BibTex RIS Kaynak Göster

ANADOLU FENERİ KARASU ARASI SAHİL ŞERİDİ VE YAKIN ÇEVRESİ STRÜKTÜR VE RÖLYEFİNİN PLANLAMA KRİTERLERİNE ETKİLERİ

Yıl 2016, Sayı: 33, 334 - 347, 29.01.2016
https://doi.org/10.14781/mcd.99035

Öz

ÖZET

İncelenen saha, Marmara Bölgesi'nde, Kocaeli Yarımadası'nın kuzeydoğu kesimine rastlamaktadır. Burası İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e açılan kıyı kesiminden başlayıp Sakarya Nehiri'nin Karadeniz'e sularını boşalttığı ağız kısmına doğru devâm etmektedir. Kezâ, bu sâhil şeridinin gerisindeki arâzînin jeolojik ve hidrolojik anlamda bütünüyle araştırılması büyük öneme faizdir. Bu sebeple kıyı gerisindeki su bölümü çizgisine kadar olan kesimler de araştırma sahamız içinde yer almaktadır.

Arâzînin fizîki yapısı gerek beşeri faaliyetler üzerinde gerekse de planlama üzerinde oldukça önemlidir. Anadolu Feneri, İstanbul'un Asya yakasında İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'le birleştiği kuzey ucunda Yon (Hrom) Burnu üzerinde bulunan deniz feneridir.

Karasu, Marmara Bölgesi'nde, Sakarya İli'ne bağlı bir ilçedir. Doğusunda Kocaeli ilçesi, güneyinde Hendek ilçesi, güneybatısında Ferizli ilçesi batısında Kaynarca ilçesi ve kuzeyinde de Karadeniz ile çevrilidir. Karasu ilçesi arâzisi, Kocaeli Plâtosu üzerinde yer almaktadır.

Sakarya Türkiye'de turizmin en fazla geliştiği yerlerden biridir. Karadeniz kıyıları turizme elverişli alanlar olup, özellikle Kandıra - Karasu ve Akçakoca kıyılarında doğal plajlar bulunmaktadır. Karadeniz sahili boyunca uzanan geniş plajlar başta olmak üzere; göller, zengin orman ve yaylalar, vadi ve kanyonlar, sıcak su ve içme suyu kaynakları Sakarya İli'nin sahip olduğu doğal değerlerdir.

Mevcut saha aynı zamanda ekoturizm ve sürdürülebilir turizm alanlarıyla beraber düşünülmelidir. Kıyı taraçaları, falezler, faylar dikkate alınarak konutlar, beşeri tesisler ve rekreasyon alanları yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Anadolu Feneri, Şile, Ağva, Riva, Kıyı jeomorfolojisi, jeoloji, jeomorfoloji, plânlama

ABSTRACT‏

Investigation of the field, in the Marmara Region, is across the northeastern part of the peninsula Kocaeli. In this area, starting from the opening of the Bosporus to the Black Sea coastal Sakarya River continues toward the mouth of the drain the Black Sea waters. Fully investigate the geological and hydrological sense of the land behind the great importance of this coastline. For this reason, behind the coast line to the water section it is also included in our study area.

Physics of the structure of the land,  is very important on both planning on human activities. Anadolu Feneri, at the northern end of the Strait joins the Black Sea, located on the Cape You.  

Karasu, Marmara Region, is a town in the province of Sakarya. East district of Kocaeli, south district, southwest of Ferizli district is surrounded by the Black Sea in the west and north of Kaynarca district. Karasu district of the land is located on the plateau of Kocaeli. 

Sakarya in Turkey, where tourism is one of the most developed. Black Sea coastal areas are suitable for tourism, especially Kandıra - are natural beaches in Karasu and Akcakoca coast. Especially wide beaches along the Black Sea coast; lakes, rich forests and plateaus, valleys and canyons, hot water and drinking water sources are natural assets owned by the province of Sakarya. Available regions also should be considered together with ecotourism and sustainable tourism. Coastal terraces, cliffs, faults should be considered. To this area should be made housing, human facilities and recreation areas.

Keywords: Anadolu Feneri, Şile, Ağva, Riva, Coastal geomorphology, geology, geomorphology, planning

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

ÖZGE Şentürk Bu kişi benim

ALİ SELÇUK Biricik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 33

Kaynak Göster

APA Şentürk, Ö., & Biricik, A. S. (2016). ANADOLU FENERİ KARASU ARASI SAHİL ŞERİDİ VE YAKIN ÇEVRESİ STRÜKTÜR VE RÖLYEFİNİN PLANLAMA KRİTERLERİNE ETKİLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi(33), 334-347. https://doi.org/10.14781/mcd.99035
AMA Şentürk Ö, Biricik AS. ANADOLU FENERİ KARASU ARASI SAHİL ŞERİDİ VE YAKIN ÇEVRESİ STRÜKTÜR VE RÖLYEFİNİN PLANLAMA KRİTERLERİNE ETKİLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi. Ocak 2016;(33):334-347. doi:10.14781/mcd.99035
Chicago Şentürk, ÖZGE, ve ALİ SELÇUK Biricik. “ANADOLU FENERİ KARASU ARASI SAHİL ŞERİDİ VE YAKIN ÇEVRESİ STRÜKTÜR VE RÖLYEFİNİN PLANLAMA KRİTERLERİNE ETKİLERİ”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 33 (Ocak 2016): 334-47. https://doi.org/10.14781/mcd.99035.
EndNote Şentürk Ö, Biricik AS (01 Ocak 2016) ANADOLU FENERİ KARASU ARASI SAHİL ŞERİDİ VE YAKIN ÇEVRESİ STRÜKTÜR VE RÖLYEFİNİN PLANLAMA KRİTERLERİNE ETKİLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi 33 334–347.
IEEE Ö. Şentürk ve A. S. Biricik, “ANADOLU FENERİ KARASU ARASI SAHİL ŞERİDİ VE YAKIN ÇEVRESİ STRÜKTÜR VE RÖLYEFİNİN PLANLAMA KRİTERLERİNE ETKİLERİ”, Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 33, ss. 334–347, Ocak 2016, doi: 10.14781/mcd.99035.
ISNAD Şentürk, ÖZGE - Biricik, ALİ SELÇUK. “ANADOLU FENERİ KARASU ARASI SAHİL ŞERİDİ VE YAKIN ÇEVRESİ STRÜKTÜR VE RÖLYEFİNİN PLANLAMA KRİTERLERİNE ETKİLERİ”. Marmara Coğrafya Dergisi 33 (Ocak 2016), 334-347. https://doi.org/10.14781/mcd.99035.
JAMA Şentürk Ö, Biricik AS. ANADOLU FENERİ KARASU ARASI SAHİL ŞERİDİ VE YAKIN ÇEVRESİ STRÜKTÜR VE RÖLYEFİNİN PLANLAMA KRİTERLERİNE ETKİLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi. 2016;:334–347.
MLA Şentürk, ÖZGE ve ALİ SELÇUK Biricik. “ANADOLU FENERİ KARASU ARASI SAHİL ŞERİDİ VE YAKIN ÇEVRESİ STRÜKTÜR VE RÖLYEFİNİN PLANLAMA KRİTERLERİNE ETKİLERİ”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 33, 2016, ss. 334-47, doi:10.14781/mcd.99035.
Vancouver Şentürk Ö, Biricik AS. ANADOLU FENERİ KARASU ARASI SAHİL ŞERİDİ VE YAKIN ÇEVRESİ STRÜKTÜR VE RÖLYEFİNİN PLANLAMA KRİTERLERİNE ETKİLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi. 2016(33):334-47.