Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Breed preference and affecting factors on dairy cattle farms in Muş province

Yıl 2019, Cilt: 32 Sayı: 2, 257 - 262, 01.08.2019
https://doi.org/10.29136/mediterranean.526680

Öz

This research was conducted to evaluate the race
preferred of farmers and factors affect in Muş province and its districts. For
this purpose, a face-to-face questionnaire was administered to 346 individuals
using the random sampling method. The obtained data were cross-tabulated using
the SPSS packet program and the relationship between the factor-features was
determined by chi-square analysis.
The position, number of animals, type of business
and the effect of the breed were found to be significant in farms. In the
preference of cultured breeds, Simental was in the first place with 74.9%,
followed by Brown Swiss with 15%. On the basis of location, Hasköy and Korkut
districts prefer cultured breeds the most, whereas the Central, Bulanık and
Varto districts prefer crossbreeds. While the number of animal increases in a
farm, the preference for culture breeds decreases and the preference for
crossbreed increases. As the level of education increased, the preference of
Simental in culture breed decreased while the preference of Brown Swiss
increased. In the case of milk type enterprises, the preference rate of
cultured breeds was 73.2%, whereas it was found as 65.2% in combined type
enterprises. The native breed is preferred only in combined type enterprises.
The preferences of the enterprises who that satisfied with animal husbandry and
want to continue their business are mostly cultures and crossbreeds, whereas
highest culture breed preference rate was 76.4%. In general, 4% of the farms
preferred local breeds, 26.9% preferred crossbreeds and 69.1% preferred culture
breeds.

Kaynakça

  • Arıkan R (2000) Araştırma Teknikleri ve Rapor Yazma. Gazi Kitapevi, Ankara, s. 312.
  • Bakır G (2002) Van İlindeki Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Tercih Edilen Kültür Irkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 122: 11-20.
  • Cochran WG (1977) Sampling techniques (3rd Edition). John Wiley&Sons, New York.
  • Daş A, İnci H, Karakaya E, Şengül AY (2014) Bingöl ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine bağlı sığırcılık işletmelerinin mevcut durumu. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(3): 421-429.
  • Denli M, Sessiz A, Tutkun M (2013) Diyarbakır ili sığırcılık işletmelerinin genel yapısal durumu ve bakım-beslenme teknikleri analizi projesi. Dicle Üniversitesi Ziraat Fak. Zootekni Bölümü.
  • Düzgüneş O, Kesici T, Gürbüz F (1983). İstatistik Metodları I. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yay. 229, Ankara.
  • Elmaz Ö, Saatçi M, Özçelik M, Sipahi C (2014) Burdur ili süt sığırcılığı ve özellikleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi.
  • Han Y, Bakır G (2009) Özel Besi Sığırcılığı İşletmelerinde Irk Tercihleri ve Besi Uygulamaları. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi 40(2): 35-41.
  • Ildız F (1999) Tokat ili merkez ilçesinde ithal sığır yetiştiren tarım işletmelerinin yapısı. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Köseman A, Şeker İ (2016) Malatya İlinde Sığırcılık İşletmelerinin Mevcut Durumu: I. Yapısal Özellikler. F. Ü. Sağ. Bil. Vet. Derg. 30(1): 5-12.
  • Sümbüloğlu K, Sümbüloğlu V (2007) Biyoistatistik. Hatipoğlu Yayınları, Ankara.
  • Şeker İ, Tasalı H, Güler H (2012) Muş İlinde Sığır Yetiştiriciliği Yapılan İşletmelerin Yapısal Özellikleri. F.Ü. Sağ. Bil. Vet. Derg. 26(1): 09-16.
  • Tugay A (2003) Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin genel değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi. Yüzüncü Yıl Üniv. Fen Bilimleri Enst, Van.
  • Tugay A, Bakır G (2006) Giresun Yöresindeki Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Irk Tercihleri ve Barınakların Yapısal Durumu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 37(1): 39-47.
  • Yamane T (2006) Temel örnekleme yöntemleri. Çeviri, Esin, A., Bakır, M.A., Aydın, C, Güzbüzsel, E. Literatür Yayınları: 53, İstanbul.
  • Yılmaz İ, Dağıstan E, Koç B, Özel R (2003) Hatay ilinde projeli ve projesiz süt sığırcılığı yapan işletmelerin süt sığırcılığı üretim faaliyetlerinin ve faktör verimliliklerinin analizi. Mediterranean Agricultural Sciences 16(2): 169-178.

Muş ili süt sığırcılığı işletmelerinde ırk tercihi ve etkileyen faktörler

Yıl 2019, Cilt: 32 Sayı: 2, 257 - 262, 01.08.2019
https://doi.org/10.29136/mediterranean.526680

Öz

Bu
araştırma Muş ili ve ilçelerinde süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen
ırkların ve buna etkili faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu
amaçla şansa bağlı olarak seçilen 346 işletmede anket uygulanmış, elde edilen
veriler SPSS paket programı kullanılarak çapraz tablolar yapılmış ve
faktör-özellik arasındaki ilişkiler ki-kare analizi ile tespit edilmiştir.
İşletmelerde ırk tercihinde mevki, hayvan sayısı, işletme tipi ve ırkın etkisi
önemli bulunmuştur. Kültür ırkı tercihinde Simental ırkı %74.9 oranıyla ilk
sırada yer alırken, bunu %15 oranıyla Esmer ırkı izlemiştir. Mevki bazında
Hasköy ve Korkut ilçelerindeki işletmeler en fazla kültür ırkını tercih
ederken; Merkez, Bulanık ve Varto ilçelerinde ise melez ırk tercih
edilmektedir. İşletmelerde hayvan sayısı artarken, kültür ırkı tercihi düşmekte
ve melez ırk tercihinde artış görülmektedir. Eğitim düzeyi arttıkça kültür ırkı
içerisinde Simental tercihi azalırken, esmer tercihi yükselmiştir. Süt tipi
işletmelerde kültür ırkı tercih oranı %73.2 iken, kombine tipi işletmelerde bu
oran %65.2 olarak tespit edilmiştir. Yerli ırk tercihi sadece kombine tipi
işletmelerde yapılmıştır. Hayvancılıktan memnun olan ve işi sürdürmek isteyen
işletmelerin ırk tercihi en çok kültür ve melez olurken, kültür ırkı içerisinde
de Simental en fazla (%76.4) tercih edilen ırk olmuştur. Genel olarak
işletmelerin %4’ü yerli, %26.9’u melez ve %69.1’i kültür ırkını tercih
etmişlerdir.

Kaynakça

  • Arıkan R (2000) Araştırma Teknikleri ve Rapor Yazma. Gazi Kitapevi, Ankara, s. 312.
  • Bakır G (2002) Van İlindeki Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Tercih Edilen Kültür Irkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 122: 11-20.
  • Cochran WG (1977) Sampling techniques (3rd Edition). John Wiley&Sons, New York.
  • Daş A, İnci H, Karakaya E, Şengül AY (2014) Bingöl ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine bağlı sığırcılık işletmelerinin mevcut durumu. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(3): 421-429.
  • Denli M, Sessiz A, Tutkun M (2013) Diyarbakır ili sığırcılık işletmelerinin genel yapısal durumu ve bakım-beslenme teknikleri analizi projesi. Dicle Üniversitesi Ziraat Fak. Zootekni Bölümü.
  • Düzgüneş O, Kesici T, Gürbüz F (1983). İstatistik Metodları I. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yay. 229, Ankara.
  • Elmaz Ö, Saatçi M, Özçelik M, Sipahi C (2014) Burdur ili süt sığırcılığı ve özellikleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi.
  • Han Y, Bakır G (2009) Özel Besi Sığırcılığı İşletmelerinde Irk Tercihleri ve Besi Uygulamaları. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi 40(2): 35-41.
  • Ildız F (1999) Tokat ili merkez ilçesinde ithal sığır yetiştiren tarım işletmelerinin yapısı. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Köseman A, Şeker İ (2016) Malatya İlinde Sığırcılık İşletmelerinin Mevcut Durumu: I. Yapısal Özellikler. F. Ü. Sağ. Bil. Vet. Derg. 30(1): 5-12.
  • Sümbüloğlu K, Sümbüloğlu V (2007) Biyoistatistik. Hatipoğlu Yayınları, Ankara.
  • Şeker İ, Tasalı H, Güler H (2012) Muş İlinde Sığır Yetiştiriciliği Yapılan İşletmelerin Yapısal Özellikleri. F.Ü. Sağ. Bil. Vet. Derg. 26(1): 09-16.
  • Tugay A (2003) Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin genel değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi. Yüzüncü Yıl Üniv. Fen Bilimleri Enst, Van.
  • Tugay A, Bakır G (2006) Giresun Yöresindeki Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Irk Tercihleri ve Barınakların Yapısal Durumu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 37(1): 39-47.
  • Yamane T (2006) Temel örnekleme yöntemleri. Çeviri, Esin, A., Bakır, M.A., Aydın, C, Güzbüzsel, E. Literatür Yayınları: 53, İstanbul.
  • Yılmaz İ, Dağıstan E, Koç B, Özel R (2003) Hatay ilinde projeli ve projesiz süt sığırcılığı yapan işletmelerin süt sığırcılığı üretim faaliyetlerinin ve faktör verimliliklerinin analizi. Mediterranean Agricultural Sciences 16(2): 169-178.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Galip Bakır 0000-0002-0816-227X

Mustafa Kibar 0000-0002-1895-019X

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2019
Gönderilme Tarihi 13 Şubat 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 32 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bakır, G., & Kibar, M. (2019). Muş ili süt sığırcılığı işletmelerinde ırk tercihi ve etkileyen faktörler. Mediterranean Agricultural Sciences, 32(2), 257-262. https://doi.org/10.29136/mediterranean.526680
AMA Bakır G, Kibar M. Muş ili süt sığırcılığı işletmelerinde ırk tercihi ve etkileyen faktörler. Mediterranean Agricultural Sciences. Ağustos 2019;32(2):257-262. doi:10.29136/mediterranean.526680
Chicago Bakır, Galip, ve Mustafa Kibar. “Muş Ili süt sığırcılığı işletmelerinde ırk Tercihi Ve Etkileyen faktörler”. Mediterranean Agricultural Sciences 32, sy. 2 (Ağustos 2019): 257-62. https://doi.org/10.29136/mediterranean.526680.
EndNote Bakır G, Kibar M (01 Ağustos 2019) Muş ili süt sığırcılığı işletmelerinde ırk tercihi ve etkileyen faktörler. Mediterranean Agricultural Sciences 32 2 257–262.
IEEE G. Bakır ve M. Kibar, “Muş ili süt sığırcılığı işletmelerinde ırk tercihi ve etkileyen faktörler”, Mediterranean Agricultural Sciences, c. 32, sy. 2, ss. 257–262, 2019, doi: 10.29136/mediterranean.526680.
ISNAD Bakır, Galip - Kibar, Mustafa. “Muş Ili süt sığırcılığı işletmelerinde ırk Tercihi Ve Etkileyen faktörler”. Mediterranean Agricultural Sciences 32/2 (Ağustos 2019), 257-262. https://doi.org/10.29136/mediterranean.526680.
JAMA Bakır G, Kibar M. Muş ili süt sığırcılığı işletmelerinde ırk tercihi ve etkileyen faktörler. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32:257–262.
MLA Bakır, Galip ve Mustafa Kibar. “Muş Ili süt sığırcılığı işletmelerinde ırk Tercihi Ve Etkileyen faktörler”. Mediterranean Agricultural Sciences, c. 32, sy. 2, 2019, ss. 257-62, doi:10.29136/mediterranean.526680.
Vancouver Bakır G, Kibar M. Muş ili süt sığırcılığı işletmelerinde ırk tercihi ve etkileyen faktörler. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32(2):257-62.

Creative Commons License

Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.