Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of Some Verses and Hadīths Which Have Legitimized Violence against Women and Used As Evidence

Yıl 2018, , 439 - 467, 31.12.2018
https://doi.org/10.33420/marife.434701

Öz

Violence against women takes places at the top of the problems faced by our country, as it is in other countries. In a society which pride itself as a Muslim, some male adherents of Islām, which is a religion of love, peace and compassion, apply violence in their wives and women whereas they have been created for friendship, love and compassion by depending on misinterpreted verses, hadiths, tradition and ignorance. This is one of the most painful aspects of the problem. Therefore, the main purpose of this study is to explain the question of nushūz (disloyalty, ill-conduct, rebellion) and of beating, in the 34th verse of the Nisā surah (4:34) which is shown as evidence that it gives a right for husbands to beat their wives in some circumstances and to evaluate the other hadiths which were mentioned in Sahīh al-Bukhārī in Chapter Marriage (Nikāh 93). In this context, It will be emphasized that how does the husband behave against his nāshiza wife, which methods should he follow, in order to give up her nushūz and it is not possible to accurately interpret without fully determining the meaning of the key words “nushūz” and “idribūhunna” used in verses. The basic approach of the Qur’ān and the Sunnah will be examined in the light of verses and related hadīths, and it will be discussed and evaluated with a broad view, whether it is possible to interpret some of the hadiths referring to the beating of woman.
As a method, neither a completely classical approach nor a preconceived notion nor a modern and feminist point of view will be adopted, but instead, it will be focused on how did first Muslim scholars and contemporary researchers interpret the related verses and hadiths, and then evaluate their the contexts of related hadiths and paying attention the contexts and occasions of the Revelation of the Qur’ān (asbāb al-nuzūl), finally the issue will be tried to be assessed from a holistic and a broad perspective. Even though men can also commit nushūz, in this paper, it will be analyzed just female nushūz towards their husbands.

Kadına Şiddeti Meşrûlaştırdığına Delil Olarak Kullanılan Bazı Âyet ve Hadislerin Değerlendirilmesi

Yıl 2018, , 439 - 467, 31.12.2018
https://doi.org/10.33420/marife.434701

Öz

“Kadına şiddet”, diğer ülkelerin olduğu gibi ülkemizin de karşı karşıya kaldığı problemlerinin başında gelmektedir. Müslüman olmakla övünen bir toplumda, sevgi, barış ve merhamet dini olan İslâm’ın bazı mensupları içinde, erkeklerin ülfet etmek ve huzur bulmak için yaratıldığı vurgulanan eşlerine ve kadınlara uyguladıkları şiddetin, hatalı yorumlanan naslardan, örften ve cahillikten kaynaklanan birtakım sebeplerinin olması, işin en acı yönlerinden birini teşkil etmektedir.
Dolayısıyla bu çalışmanın temel amacı, kocanın eşini dövebileceğine delil olarak gösterilen Nisâ sûresinin 34. âyetindeki nüşûz ve darb meselesini ve bu meyanda Allah Resûlü’nden rivayet edilen Buhârî’nin Sahîh’in Nikâh bölümünün 93. babında, Kadını Dövmenin Çirkinliği başlığı altında zikrettiği hadisleri değerlendirmektir. Bu çerçevede nâşize olan eşine karşı, kocasının nasıl davranması gerektiği, onu bu tutumundan vazgeçirmek için kocanın hangi metotları izlemesinin tavsiye edildiği, nüşûzün anlamını tam olarak tespit etmeden ve bunu dikkate almadan ilgili âyette geçen “idribûhünne” kelimesini isabetli bir şekilde yorumlamanın mümkün olmadığı üzerinde durulacaktır. Kur’ân ve Sünnet’in temel yaklaşımı âyet ve ilgili rivâyetler çerçevesinde incelenecek, birtakım rivâyetleri kadının dövülebileceği şeklinde yorumlamanın mümkün olup olmadığı geniş bir bakış açısıyla tartışılıp değerlendirilecektir
Metot olarak ne tamamen klasik bir yaklaşım ve peşin hüküm ne de modern ve feminist bir bakış açısı benimsenecek, bunun yerine öncelikle ilgili âyet ve hadisleri selef âlimlerinin ve çağdaş araştırmacıların nasıl yorumladığına odaklanılacaktır. Ardından bunların bağlamları, ayetlerin niçin indiği, hadislerin söylenme sebepleri vb. dikkate alınarak mesele bütüncül bir bakış açısıyla ve geniş bir perspektiften değerlendirilmeye çalışılacak ve kocanın da nüşûzü söz konusu olmakla birlikte bu çalışmada sadece eşinin nüşûzüne dair rivayetler tahlil edilecektir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İbrahim Kutluay 0000-0003-3149-9556

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Kabul Tarihi 7 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

ISNAD Kutluay, İbrahim. “Kadına Şiddeti Meşrûlaştırdığına Delil Olarak Kullanılan Bazı Âyet Ve Hadislerin Değerlendirilmesi”. Marife Dini Araştırmalar Dergisi 18/2 (Aralık 2018), 439-467. https://doi.org/10.33420/marife.434701.