılmaz-Ersan L. Sütün Antioksidan Enzimleri ve Biyolojik Etkileri. U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013; 27: 123-130.
  • 7. Reeve LE, Jorgensen NA, DeLuca HF. Vitamin D compounds in cows' milk. The Journal of Nutrition. 1982; 112(4):667-72.
  • 8. Parkash S, Jenness R. The Composition and Characteristics of Goats’ Milk: A Review. Dairy Science Abstracts. 1968;30(2):67.
  • 9. Lindmark-Mansson H, Akesson B. Antioxidative factors in milk. British Journal of Nutrition. 2000;84(1):103-S110.
  • 10. Andersson I, Öste R. Nutritional quality of pasteurized milk. Vitamin B12, folacin and ascorbic acid content during storage. International Dairy Journal. 1994;4:161-172.11. Albera, E, Kankofer, M. The comparison of antioxidative/oxidative profile in blood, colostrum and milk of early post-partum cows and their newborns. Reprod. Dom. Anim. 2011;46: 763-769
  • 12. Lipko-Przybylska, J., Albera, E, Kankofer, M. Comparison of antioxidant defence parameters in colostrum and milk between Ber-richon du Cher ewes and Uhrusk ewes. J. Dairy Res. 2010; 77: 117-122.
  • 13. Simos, Y., Metsios, A., Verginadis, I., D’Allesandro, A.-G., Loiu-dice, P., Jirillo, E., Charalampidis, P., Kouimanis, V., Boulaka, A., Mar-temucci, G. and Karkabounas, S., Antioxidant and anti-platelet proper-ties of milk from goat, donkey and cow: An in vitro, ex vivo and in vivo study. Int. Dairy J. 2011; 21: 901-906.
  • 14. Renobales M, Amores G, Arranz J, Virto M, Barrón L.J.R., Bustamante M.A., Ruiz de Gordoa J.C., Nájera A.I., Valdivielso I., Abilleira E., Beltrán de Heredia I., Pérez-Elortondo F.J., Ruiz R., Albisu M., Mandaluniz N. Part-time grazing improves sheep milk production and its nutritional characteristics. Food Chemistry. 2012;130(1):90-96.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hale Ergin Eğritağ

İpek Nur Şahin Bu kişi benim

Enez Çolakoğlu Bu kişi benim

Arife Ezgi Telli 0000-0001-8899-4537

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 10 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ergin Eğritağ, H., Şahin, İ. N., Çolakoğlu, E., Telli, A. E. (2018). Farklı hayvan türlerinden elde edilen sütlerin total antioksidan kapasitelerinin karşılaştırılması. Veterinary Journal of Mehmet Akif Ersoy University, 3(2), 102-105. https://doi.org/10.24880/maeuvfd.494382